Konya tarım ve hayvancılıkta Türkiye'nin gıda üssü olmaya devam ediyor

Konya tarım ve hayvancılıkta Türkiye'nin gıda üssü olmaya devam ediyor
 S. Yazı İşleri Müdürü
Konya, tarımsal üretimin birçok kaleminde ve hayvancılıkta Türkiye’nin üretim üssü olmayı sürdürüyor

Tahıl Ambarı Konya, tarımsal üretimin birçok kaleminde ve hayvancılıkta Türkiye’nin üretim üssü olmayı sürdürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Konya 2023 yılında 11 tarımsal ürünün üretiminde ilk sırada yer aldı. Hayvancılıkta büyükbaş sayısında Türkiye’de ilk sırada yer alan Konya küçükbaş hayvan sayısında ise ikinci sırada yer aldı.

HAYVANCILIK

2023 yılı hayvancılık verilerinde ilk sıralarda yer alan Konya; büyükbaş hayvan sayısında 928.335 adet ile Türkiye'de 1.sırada, küçükbaş hayvan sayısında 3.059.048 baş ile Türkiye'de 2.sırada, kanatlı hayvan sayısında 10.702.230 ile Türkiye'de 3.sırada yer aldı. Konya’da hayvan sayısında 2012’ye göre artış oranları; büyükbaş hayvan sayısı yüzde 43,5, küçükbaş hayvanda yüzde 59,4, kanatlı hayvan sayısında ise yüzde 0,4 olarak gerçekleşti.

TARIMSAL ÜRETİM

Konya Tarımsal üretimde; buğday, arpa, havuç, şeker pancarı, dane mısır, acı bakla, macar fiğ (yeşil ot), kuşyemi, korunga tohumu, kanola (kolza tohumu) ürün yetiştiriciliği olmak üzere 11 üründe ilk sırada yer aldı. Konya; buğdayın yüzde 10’ununu, arpanın yüzde 15’ini, şeker pancarının yüzde 33’ünü, dane mısırın yüzde 23’ünü, lalenin yüzde 90’ınını, acı baklanın yüzde 94’ünü, havucun yüzde 67’sini, macar fiğin yüzde 32’sini, kuşyeminin yüzde 90’ını, kanolanın yüzde 23’ünü, korunga tohumunun yüzde 99’unu tek başına üreterek zirvede yer aldı.

KONYA’NIN, TARIMSAL ÜRETİMDE 1. SIRADA YER ALDIĞI ÜRÜNLER

  • 1-BUĞDAY: Türkiye’de üretilen 22.000.000 ton buğdayın 2.239.936 tonu (%10)
  • 2-ARPA: Türkiye’de üretilen 9.200.000 ton arpanın 1.393.244 tonu (%15)
  • 3-ŞEKER PANCARI: Türkiye’de üretilen 23.500.000 ton şeker pancarın 7.659.563 tonu (%33)
  • 4-DANE MISIR: Türkiye’de üretilen 9.000.000 ton dane mısırın 2.043.903 tonu (%23)
  • 5-HAVUÇ: Türkiye’de üretilen 777.908 ton havucun 522.401 tonu (%67)
  • 6-ACI BAKLA: Türkiye’de üretilen 105 ton acı baklanın 99 tonu (%94)
  • 7-LALE: Türkiye’de üretilen 4.485.000 ton lalenin 4.015.000 tonu (%90)
  • 8-YEŞİL OT: Türkiye’de üretilen 1.053.794 ton yeşil otun 342.056 tonu (%32)
  • 9-KUŞYEMİ: Türkiye’de üretilen 4.192 ton kuşyeminin 3.348 tonu (%80)
  • 10- KANOLA: Türkiye’de üretilen 120.000 ton kanolanın 27.708 tonu (%23)
  • 11- KORUNGA TOHUMU: Türkiye’de üretilen 166 ton korunga tohumunun 165 tonu (%99)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.