Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı

Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı
CHP Muğla Milletvekili Aldan:- "Türkiye'nin kendi içindeki sorunlarıyla yeterince başı beladadır. Kendi topraklarımız dışındaki birtakım maceralara girmeye gerek yoktur ve bu noktada terör konusundaki en önemli özellik de ortak duruştur, ortak tavırdır. B

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, "Türkiye'nin kendi içindeki sorunlarıyla yeterince başı beladadır. Kendi topraklarımız dışındaki birtakım maceralara girmeye gerek yoktur ve bu noktada terör konusundaki en önemli özellik de ortak duruştur, ortak tavırdır. Bu tavrı sergilemek durumundayız" dedi.

TBMM Genel Kurulunda Kişisel Verilerin Koruması Kanun Tasarısı'nın birinci bölüm üzerindeki görüşmelerde konuşan HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, tasarının birinci maddesinin görüşmelerinde yaptığı konuşmada, AK Parti'nin iyi bir şey yapılıyormuş görüntüsünde merkezi yönetimi güçlendiren bir düzenlemeyi gündeme getirdiğini ileri sürdü.

Tasarının yeterince tartışılmadan ve ilgili bileşenlerle işbirliği yapılmadan hazırlandığını savunan Irgat, "Tasarının ileride telafisi mümkün olmayan hasarlara neden olacağı konusunda ciddi kuşkular taşımaktayız" ifadesini kullandı.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da küresel dünyada kişisel verilerin korunmasının önemine ve ticari amaçla kullanılmalarının yarattığı sorunlara değindi.

Ankara'da meydana gelen terör saldırısına değinen Aldan, şöyle konuştu:

"Ankara'nın göbeğinde Genelkurmay'ın karargahına yapılmış bu saldırının bir anlamı var. Bence bunun temel nedeni, Türkiye'yi bir yerlere çekmektir. 'Siyasi otoriteyi razı edelim. Bunun yanında, olmadı, orduyu da tahrik edelim' düşüncesi egemen olmuştur. Bu konuda sağduyulu davranmak durumundayız. Türkiye'nin kendi içindeki sorunlarıyla yeterince başı beladadır. Kendi topraklarımız dışındaki birtakım maceralara girmeye gerek yoktur ve bu noktada terör konusundaki en önemli özellik de ortak duruştur, ortak tavırdır. Bu tavrı sergilemek durumundayız. Bugün sanki bir şey olmamış gibi her şey gelip, geçip gidebiliyor. Elbette ki terörün en önemli silahlarından bir tanesi, insanları kaosa itmektir. Bundan kurtulmak durumundayız. Ama, şunu unutmayalım: Bu yangın giderek büyümektedir. Yangını tek taraflı çözmek de mümkün değildir."

MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy ise teknolojinin gelişmesiyle özel hayata ilişkin mahremiyetlerin hızla ortadan kalktığına dikkati çekti. Toplumsal değerlerin korunmasında duyarlı olunmasını isteyen Ersoy, iktidarın bu noktada neler yaptığını ortaya koyması gerektiğini belirtti.

-"Tasarı 'ben yaptım oldu' mantığı ile hazırlanmış"

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, tasarının ikinci maddesine ilişkin konuşmasında, düzenlemenin sivil toplum örgütlerinin itirazları dikkate alınmadan, ülke gerçekleri görmezlikten gelinerek, "ben yaptım oldu" mantığı ile hazırlandığını söyledi.

Tasarının belirsizlikler ve Anayasaya aykırılıklarla dolu olduğunu öne süren Kayışoğlu, "Tasarının, kişisel verileri korumaktan çok, kişisel verileri toplamayı, yani insanları fişlemeyi korumaya aldığını söylemek mümkündür. Ama bu fişlemeyi de doğru yaptığınızı söyleyemiyoruz. Yapsaydınız, Ankara'nın kalbinde dünkü saldırı yaşanmazdı" değerlendirmesinde bulundu.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, tasarının kişisel verilerin korunmasına değil, ortalığa saçılmasına yol açacağını ifade etti.

Beştaş, konuşmasında cezaevlerinde yapmak istedikleri görüşmelerin Adalet Bakanının izin vermemesi nedeniyle gerçekleşemediğini ileri sürerek, bu durumun hukuka ve eşitlik anlayışına aykırı olduğunu savundu. Bu uygulamayla ilgili yasal yollardan haklarını arayacaklarını vurgulayan Beştaş, Adalet Bakanının böyle bir takdir hakkı kullanmasının Anayasaya aykırı olduğunu ileri sürdü.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir de yasanın adının kulağa çok hoş geldiğini, ancak adı ile maddeleri arasında çelişki, uçurum olduğunu dile getirdi.

Tasarının içeriğinin kişisel verilerin art niyetli kullanımına yasal zemin hazırladığını öne süren Baydemir, "Dünyanın en iyi yasasını en kötü uygulayıcının eline verseniz sonu vahamettir. Ama bu yasayı, dünyanın en iyi uygulayıcısının eline de verseniz sonu vahamettir" ifadelerini kullandı.

-"Koruma zor gözüküyor"

MHP Hatay Milletvekili Mehmet Necmettin Ahrazoğlu ise MHP olarak kişisel verilerin korunmasından, özel hayatın mahremiyetinden yana olduklarının altını çizdi.

Ahrazoğlu, şöyle konuştu:

"Bu tasarının yasalaşması ile ilgili anayasal bir zorunluluk yerine getirilirken bir taraftan da diğer kanunların uygulanması sırasında yaşanan sıkıntıların, tereddütlerin ve karmaşaların da son bulması hususunda bir çerçeve düzenlemeye kavuşturulması beklenmektedir. Ancak bu kanuna rağmen kişisel bilgilerin korunmasının bugünkü anlayışla zor gözüktüğü de göz önünde bulundurulmalıdır. Zira ülkemizde cumhurbaşkanı, başbakan, genelkurmay başkanı, siyasi partiler, siyasi parti liderleri, sendikacılar, gazeteciler, işadamları yani toplumun bütün kesimleri özel hayatlarının ve özel bilgilerinin birileri tarafından servis edileceğinden korkmaktadır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.