Konya'da 800 Yıllık Vakıf Emaneti Hayat Buldu

Konya'da 800 Yıllık Vakıf Emaneti Hayat Buldu
Sultan I. Alaeddin Keykubat ve Karamanoğlu Mehmet Bey’in 800 Yıl Önce Kendi Mülklerinden Vakfettikleri Emanetler Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün Çalışmalarıyla Yeniden Akar Haline Getiriliyor

Sultan I. Alaeddin Keykubat ve Karamanoğlu Mehmet Bey kendi dönemlerinde o zamanın kültürüne uygun olarak sadaka-i cariye anlayışıyla kendi has mülklerinden muhtelif cami ve hayrat eserlerin bakımının yapılması, çeşitli han ve hamamların ücretsiz işletilmesiyle amacıyla vakfettiği araziler, atıl durumdan akar hale getiriliyor.

ESKİ BAĞKUR BİNASI YURT OLACAK

Bu kapsamda Konya’da uzun yıllardır atıl durumda olan eski Bağ-Kur Binası, Vakıflar Genel Müdürlüğünce satın alındı. Binanın öğrenci yurdu olması planlanıyor. 2006 yılında Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığının birleşmesinin ardından boşa çıkan ve atıl vaziyette bekleyen Bağ-Kur Binası’nın akıbetinin ne olacağı uzun zamandır Konya gündemini meşgul ediyordu. SGK Konya İl Müdürlüğü binayı satışa çıkarmış ancak uzun süre binaya alıcı çıkmamıştı. Bina için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından vakıf arazilerinin değerlendirilmesiyle elde edilen 5 milyon liranın üzerinde bedel ödendi.

VAKIF KÜLTÜRÜNDE ‘AKAR’ VASFI ÖNEMLİ

Konya Vakıflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı, vakıf kültüründe vakfedilen bir malın akar halinin korunmasının önemine vurgu yaptı. Pusula’ya açıklamalarda bulunan Osmanlı, “Sorumluluk alanımızdaki iki ilde Sultan I. Alaeddin Keykubat ve Karamanoğlu Mehmet Bey’in 800 yıl önce kendi mülklerinden vakfettikleri vakıf arazilerinin kamulaştırma ve satışı sonrası elde edilen gelirlerden vakıf akarlarının devamını sağlamak amacıyla yeni mülkler satın aldık. Bunların arasında Eski Bağ-Kur binası da var” diye konuştu. Nurullah Osmanlı, binanın öğrenci yurdu yapılmasının planlandığını, böylece 800 yıl önce Sultan I. Alaeddin Keykubat’ın ve Karamanoğlu Mehmet Bey’in akar niyetiyle vakfettiği arazilerin kaybedilen “akar” vasfının alınan binadan elde edilecek gelirlerle yeniden canlandırılarak devam ettirileceğini sözlerine ekledi. (Emrullah Nergiz)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.