Konya, sosyal medyada iyi bir şekilde tanıtılmıyor

Konya, sosyal medyada iyi bir şekilde tanıtılmıyor
Pusula Gazetesi olarak Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi Melih Çetin öğrencisi Melih Çetin ile Konya hakkında konuştuk.

Sosyal medya aracılığıyla edindiği bilgilerle Konya’ya ön yargılı olan fakat geldikten sonra fikirleri değişen Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi Melih Çetin, “Sosyal medya platformlarında Konya, iyi bir şekilde tanıtılmıyor. Bu konuda Konya’nın büyük eksiklikleri var ve bir an önce düzeltilmesi gerekiyor” dedi.


Konya her sene binlerce öğrenciyi öğrenimlerini tamamlaması adına hanesine katıyor. Kimi öğrenci tarafından sevilen kimi öğrenci tarafından ise ön yargıyla karşılanan Konya, sosyal medya platformları üzerinden olumlu veya olumsuz bir şekilde tanıtılıyor. Çağımızın en büyük bilgi edinme kaynağı olarak kullanılan sosyal medya platformlarından birçok öğrenci, edindikleri bilgiler ile üniversite tercihlerini gerçekleştiriyorlar. Bizlerde Pusula Gazetesi olarak Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi Melih Çetin öğrencisi Melih Çetin ile Konya hakkında konuştuk.


Merhabalar, kendinizi tanıtır mısınız?
Merhabalar, adım Melih Çetin, Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği 1. sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda 9 yıldır bisiklet milli takım sporcusuyum. Konya’ya da kısa zaman önce öğrenimimi tamamlamak adına geldim.
Konya ile kendi şehriniz arasındaki Ramazan kültürünün benzerlik veya farklılıklar var mı?
Muğla’ya yani benim şehrime göre Ramazan kültürü Konya’ya bakılarak çok farklı. Muğla’da oruç tutana saygı biraz daha az. Konya’da oruç tutana saygı çok daha fazla. Oruç tutmasalar bile insanlar ortalık yerde yiyip içmiyor. Bu benim açımdan oldukça güzel bir davranış şekli. Konya’yı da bu açıdan oldukça çok seviyorum. Ama Muğla’da böyle değil. Diğer özelliklerden bahsedecek olursam Konya ile Muğla arasındaki en büyük fark iklim şartları. Çünkü Muğla’da sürekli kısa kollu veya daha ince kıyafetler giymeye alışmışken burada ise montlar, kabanlar yetersiz kaldı. Özellikle bu sene yaşanan soğuklar nedeniyle üst üste giyinmek zorunda kaldım. Konya’da arkadaşlık ve çevre ilişkisini daha çok geliştirdim. Muğla’da bu durum biraz daha azdı yani sosyalleşme kavramı çok fazla yok. Kütüphaneye ders çalışmak için gittiğimde tanımadığım birçok farklı insanlarla yanı masaya oturup beraber ders çalışmıştık. Bu çok tuhafıma gitti. Muğla’da ise bu durum biraz daha mümkün değil. Çünkü orası biraz daha asosyal bir yer.


Konya’da yaşadığınız süreçte tuhafınıza giden veya ilginç karşıladığını her hangi bir kültürel özellik var mı? Var ise bunlar nelerdir?
Konya’da yaşadığım süreçte tuhafıma giden herhangi bir şey olmadı. Ama sevdiğim bir özelliği ile karşılaştım. Buraya geldiğim günden beri herkes karşılaştığı her insana selam vermeden yanından geçmiyor. Tanısın tanımasın her yerde selamlaşan insanları bulabilirsiniz. Özellikle gittiğiniz bir yerde veya mekânda birisi durduk yere size selam verebilir ve sizde selamını alırsınız. İster istemez bu durum biraz daha samimi bir ortamı oluşturuyor. Muğla yapısı itibariyle biraz daha farklı bir şehir olduğu için orada bu anlayış çok fazla yok. Özellikle Konya halkı yardımsever. Hiç tanımasa bile yardım edebiliyorlar. Örneğin, şehir dışından döndüğümde çok eşya taşıdığım için yardım eden birçok insan ile karşılaştım. Hatta bir gün otobüsten indiğimde eşyamın fazla olduğunu gören birisi hem bana yardım etti hem de evime kadar arabasıyla beni bıraktı.


