Kırgızistan’da ak kalpak günü

Kırgızistan’da ak kalpak günü
BİŞKEK (A.A) – Kırgızistan'da Ak Kalpak Günü dolayısıyla kalpağın en büyüğü başkent Bişkek’te sergilendi. Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi...

BİŞKEK (A.A) – Kırgızistan'da Ak Kalpak Günü dolayısıyla kalpağın en büyüğü başkent Bişkek’te sergilendi.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) öğrencileri, 5 Mart Kalpak Günü dolayısıyla hazırladıkları yaklaşık 3 metre yüksekliğindeki kalpağın tanıtımını yaptı.

Bişkek’in ana caddesinde ve meydanında dev kalpağı omuzlarında taşıyan üniversite öğrencileri, “Atam Manas, Ak Kalpaklı Kırgız, milliyetim Kırgız” sloganı atarak yürüyüş yaptı.

Öğrenciler, yürüyüşün ardından, devlet büyüklerin katılımıyla ak kalpak gününü festival havasında şarkılar ve oyunlarla coşku içinde kutladı.

Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Altınbek Maksutov, kutlama konuşmasında, gelecek yıl kalpak günü dolayısıyla daha geniş çaplı kutlama programı düzenleyecekleri sözünü verdi.

Kırgız geleneğinin en önemli sembollerden birisi olan ve beyaz keçeden yapılan Kırgız kalpağı (Keçe şapkası) yöre halkının hayatında önemli bir yere sahip. Kırgızlar, kutsal gördüklerini, kalpaklarını, doğum, düğün, cenaze gibi özel ve önemli anlarda takıyor.

Kırgızların ulusal başlığı ak kalpağın türüne göre, taşıyanın yaşı ve sosyal statüsü anlaşılabiliyor. Kırgızlar, kalpağın atalarının izini taşıdığına inanıyor. Ak kalpak, karlı Tanrı Dağını da simgeliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.