Konya Ovasında son 10 yılın en yüksek rekoltesi bekleniyor

Konya Ovasında son 10 yılın en yüksek rekoltesi bekleniyor
Arpa hasadının başladığı Konya Ovasında ilk verilerin son derece umut verici olduğunu ifade eden Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Bu yıl hububatta 3 milyon 200 bin ton rekolteyi geçeceğimizi rahatlıkla söyleyebilirim” dedi

Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovasında arpa hasadı başladı. Türkiye'nin, 38 bin 873 kilometrekare yüz ölçümüyle en büyük kenti olan, en fazla tahıl ürünü yetiştirildiği için 'tahıl ambarı' olarak bilinen Konya’da ilk veriler umut verici. Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Bu yıl hububatta rekoltenin son yılların en yüksek seviyelerinde olacağını söylemiştik. Konya’da arpa hasatları başladı. Edindiğimiz ilk verilere göre geçtiğimiz 10 yılın en iyi hasadını yapıyoruz. Konya’da bu yıl toplamda hububatta 3 milyon 200 bin ton rekolteyi geçeceğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. İlk hasat verileri bize bunu gösteriyor. Özellikle susuz tarım yapılan bölgelerdeki veriler tahminlerimizin çok çok üzerinde gerçekleşiyor” dedi.

manset.jpg

HUBUBAT FİYATLARI GÜVEN VERİYOR

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı fiyatların mutlu ettiğini aktaran Yağız, “Konya’da çiftçilerimiz hasat sürecinde biraz acele ediyor. Acelemizin zararı da fiyatlara yansımış durumda. Nem oranı yüksek durumdayken arpalarımızı hasat ettiğimiz için fiyatlar aşağıya çekiliyor. Bu fiyatlar çiftçimizi de vatandaşımızı da aldatmasın. Bu düşüler kaliteli arpalar için değil. Kaliteli arpadan kastımız nem oranı düşük ürünler. 10 gün sonra hükümetimizin açıkladığı hububat fiyatları gerçekleşecek. Arpanın tonu 6 bin 500 liradan, buğdayın tonu ise 7 bin 50 lira açıklandı. Açıklanan fiyatların altında alım yapılmayacağı kanaatindeyiz ki yapılmaması da gerekiyor. Çünkü verilen bu sözün arkasında durulmazsa önümüzdeki yıllar için hububat üretimi tehlikeye girer. Açıklanan taban fiyatlara hükümetimizin sahip çıkacağını düşünüyorum. Fiyatlar da ziyadesiyle bizleri memnun etti. Dünya borsalarına eş değer bir fiyat açıklandı. Üreticimiz de memnun. Hububat çok stratejik bir ürün. Gıda artık dünyada en büyük silah. Dünya tarımında 7’nci sırada olan ülkemizin bu silahı kaybetmemesi lazım” diye konuştu.

sadas.jpg

PANCAR FİYATLARI İYİLEŞTİRİLMELİ

Açıklanan pancar fiyatlarını da değerlendiren Yağız, “Türkiye 400 bin ton şeker ithalat kararı aldı. Bunun en büyük sebebi gerçekleştirilen yanlış politikalardan dolayı pancar üreticisinin soğutulması. Bu ülke tarımı açısından bir zarardır. Özel veya devlet fabrikaları fark etmeksizin pancar fiyatlarında yeniden bir iyileştirme yapılmalı. Kayseri Şeker bin 500 lira, Konya Şeker bin 100 açıklandı. Konya’da da fiyatların en azından Kayseri’ye yaklaşmasını arzu ediyoruz. Pancar üreticisini de tekrar üretime iştahlandırmak gerekiyor. Yoksa bu yıl üretici üretmekten vazgeçerse şekerde dışarıya bağımlı hale geliriz. Şeker fiyatları da hızla artıyor ve artmaya da devam eder” ifadelerini kullandı.

dsc-1120-001.jpg

İYİ BİR PLANLAMA ÜRETİMİ ARTIRIR

Ülke genelinde iyi bir planlama ile birkaç ürünün dışında ithal etmeye gerek kalmayacağını ifade eden Yağız şu şekilde konuştu: “Ülkemizde az su ve toprak ile çok büyük üretim yapılabilir. İç Anadolu’da milyonlarca dönüm açık alana sebze ekiliyor. Bu ekilen aranın sadece 4’te birinde örtü altı üretime geçebilsek üretimimizi 4’e 5’e katlarız. Dolayısıyla sebze ve meyve alanında ektiğimiz alanın 4’te 3’ü boşa çıkar. Bu boş alanlarda da dilediğimiz gibi üretim yapabiliriz. Buna benzer yapılabilecek çok şey var. Bu şekilde hem üretici hem ülkemiz kazanır. Ürettiğimiz ürünlerle hem ülkemiz hem de bizden yardım bekleyen dünyadaki insanlar doyar.” (Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.