Konya, 'İleriye dönük planlamalarım içerisinde her zaman yer alacak'

Konya, 'İleriye dönük planlamalarım içerisinde her zaman yer alacak'
Pusula Gazetesi olarak Selçuk Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi Yakup Koçoğlu ile Konya ve öğrencilik hayatına ilişkin konuştuk.

İleriye dönük planlamaları içerisinde Konya’nın yer aldığını ve hiçbir zaman ilişkisini kesmeyeceğini söyleyen Selçuk Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi Yakup Koçoğlu, Konya’nın sanayi anlamda geliştiğini ve birçok alanda üretime ev sahipliği yaptığı için insanlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Selçuk Üniversitesi her sene bünyesine kattığı öğrencilerle Konya’ya yeni kültürel özellikler kazandırmaya devam ediyor. Halkın ve öğrencilerinin bir arada yaşadığı Konya’ya binlerce öğrenci, aile evlerinden ayrılıp yaşamlarını ve geleceklerini oluşturmak, öğrenimlerini tamamlamak için geliyorlar. Konya, kimi öğrencinin kalmak istemediği, kimi öğrencinin ise ileriye dönük planlamalarını yaptığı bir şehir. Bizlerde Pusula Gazetesi olarak Selçuk Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi Yakup Koçoğlu ile Konya ve öğrencilik hayatına ilişkin konuştuk.

Merhabalar, kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba, ben Yakup Koçoğlu 13 Nisan 1999 tarihinde Elazığ’da dünyaya geldim. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi Tunceli’de tamamladıktan sonra üniversite eğitimi için 2018 yılında Konya’ya geldim. Şuanda Selçuk Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü son sınıf öğrencisiyim. Günümün çoğu zamanını spor yaparak, müzik dinleyerek ve araştırma yaparak geçiriyorum. Özellikle ülkemizin yakın geçmişiyle ilgili araştırma yapmayı seviyorum. Toplumlarca yorumlanan siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmeler hakkında doğru yorumu yapabilmek adına bilgim olması gerektiğini düşünüyorum. Beklide beni bahsettiğim araştırmaları yapmaya bu düşüncem sürüklüyor.

whatsapp-image-2022-04-22-at-12-09-35-2.jpeg

Konya ile kendi şehriniz arasındaki Ramazan kültürünün benzerlik ve farlılıkları nelerdir?

Ramazan kültürüyle alakalı memleketim ve Konya arasında birkaç gelenek dışında bir farklılık görmedim. Memleketimde olan ve Konya’da görmediğim gelenekler var. Tunceli’de Ramazanın 1. günü ve son günün iftar vaktinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik koruyucuları tarafından güvenli bir bölgede, bütün şehirde duyulacak şekilde silah atışları yapılır. Bu gelenek dışında memleketimde sahur vakti ramazan davulcusuna eşlik eden klarnetle halay çekilir. Konya’da şahit olduğum memleketimde olmayan geleneklerden bahsedecek olursam ilk söylemem gereken gelenek Şivlilik. Bayram gibi kutlanan Şivlilik’e ilk şahit olduğum zamanlarda şaşırmıştım. Ancak alışınca bu tür etkinlikleri memleketimde de görmek istediğimi söyleyebilirim. Bir başka gelenek ise fener alayı. Bu gelenek bana, baharın gelişi olarak bilinen nevruz kutlamalarını andırıyor. Ramazan ayında memleketim ve Konya arasında kısmen benzerlik gösteren bir gelenek de var. Bu ayda iftar davetleri her iki şehirde de yapılıyor. Ancak memleketimde iftar menüsüyle alakalı süregelen bir gelenek yok. Konya’da ise bu davetlerdeki yemekler bellidir. Bunun dışında bahsetmem gereken konu Konya’da sanayinin geldiğim şehre kıyasla çok daha fazla gelişmiş olması. Bunu sadece sanayi ile sınırlandırmak yanlış olacağı için Konya’nın geldiğim şehre göre gelişmişlik noktasında çok daha fazla mesafe kat ettiğini söyleyebilirim. Bir başka gözüme çarpan farklılık insanların birbirileri ile arsındaki ilişkiler. Konya nüfus anlamında geldiğim şehre göre daha yoğun olduğu için insanlar arasındaki güven duygusu zor oluşuyor. Bu sebepten dolayı insanlarla ilişki kurmak ve bu ilişkiyi sürdürmek Konya’da çok daha zor. Bunların dışında birçok farklılık var ancak göze çarpacak kadar derecede büyük farklılıklar değiller.

Konya’ya gelmeden önce düşünceleriniz nasıldı? Geldikten sonra fikirlerinizde herhangi bir değişim oldu mu?

Konya hakkında buraya gelen öğrencilerin aksine benim ön yargım yoktu. Tercih yaptığım zaman ilk 5 sıraya Konya’yı yazdım ve isteyerek geldim. Buraya gelince zamanla ön yargılı insanları anlamaya çalıştım. Ancak abartıldığı kadar olmadığını düşünüyorum. Yaptığım herhangi bir şey karşısında Konya’da herhangi bir mağduriyet yaşamadım. Sadece Konya’da sosyalleşme anlayışının ve yöntemlerinin diğer insanlara göre biraz daha farklı olduğunu düşünüyorum.

whatsapp-image-2022-04-22-at-12-09-36-1.jpeg

Konya da kalmayı düşünüyor musunuz?

