Konya Çarşıları Konuşuldu

Konya Çarşıları Konuşuldu
Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından düzenlenen online Selçukya Sohbetlerinde bu hafta SÜ Öğretim Üyesi Tarihçi Prof. Dr. Alaattin Aköz, Selçukludan günümüze Konya Çarşılarını anlattı.

Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından düzenlenen online Selçukya Sohbetlerinde bu hafta  SÜ Öğretim Üyesi Tarihçi Prof. Dr. Alaattin Aköz, Selçukludan günümüze Konya Çarşılarını anlattı. “Selçuklu hâkimiyetinden önceki dönemlerde şehrin ticarî dokusunu oluşturan unsurlardan çarşıların Alaaddin Tepesi’ni çevreleyen ve ileriki zamanlarda dış surların yapılmasından sonra İçkale diye anılacak olan bölgede yer aldığı ve pazarların da bu surun dışında kurulduğu anlaşılmaktadır. Çarşı ve pazarlar Roma hâkimiyetinde de aynı bölgede yer almış ve bu dönemde çarşı ızgara planı şeklinde gelişmiştir. Selçuklular döneminde şehrin ticaret sahası, ikamet alanlarından bağımsız bir şekilde şehrin doğu yönünde ve mevcut surların dışına doğru daha geniş bir alana yayılmıştır.  Osmanlı döneminde çarşıların Osmanlı devri çarşısı, İplikçi Camii ile karşısında bulunan Kadri Efendi Bedesteni’nden başlayarak Atpazarı Kapısı’na uzanan ve “Uzun Çarşı”, “Sûk-ı Tavîl”, “Sûk-ı Sultânî” gibi isimlerle anılan ana çarşının etrafında örgütlenmiştir. Bu çarşının başlangıç kısmı yani Bedesten çevresi yoğun bir ticaret alanıdır. Bugünkü Kapı ve Aziziye Camilerinin bulundukları alanlar, Uzun Çarşının Doğu bölümünü oluşturmaktadır. Bununla birlikte 1867 yılından itibaren Konya çarşısındaki dükkânlar yapı malzemeleri açısından bir dönüşüm geçirmiş ve yeni yapılan çarşı ise şuan ki Konya çarşısını oluşturmuş diyebiliriz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.