Konya Şeker'de Yıllık 120 bin ton tohumluk patates üretiliyor

Konya Şeker'de Yıllık 120 bin ton tohumluk patates üretiliyor
Konya Şeker tarafından açılan Tohumluk Patetes Kültürü Tesisi sayesinde yurtdışından tohumluk patates ithalatının önüne geçildi. Tesis yıllık 120 bin ton tohumluk patates üretiyor.

Konya Şeker tarafından açılan Tohumluk Patates Kültürü Tesisi sayesinde yurtdışından tohumluk patates ithalatının önüne geçildi. Tesis yıllık 120 bin ton tohumluk patates üretiyor.

Konya Şekeri'in düzenlediği basın toplantısında yayınlanan basın bülteninde şu ifadelere yer verildi;

KONYA ŞEKERİN MEVCUT DURUMU VE ÜLKEYE SAĞLADIĞI FAYDALAR

Konya Şeker Seydibey tesisleri sayesinde Konya'da patates üretimi artmıştır. Konya 2019 yılında 600 bin ton patates üretimi ile Türkiye'nin en fazla patates yetiştiren ikinci büyük ili olmuştur.

Profesyonel ekim yöntemleri ve sağlıklı hastalıklardan ari tohum kullanımı ile bölge çiftçisinin dekara patates verimi 3 ton/dekar'dan 4-4,5 ton/ dekar seviyesine yükselmiştir, çiftçinin geliri artırılmıştır.

Seydişehir ve Beyşehir bölgelerinde daha önce sözleşmeli patates ekimi yapılmıyordu, Seydibey Tesisleri sayesinde bölgede sözleşmeli patates ekimi hızla yükselmiştir.

Yıllık 25.000 dekar alanda 100.000 ton patates ekilişi ile çiftçiye 100 milyon TL'lik ekonomik katkı sağlamanın yanında yaklaşık 300 milyon TL'lik cirosu ile de ülkeye ciddi bir ekonomik katkı sağlamaktadır.

2009'dan bugüne Konya Şeker sayesinde hem Konya Bölgesinde hem de Türkiye genelinde çiftçiden alınan patatesin fiyatı yükseltilmiştir.

Patates fiyatlarının düştüğü dönemlerde çiftçi elindeki patatesi zararına bile satmakta zorlanır iken Konya Şeker'e sözleşmeli ekerek hem satış problemi yaşamamış hem de mahsulünü kar ederek satabilmiştir. (2013 yılında serbest piyasada patates 8 kuruş iken Konya Şeker 40 kuruştan alım yaptı, 2016 yılında piyasa fiyatlar 15-20 kuruş iken Konya Şeker 40 kuruştan alım yaptı, 2020 yılında piyasa fiyatları 60 kuruşa düştüğü halde Konya Şeker 1 liradan alım yapmıştır)

Patatesi fiyatlarının düştüğü yıllarda  Nevşehir ve Niğde depodaki patatesler önceden zararına dahi satılamadığı için çöpe atılır ve ciddi bir ekonomik kayıp yaşanırdı. Konya Şeker Patates Nişasta tesisi sayesinde üreticinin mağduriyetini azaltmış ve depolardaki patates nişastaya dönüştürülmüştür.

2018 yılında 20 bin ton ve 2020 yılında 15 bin ton patates depolardan alınarak nişasta üretilmiştir.

Ayrıntılar geliyor..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.