Konya İnşaat Mühendisleri Odası'ndan güvenli yapı üretimi ile ilgili basın toplantısı

Konya İnşaat Mühendisleri Odası'ndan güvenli yapı üretimi ile ilgili basın toplantısı
Konya İnşaat Mühendisleri Odası tarafından güvenli yapı üretimi ve inşaat sektöründe yer alan problemlerin çözülmesi konularında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla basın toplantısı düzenlendi.

Şantiye şefliğinin can güvenliği için asli bir çalışma alanı olduğunu ifade eden Konya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kamil Akın, “Bu sebeple şantiye şefliğinin, sadece resmi prosedürleri tamamlamak amacıyla kâğıt üstünde kalmaması için gerekli önlemler alınmalı” dedi

Konya İnşaat Mühendisleri Odası tarafından güvenli yapı üretimi ve inşaat sektöründe yer alan problemlerin çözülmesi konularında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla basın toplantısı düzenlendi. Konya Gazeteciler Cemiyeti Binası’nda gerçekleştirilen toplantıda Konya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kamil Akın, Türkiye’nin en önemli sorunlarının başında güvenli yapı üretiminin geldiğini, sık sık gerçekleşen büyük depremlerle çok sayıda insanın hayatını kaybettiği bir ülkede yaşadığımızı ifade etti.

DEPREMLERDEN GEREKLİ DERSLER ÇIKARILMADI

1999 Marmara depremlerinden, Van depremlerinden ve son olarak İzmir depreminden gerekli derslerin çıkarılamadığını söyleyen Prof. Dr. Akın, “İşin aslı, yaşadığımız depremlerin ve diğer afetlerin ardından nelerin yanlış olduğunu ve nelerin yapılması gerektiği açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Günümüzde bilimin ve teknolojinin gelişimi ile yetişmiş insan gücümüzün ulaştığı seviye, deprem konusunda hiçbir bahaneyi kabul etmez noktadadır. Deprem hasarlarının çok büyük bir kısmı inşaat hatalarından kaynaklanmaktadır. Yapı üretiminin mühendislik esaslarına uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayan en önemli görevin şantiye şefliği olmasına rağmen usulüne uygun olarak yerine getirilmemesi inşaat hatalarını, dolayısıyla deprem hasarlarını büyütmektedir. 2020 yılına ait yapı ruhsatı verilerine göre, toplam ruhsatlar içerisinde inşaat mühendisi üyelerimizin üstlendikleri şantiye şefliği oranı yüzde 45,8’dir. Yapı ruhsatlarının önemli bir oranında şantiye şefliği görevlendirmesi uygun meslek gruplarından yapılmamakta. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, yıllardır güvenli yapı üretimi ve yapı üretim sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için şantiye şefliği görevinin düzenlenmesi hakkında kapsamlı çalışmalar yaptı ve bu konudaki çalışmalarını hem kamuoyuyla hem de ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaştı. Son olarak odamızın katkılarıyla hazırlanan Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik taslağı TMMOB tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gönderilmiştir. Bakanlığımız da yapılan çalışmalar doğrultusunda Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelikte revize yapma ihtiyacı duymuş, hazırladığı değişiklik taslağını da ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşmıştır” dedi.

dsc-0331.jpg

ŞANTİYE ŞEFLİĞİ İŞÇİ SAĞLIĞINI VE GÜVENLİĞİNİ GÖZETMELİ

Şantiye şefliğinin işçi sağlığı ve güvenliğini şantiye sahasında gözetmek gibi önemli bir rolünün olduğunu hatırlatan Başkan Prof. Dr. Akın, “Bugün ülkemizde her yıl iki binin üzerinde işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyorsa ve bunun büyük çoğunluğu inşaat işlerinde oluyorsa, sorun yine şantiye şefliği görevinin hakkıyla yerine getirilmesini sağlamadaki eksikliklere dayanmakta. Can güvenliği için asli bir çalışma alanı olan şantiye şefliğinin, bir deprem ülkesinde ilgili her kurum ve kuruluşun gözü önünde sadece kağıt üzerinde kalmaması halkın can ve mal güvenliği açısından çok çok önemlidir. Bu sebeple şantiye şefliği görevinin, sadece resmi prosedürleri tamamlamak amacıyla kâğıt üstünde kalmaması için gerekli önlemler alınmalı. Şantiye şefliği, sürekli eğitime gereksinim duyan bir görev alanıdır. Dolayısıyla bu görevin yerine getirilmesi için ilgili meslek odalarının vereceği eğitimlere katılım ve akreditasyon şarttır. Sınırlı durumlar dışında, her şantiye şefi sadece bir şantiyede tam zamanlı olarak görevlendirilmeli. Şantiye şefleri TMMOB tarafından belirlenen mühendislik asgari ücretinin altında çalıştırılmamalı, hak ve ücretleri yasal güvenceye alınmalı” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.