Bana göre Konya yaşanabilecek bir şehir. Burada kurduğum düzen ve edindiğim çevre burada kalma ihtimalimi yükseltiyor. Ancak kendime daha uygun gördüğüm bir şehirde bölümümle alakalı bir fırsat elime geçerse tabiî ki bu fırsatı da değerlendirmem gerekir. Konya’dan gitsem de Konya ileriye dönük planlarım içerisinde her zaman yer alacak ve hiçbir zaman tamamen ilişkim kesilmeyecek. Çünkü Konya sanayi anlamında geliştiği ve diğer birçok alandaki malzemelerin üretimine ev sahipliği yaptığı için benim gibi planları olan insanların değerlendirmesi gereken bir şehir. Planlarımın kronolojik sıralamasına göre mezun olduktan sonraki 10-12 sene Konya’da yaşamam imkânsız ama sonraki süreçte planlarım tamamen Konya’da geçiyor.

Konya’da yaşadığınız süreçte en tuhafınıza giden veya ilginç karşıladığınız özellikler var mı? Var ise bunlar neler?

Konya da Tunceli’den farklı olarak gördüğüm şeylerden biri de düğün kültürü. Konya’daki düğünlerde bizim düğünlerden farklı olarak kaşık oyunu ve düğün yemekleri farklılık gösteriyor. Tunceli deki düğünlerde kaşık oyunu yerine daha çok halay geleneği ağırlıklı olduğu için halay çekilir. Düğün yemeklerinde ise bamya çorbasını ilk kez burada gördüm. Bunların dışında şaşırabileceğim düzeyde bir farklılık görmüyorum. Neredeyse Tunceli’de yaşanan birçok geleneğe Konya’da sahip.

whatsapp-image-2022-04-22-at-12-09-37-1.jpeg

Aile evinden bir başka yere öğreniminizi tamamlamak için geldiniz. Peki Konya’ya alıştınız mı?

Öncelikle Konya’yı ikinci memleketim olarak görüyorum. Yalnız bu memleketime benzettiğimden değil. İyisi ile kötüsü ile burada ortalama 4 yılım geçti. İster istemez zamanla Konya’ya alıştım. Bu alışmadan dolayı iki şehir arasındaki farklar kafamda yok olmaya başladı.

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya’da okumayı tavsiye eder misiniz?

Şehir olarak Konya’yı tavsiye ederim. Ancak okul olarak tercih sürecinde yeterli araştırmayı yapmalarını da öneririm. Çünkü her öğrencinin istediği birçok şey eksiksiz olarak sadece Bosna-Hersek Mahallesi’nde var. Bu mahalle Alaeddin Keykubat Kampüsü’nün alt tarafında kalıyor ve öğrencilerin tamamını misafir olarak ağırlıyor. Şehrin yüzölçümü büyük olduğu için Selçuk üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi dışındaki okulların fakültelerinden bu mahalleye ulaşım saatler alabiliyor. Bu konuya değinmişken söylemem gerektiğini düşündüğüm bir diğer husus şehrin ulaşımı. Konya’da ulaşım bana göre çok iyi. İstediğiniz her yerden başka bir yere kolaylıkla ulaşım sağlanabiliyor ancak söylediğim gibi şehrin yüzölçümünden dolayı ulaşım süresi uzun sürebiliyor.

Konya denince aklınıza ilk neler geliyor?

Konya denince aklıma tabiî ki öncelikle 2. Ailem olarak gördüğüm yakın arkadaşlarım ve onlarla yaşadığımız Konya maceraları geliyor. Ama Konya ile alakalı aklıma gelen ilk şeyi söyleyecek olursam bu şey Konya’nın bakımlı ve gelişmekte olan bir şehir olmasıdır.

whatsapp-image-2022-04-22-at-11-14-16-1.jpeg

Konya’daki en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz şeyler nelerdir?

Konya ile ilgili sevdiğim birçok şey var. Ama en önemlisi yüzölçümü çok büyük olmasına rağmen ulaşımla alakalı bir sorunun yaşamamış olmam. Konya’ya geldiğim ilk yıldan itibaren Konya’ya metro yapılacağı yönde duyumlar almıştım. Söylentilerin gerçeklik payı var mı bilmiyorum ama eğer doğru ise her şey gerçekten daha iyi olur. Konya ile ilgili en sevmediğim şeyi konuşacak olursak bu kesinlikle Konya’nın yeryüzü şekilleri. Bu yaşa geldiğim şehir doğal güzellikler ve daha ılıman iklim koşullarına sahip olduğu için en sevmediğim şeyin Konya’nın iklim şartlarının zorlu geçmesi.

Konya da okumak size kolaylık sağlıyor mu?

Konya’da öğrenci olmak imkânlar ve sosyal aktiviteler bakımından çok güzel ancak genel anlamda bir pahalılık gördüğümü söylemek isterim. Bu durumu genelde Bosna- Hersek civarında yaptığım alışverişlerde fark ettim. Bu durumun Son yıllarda dünya çapında gündeme gelen ve ekonomiyi sarsan pandemi döneminin etkileri olduğunu düşünebiliriz. Ancak kurdaki dalgalanmaları göz önüne aldığımızda ben sadece zamların fiyatlara yansıdığını görüyorum. Bu durum sadece Konya’da geçerli değil tabiî ki Türkiye’nin her yerinde bu böyle. Bundan dolayı Türkiye’de öğrenci olmak zor. Bu zorlukları genel zorluklar olarak kabul ederek özellikle Konya’yı ele alırsak Konya’da öğrenci olmak bana göre güzel. ( Pakize Yiğiter )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.