Aydınlar Ocağı'nda 'Susurluk kazası ve Abdullah Çatlı' konuşuldu

Aydınlar Ocağı'nda  'Susurluk kazası ve  Abdullah Çatlı'  konuşuldu
Konya Aydınlar Ocağı’nda “25.Yılında Susurluk Kazası ve Abdullah Çatlı”yı anlatan Dr. Mustafa Güçlü, “Asala’yı MİT’in yardımıyla Marsilya adlı operasyon ve Kod Adı Ufuk olan Abdullah Çatlı bitirdi” dedi

Konya Aydınlar Ocağı’nda “25.Yılında Susurluk Kazası ve Abdullah Çatlı”yı anlatan Dr. Mustafa Güçlü, “Asala’yı MİT’in yardımıyla Marsilya adlı operasyon ve Kod Adı Ufuk olan Abdullah Çatlı bitirdi” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “25.Yılında Susurluk Kazası ve Abdullah Çatlı” dile geldi.

Konya Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Abdullah Çatlı’nın nüfusta 1 Haziran görünmesine rağmen 27 Nisan 1956 yılında doğduğunu ifade ederek “İlk, orta ve liseyi Nevşehir’de okuyan klasik Anadolu genci. Bozkırın çocuğu. Çizgisi, tavrı net olan ve duruşu olan, arkadaşlarını devamlı koruyan, kollayan ve göğüsleyen.. Bir şey yapılacağı zaman önce kendisi gidip yapan cesur, atak, yiğit bir delikanlı. Lise son sınıftayken evleniyor. Liseyi bitirdikten sonra Ankara Ticari İlimler Fakültesine gidiyor. Ülkücü hocaların yoğun ve etkin olduğu bu okula varır varmaz başkan seçiliyor. 1977’de Ülkü Ocakları’nda genel başkan yardımcılığı görevine getirilmeden önce Ankara Ülkü Ocakları Başkanlığı yapıyor. 1978’de Ecevit, Ülkü Ocaklarını kapatmak için uğraşırken Haşim Akten, Konya’da ÜGD’yi kuruyor ve Ülkü Ocakları yeni bir adla faaliyetlerine devam ediyor. Muhsin Yazıcıoğlu genel başkan seçiliyor ve sonra genel merkezi Ankara’ya taşıyorlar” dedi.

konya-aydinlar-ocaginda-1.jpg

OPERASYONUN ADI; MARSİLYA

Abdullah Çatlı’nın bazı arkadaşlarıyla birlikte darbeden önce Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya kaçtığını belirten Dr. Güçlü, terör örgütü Asala’nın nasıl bitirildiğine dair şu ifadelere yer verdi: “73’ten beri 30’un üzerinde diplomatımızı öldüren Asala’nın muazzaf bir subayımızı öldürmesi üzerine Kenan Evren, “Asala’yı bitirin” talimatını veriyor. MİT’in başında o dönemler Filiz Akın’ın kocası Sönmez Köksal vardı. Mete adında devlet yetkilisi Paris’e gidip Çatlı’ya devletin teklifini iletiyor. Çatlı teklifi iki şartla kabul ediyor. Alparslan Türkeş serbest bırakılacak ve idamları durduracaksınız. Bu iki şartı da kabul ediyorlar. Cezaevinde bulunan Alpaslan Türkeş’e, Tuğrul Türkeş aracılığıyla ulaşılarak Türkeş’ten onay alındıktan sonra Muhsin Bey’e hapishanede olay iletiliyor. Muhsin Bey de kararımızı mahkeme salonunda vereceğiz, diyor. Bir mahkeme duruşmasında Hasan Çağlayan kalkıyor; “Devlet kendi işini kendi yapsın” diye bağırıyor. Medya da bunu haber olarak veriyor. Türkeş’in serbestliği sona bırakılarak idamlar durduruluyor. Sol da bundan nasibini alıyor. O zamana kadar 49 kişi idam edilmişti. Çatlı MİT’in kendisine verdiği destekle operasyonun adı; Marsilya ve kod adı Ufuk olarak Fransa’nın Marsilya şehrinde bulunan Kin Anıtı’nı bombalayarak işe başlıyor. Asala’nın finans kaynakları engelleniyor. Örgütün başı da yol ortasında infaz ediliyor.”

konya-aydinlar-ocaginda-2.jpg

ASALA’YI KON ADI UFUK OLAN ÇATLI BİTİRDİ

Asala’dan sonra PKK’ya yönelik operasyonlara başlayan Çatlı’nın Abdullah Öcalan’ı öldürmek için giderken Susurluk’ta, engellemek için üç kamyonun hazır bekletildiği ve Mercedes arabaya dış müdahaleyle hızının artırılarak fren sisteminin iptal edildiğini kaydeden Güçlü, “Kamyon beklerken kullandıkları Mercedes’in beynine girip süratini hızlandırıyorlar. Benzinliğe yaklaşırken sürat 230’a çıkıyor. O sırada fren tertibatını iptal ediyorlar. Araba süratle kamyona çarpıyor. Buna rağmen Abdullah Çatlı’nın ölmediği ve yaralandığı, arkadan arabayı takip edenler tarafından öldürüldüğü, belgelerin alındığı ve arabaya silah konulduğuna dair hepsi yazıldı, çizildi ve söylendi. Kurtlar Vadisi’ndeki karakter olarak merkeze alınan Polat Alemdar’ın Çatlı ve üç-beş insanın ortak özelliği ile görev yapan insanların eylemlerinin anlatıldığı bir dizi filmdi. Hatasıyla sevabıyla bir dönem hizmet ettiler. Allah rahmet etsin, mekânı cennet olsun.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.