Katil arı Türkiye’de

Katil arı Türkiye’de
Yaşam alanı Çin olan kestane gal arısı ‘katil arı’ Düzce’de görüldü. Arıcılar katil arı nedeniyle Düzce’de paniğe kapıldı.

Yaşam alanı Çin olan katil arı, Türkiye'de ilk olarak Yalova ile Bursa bölgesinde ortaya çıktı. Tehlikeli bir tür olan katil arı, kestane ağaçlarının tomurcuklarına yerleşerek çiçek açmasını engelliyor ve zamanla ağaçların kurumasına da neden oluyor. Son zamanlarda Düzce'de de görülmeye başlanan katil arı, kestane ve bal üreticilerini oldukça endişelendiriyor.

AĞAÇLAR TAMAMEN KURUYACAK

Türkiye Tarım Hayvancılık ve Arıcılık Dayanışma Platformu Derneği Düzce Şubesi Başkanı Aykut Keleş, katil arıya karşı önlem alınmaması durumunda kestane ağaçlarının tamamıyla kuruyacağını söyledi. Keleş, "Katil arının ana vatanı Çin olarak bilinmektedir. İlk olarak Bursa taraflarında görünmeye başladı. Yalova, Kartepe ve bu bölgeye kadar geldi. Düzce'den sonra Zonguldak'ta da görülmeye başlandı. Bize en büyük zararı, kestanenin çiçek açmasını engellediği için bal alma oranımız düşüyor. Bırakın bal almayı, yakın zamanda yiyecek kestane bile bulamayacağız. Bu olaya detaylı ve tam olarak el atılması gerekiyor. Buna karşı bir böcek türü geliştirildiğini duyuyoruz. Fakat bu böcek türü buna yetişemiyor. Katil arı daha hızlı ilerliyormuş. Bekliyoruz, aksi halde ormanlarımız iyice kuruyacak" dedi.

BU ARILAR BÜYÜK RİSK

Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz ise katil arının önemli ekonomik kayıplara yol açtığını belirterek, "Katil arı kestane üretiminde önemli ekonomik kayıplara neden olan bir karantina zararlısıdır. Bu bir arıcık. Arı grubundan bir zararlı. Kestanelere gerçekten çok önemli zararlar vermektedir. Erginleri siyahımsı renkte, anten ve bacakları sarımsı kahverengi renkte, yumurta ve larvaları beyazımsı, erişkinleri ise sarımsı ve kahverengi bir zararlı. Ana vatanı Çin. 1941 yılında Japonya, Kore ve Nepal'de görülmüş. 1970'li yıllarda Amerika'da görülmüş. 2002 yılında başta İtalya olmak üzere Avrupa ülkelerinde görülmüş. Ülkemizde ise 2014 yılında görüldü. Özellikle Yalova ve Bursa'da yayılmış durumda. Ancak ülke genelinde yayılması da ülkemiz açısından büyük risk oluşturacaktır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum