Konya Mali Müşavirler Odası’ndan son gün uyarısı

Konya Mali Müşavirler Odası’ndan son gün uyarısı
Konya SMMMO Başkanı Abdil Erdal, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7326 sayılı kanunun getirdiği avantajlardan yararlanma süresinin 30 Eylül 2021 tarihinde sona erdiğini belirtti

Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Abdil Erdal, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7326 sayılı kanunun getirdiği avantajlardan yararlanma süresinin 30 Eylül 2021 tarihinde sona erdiğini belirterek, bu kanundan yararlanmak isteyen vatandaşların müracaatlarını bir an önce yapmalarını istedi. Konya SMMM Odası Başkanı Abdil Erdal, 7326 sayılı devlete olan borçların yapılandırılması ve matrah artırımının vatandaş adına önemli bir fırsat olduğunu ve borcu olan vatandaşların bu fırsatı değerlendirmeleri gerektiğini belirtti.

7326 sayılı af yasası ile vatandaşların devlete karşı olan borçlarına taksitle ve daha az tutarla ödeme imkanı getirildiğini vurgulayan Abdil Erdal, "Borçlara karşı getirilen yapılandırma kolaylığından faydalanmak isteyen herkesin yapılandırma çalışmasını son gün olan 30 Eylül 2021 tarihine bırakmadan bir an önce işlemlerini tamamlamaları kendilerine fayda sağlayacaktır" dedi.

KAPSAMI GENİŞ

Borç yapılandırma işlemlerinin 30 Nisan 2021 ve önceki dönemlerini kapsadığını ifade eden Abdil Erdal, "Borçlar Nisan ayı ve öncesini kapsıyor. 2021/Nisan dönemi sonrası yani 01.05.2021 tarihinden sonraki borçlar bu yasa kapsamında yer almıyor. SGK, vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacakları, ayrıca belediyelerin idari para cezaları, su, atık su ve katı atık ücreti alacakları, belediyelere ödenmesi gereken paylar hariç, odalara olan üye aidat borçları, beyana dayanan vergilerde ve 2021'ya ilişkin 30 Nisan'dan önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları da yeniden yapılandırma kapsamında yer almaktadır" şeklinde konuştu.

İKİ ÇEŞİT ÖDEME ŞEKLİ

Borçlara karşı yapılacak olan ödemelerin peşin ve taksitli olmak üzere iki şekilde yapılacağını belirten Abdil Erdal, "Yapılandırmadan sonra ilk taksit ödemesi Ekim ayında başlayacak. Diğer taraftan sosyal güvenlik primlerinde ilk taksit Kasım ayında başlıyor. Vatandaş borçlarını 6-9-12-18 taksitler şeklinde iki ayda bir ödeyebilecek. Bazı yapılandırma başvurularında peşin ödemede büyük kolaylıklar sağlanmaktadır" ifadelerini kullandı. Başkan Abdil Erdal, mükelleflerin için incelemelerden korunması adına, 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un 5. maddesinde “Matrah ve Vergi Artırımı” başlığında mükelleflerin 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020 yıllarında (yıllarına ilişkin) beyan ettikleri; gelir vergisi, kurumlar vergisi, gelir ve kurumlar stopaj vergisi ve katma değer vergisi matrahlarını artırarak, belirtilen süre ve şekilde ödemeleri koşuluna bağlı olarak bu vergi türlerinden vergi incelemesine ve cezalı vergi tarhiyatına muhatap olmamaları yönünde düzenleme bulunduğunu da ifade etti.

PEŞİN VE VADELİ ÖDEMEDE YÜZDE 20 FARK

Matrah artırımında bulunan mükelleflerin, tahakkuk eden vergileri ödemekle yükümlü olduklarını ödememeleri halinde ise incelendiklerinde tarhiyata maruz kalacaklarını kesinlikle matrah artırım avantajlarından faydalanamayacakları, gibi matrah artırımdan tahakkuk eden vergileri de gecikme zammı ile ödeyeceklerini vurgulayan Erdal, “Matrah artırımında bulunan mükelleflerin ise ödemeleri gereken matrah artırımına ilişkin vergileri üç şekilde ödeyebilecekler, 01.11.2021 tarihinde kadar ödemeleri halinde ayrıca yüzde 10 indirimli olarak, 30.11.2021 tarihine kadar ödemleri halinde herhangi bir vade farkı olmaksızın ödeyebilecekleri gibi 2 ayda bir ödemek şartı ile 12 ayda da çok cüzü bir farkla ödeme yapılabilecek. Ancak peşin ile vadeli ödemeleri arasındaki fark yüzde 20 civarında, imkanı olan mükelleflerin peşin ödeme yapmalarını tavsiye ederim” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.