Kenya heyeti TBMM'de

Kenya heyeti TBMM'de
Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Katırcıoğlu, Kenya Senato heyetini kabul etti

TBMM (AA) - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, Kenya Senato heyetini kabul etti.

Katırcıoğlu, heyeti, TBMM'de ağırlamaktan onur ve gurur duyduğunu dile getirdi.

Komisyonun AB uyum süreci çerçevesinde 2009'da kurulduğunu anımsatan Katırcıoğlu, komisyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Katırcıoğlu, diğer komisyonlardan farklı olarak projeler hayata geçirdiklerini, bunlardan sonuncusunun "Türkiye’de Siyasi Liderlik ve Siyasi Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" projesi olduğunu bildirdi.

Komisyonlarının, alt komisyonlar kurarak konuları daha detaylı incelediğini, 23 ve 24. dönemlerde erken yaşta evlilik, kadına yönelik şiddeti önleme, işyerinde mobbing, eğitim sistemindeki toplumsal cinsiyet eşitliği, toplumsal cinsiyet eşitliğinde medyanın rolü, her alanda kadın istihdamının artırılması, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme başlıklı alt komisyonlar kurduklarını söyledi.

Katırcıoğlu, bu dönemde ise kırsalda kadının kalkınması alt komisyonu, engelli kadınların ve engelli yakını olan kadınların, ailelerin sorunlarına yönelik alt komisyon, yurtdışında yaşayan Türk ailelerin sorunlarına ilişkin alt komisyon oluşturduklarını belirtti.

Türkiye'nin 1934'te Avrupa'daki bir çok ülkeden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı verdiğini anımsatan Katırcıoğlu, 1934'ten 2002'ye kadar kadın milletvekili oranının yüzde 2,4 olduğunu, son 13 yılda ise bu oranının 3 kat arttığını vurguladı.

Komisyon Başkanı Katırcıoğlu, son 10 yılda kadın istihdamının yüzde 22'den yüzde 28'e çıktığına işaret ederek, "Kadının işgücüne katılımı da yüzde 33'ten, yüzde 34'e çıktı. Son 10 yılda kadınların eğitime katılımı çok büyük oranda sağlandı. Bu veriler bizim için başlangıç. Bizler çok daha iyi noktalara, dünyadaki, Avrupa'daki standartlara ulaşmayı hedeflemekteyiz. Ona göre politikalar üretmekteyiz" diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.