Keçi projesine öğrencilerden destek

Keçi projesine öğrencilerden destek
Burdur'da Lisinia Doğa Projesi kapsamında keçi yetiştiriciliğin yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan projeye Türkiye'deki 30 üniversiteden öğrenciler destek verdi- Öğrenciler keçilerin bulunduğu otluk ve dağlık alanda gönüllü çalıştı

BURDUR (AA) - Burdur'da Lisinia Doğa Projesi kapsamında, keçi yetiştiriciliğin yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan projeye Türkiye'deki 30 üniversiteden öğrenciler destek verdi.

Merkeze bağlı Karakent köyü yakınlarındaki alanda yaşama geçirilen proje çerçevesinde köylülerden yaklaşık 200 keçi satın alındı. Beslenmesi için dağlık alana salınan keçilerden et ve süt elde edilerek, sürdürülebilir bir üretim biçimi hedefleniyor.

Proje sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, Göller Yöresi'nde su sıkıntısı yaşandığını, bu bölgedeki göl ve sulak alanların da kurumaya başladığını söyledi.

Bu nedenle bölgede az su tüketen üretim modellerini hayata geçirmeye çalıştıklarını anlatan Sarıca, "Bölgede büyükbaş hayvancılık yapıldığı için yem bitkisi olarak çok su tüketen yonca ve mısır dikiliyor. Bu da gölleri ve sulak alanları olumsuz etkiliyor. Bunun önüne geçmek için daha önce az su tüketen aromatik bitkiler yetiştirdik. Şimdi de su gerektirmeyen keçi yetiştiriciliğini yaşama geçiriyoruz." dedi.

Sarıca, keçilerin ormanlık alanlardaki otları yiyerek orman yangınlarının önlenmesine de katkı sunduğunu dile getirdi.

Keçilerin doğal yaşam için de bir ekonomi yarattığını vurgulayan Sarıca, "Biz keçi projemizi önce yerel sonra ulusal bazda yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu çalışma Türkiye'nin et sorununun çözümüne de yardımcı olabilir." diye konuştu.

Bu arada Türkiye'deki 30 üniversiteden Toplum Gönüllüleri Vakfı'na üye 60 kişi de Burdur'a gelerek projeye destek verdi. Vakıf çalışanlarından Bahri Telli, amaçlarının gençlere doğal yaşamın önemini anlatmak olduğunu söyledi.

Yerel projeleri yerinde görerek gençlere tanıtmak istediklerini anlatan Telli, "Biz yerli halkla birlikte neleri var edebileceğimizi görmek istiyoruz. Arkadaşlarımız da buradaki tecrübeleri kendi üniversitelerindeki arkadaşlarına aktaracaklar." diye konuştu.

Projeye destek veren öğrenciler keçilerin bulunduğu otluk ve dağlık alanda 4 gün gönüllü çalıştı.

Veteriner hekim Öztürk Sarıca tarafından yürütülen Lisina Doğa Projesi kapsamında organik tarım yapılıyor, aromatik bitkiler yetiştiriliyor, yaralı ve hasta yaban hayvanlarının tedavi ve rehabilitasyonları gerçekleştiriliyor. Yurt dışından gelen pek çok gönüllü de proje çalışmalarına destek veriyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.