Konya Sac Arası tarifi (Coğrafi İşaret tescilli)

Konya Sac Arası tarifi  (Coğrafi İşaret tescilli)
Konya Sac Arası; elde açılan ince yufkalar arasına kaymak eklenerek hazırlanan, gül şeklinde, şerbetli bir tatlıdır. Konya mutfağında önemli bir yere sahip olup geçmişi eskiye dayanan bu tatlı, eski zamanlarda iki sac arasında pişirilmesinden dolayı bu ad

Konya Sac Arası; elde açılan ince yufkalar arasına kaymak eklenerek hazırlanan, gül şeklinde, şerbetli bir tatlıdır. Konya mutfağında önemli bir yere sahip olup geçmişi eskiye dayanan bu tatlı, eski zamanlarda iki sac arasında pişirilmesinden dolayı bu adı almıştır.

Konya Sac Arası hamurunun uygun kıvamda hazırlanması, yufkaların açılması ve pişirilmesi ustalık becerisi gerektirir. Konya mutfağı ile ilgili olarak yayımlanmış birçok yemek kitabı ve akademik çalışmada Konya Sac Arasına yer verilmektedir. Bu sebeplerle ürünün coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

sac-arasi.jpeg

MALZEMELER:

-2 adet yumurta

-20 gr tereyağı

-200 ml su

-5 gr tuz

-700 gr buğday unu

Yufka açmak için Un ve Nişasta

Tepsiyi yağlamak için 30 g tereyağı

ARASI İÇİN

250 gr kaymak 2

50 gr tereyağı

400 ml sıvı yağ

Pudra şekeri (tercihe göre)

HAZIRLANMASI:

Bir kapta yumurta, tereyağı, su, tuz ve unla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulur. Hamur, yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır ve nemli bir bez altında yarım saat dinlendirilir. Bezeler çok ince yufkalar şeklinde açılır. Önce un, daha sonra nişasta serpilerek oklava ile açılarak büyütülür. Tereyağı eritilir. Eritilmiş tereyağı ile açılan yufka yağlanır ve ortasından ikiye katlanır. Yufkanın yuvarlak kısmına kaymak eklenir ve çubuk şeklinde sarılır. Yağlanmış tepsi içerisine sarılan yufkalar dıştan başlanarak içe doğru döşenir. Yufkalar bitince kalan tereyağı kızdırılarak şekil verilen yufkaların üzerine gezdirilir. 200°C’ye ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Üzerine tercihe göre pudra şekeri serpilerek servis yapılır.

/*/*

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.