Konya’ya gelmeden önce düşünceleriniz nelerdi? Geldikten sonra fikirlerinizde her hani bir değişim oldu mu?
Konya’ya gelmeden önce gerçekten çok karamsardım. Hiç gelmek istemedim. Çünkü sosyal medyada tanıtılan ve insanlar arasında konuşulan Konya çok farklıydı. Geldiğimde ise böyle olmadığını kendi gözlerimle görmüş oldum. Fikrimde bir değişim oldu. Çünkü burada ulaşım çok kolay. Tramvay ve otobüs gibi merkez ilçelerinin her yerine ulaşabiliyorsunuz. Özellikle maliyeti de düşük bir şehir. Her şeye kolayca ulaşabiliyorsunuz. Bu olanaklar sebebiyle burada kalmayı da düşünebilirim. İş bulma konusunda da Konya özellikle yükselen bir şehir. Benim şehrim olan Muğla’da iş bulma imkânları biraz daha az olduğu için Konya’da kalabilirim.


Konya denince aklınıza neler geliyor?
Konya denilince aklıma ilk olarak etli ekmek geliyor. Geldiğim günden bu yana etli ekmek yiyorum sürekli ve çok da seviyorum.
İlerleyen dönemler Konya’da kamayı düşünüyor musunuz?
Konya’da kalmayı ilk etap da düşünüyorum. Çünkü iş konusunda dediğim gibi çok mantıklı ve uygun bir yer. Diğer illere göre maneviyatının da yüksek olması açıkçası benim sevdiğim özellikler arasında yer alıyor. Bu sebepler neticesinde Konya’da yaşamak isterim.
Konya’da en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz özellikler var mı? Var ise bunlar nelerdir?
Konya’nın en sevdiğim özelliği halkının birbirleriyle uyum içerisinde olması. Tanısa da tanımasa da aynı masaya oturduklarında kardeş gibi olması ve bu yönde hitap etmesi. En sevmediğim şey de Konya’nın soğuğu. Çünkü Muğla’dan gelen birisi olarak Konya’ya alışmakta oldukça zorluk çekiyorum. Hayatımda daha önce hiç böyle soğuk bir hava görmemiştim. Özellikle bu yılda ağır şekilde geçen iklim şartları neticesinde gerçekten dondum. Özellikle yoğun kar yağışı olduğu dönemlerde dışarı çıkmak neredeyse imkânsızdı.


Konya’da okumak size kolaylık sağlıyor mu?
Her alandan ve her yönden kolaylık sağladığını söyleyebilirim. Fakültenin büyük olması, her şeye ulaşabilme konusunda rahatlığının olması, metropol olmasa da metropol özelliğine yakın bir şehir olması ve bu özelliklere rağmen kalabalık olmaması gerçekten büyük kolaylık sağlıyor. Konya’da okumaya devam etmek istiyorum. Eğitimimin sonunda da Konya’da kalmak düşüncesi planlarımın arasında yer alıyor.


Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya’da okumayı tavsiye eder misiniz? Tavsiye edip etmeme sebepleriniz nelerdir?
Konya’da okumayı düşünen ve buradaki üniversitelere tercih yapmayı planlayan öğrencilere tavsiye ederim. Ben gelmeden önce çok fazla aklımda soru vardı. Bu ön yargımın oluşmasına sebep olan şey de aslına bakılırsa sosyal medyaydı. Bence sosyal medya platformlarında Konya iyi bir şekilde tanıtılmıyor veya bunun temsilciliğini kimse yapmıyor. Bu konuda Konya’nın eksiklikleri var ve bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Gelecek olan öğrencilere ise Konya’yı tavsiye etmemin sebebi, ulaşım kolay, diğer şehirlere kıyasla maliyetli bir yer değil, fakülte civarı daha çok öğrencilerin ve sosyal aktivitelerin olduğu mekânlarla dolu. Burada çok güzel günler geçirilebilirler. (Pakize Yiğiter)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.