Türkiye’nin ilk ve tek DOSD’u Meram’da

Türkiye’nin ilk ve tek DOSD’u Meram’da
Meram Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından özel çocuklara yönelik yapılan projenin lansman toplantısı düzenledi.

Meram Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle özel çocuklara yönelik Türkiye’de ilk ve tek hayata geçirilen proje olan 'Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi' lansman toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya: AK Parti Konya İl Milletvekili Mustafa Hakan Özer, AK Parti Konya İl Milletvekili Selman Özboyacı, AK Parti Konya İl Milletvekili Orhan Erdem, AK Parti Konya Milletvekili Latif Selvi, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Ramazan Karaaslan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram belediye Başkanı Mustafa kavuş, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılıca, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Yatırmacı, Konya Emniyet Müdürü Engin Dinç, dernek başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

dsc-2072.jpg

Görev süresi boyunca birçok hizmeti gerçekleştirdiklerini ifade eden Meram Belediye Başakanı Mustafa Kavuş; “Görev süremiz boyunca birçok yatırımın temel atma töreni, açılışı ve pek çok farklı projenin tanıtımı vesilesiyle bir araya geldik. Hep her bir araya gelişimizde Meram'da Konya'ya değer katıyor olmanın heyecanını sevincini mutluluğunu birlikte yaşadık. Bugün tüm bunlardan artı bir daha fazla mutluluk yaşatan bir buluşma olacak inşallah. Kıymetli misafirler öncelikle şunu belirtmeliyim ki hemşerilerimizin bizleri göreve layık gördüğü ilk günden itibaren yaşayan her bir ferdi çocuklarımız ve gençlerimize yönelik projelere kadar, gencinden yaşlısına toplumun tüm bireylerine yönelik çok sayıda yatırım planlamasını hayata geçirmek amacıyla bir araya geldik. Dosd yani ‘Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi’ neden bu kadar anlamlı ve özel olduğu, Dost Meram Belediyesi, üniversiteler, Milli Eğitim ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile oluşturulmuş eğitim modeli şu anda ülkemizdeki ilk ve tek merkez olacak. Buradaki temel düsturumuz Down Sendromu bireylerimiz ve ailelerinin yaşam kalitesini artırırken onlara destek vererek yalnız olmadıklarını gösterebilmek” dedi.

dsc-2040.jpg

İHTİYAÇLARI OLAN HER DESTEK SAĞLANIYOR

Merkezin Down Sendromlu bireylerin ihtiyacı olan desteğin sağlanacağının altını çizen Kavuş; “Down sendromunda erken tanı konması ve gerekli tedavilerin gerçekleştirilmesi, özel bireylerin sağlık, rehabilitasyon ve iyileştirme gibi ihtiyaçlarının karşılanması, kişilerin ihtiyaçlarına uygun nitelikte dünyada kabul gören yöntemlerde eğitim imkanlarının sağlanması, spor hayvancılık ve tarım gibi birçok alanda Down Sendromlulara alan açarak bu bireylerin doğa ve toplumla kaynaşmaları sağlanacak. Merkezimizin açılışına, ağustos ayında demo eğitimlerine başlayacak. Yeni eğitim ve öğretim yılında başlamak inşallah nasip olur inşallah” diye konuştu.

dsc-2098.jpg

dsc-2049.jpgMUNLAFALIOĞLU; “DOSD ÇATISI EN GÜZEL HİZMETİ VERMEK İÇİN KURULDU”

Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD’un startının 1,5 yıl önce verildiğinin altını çizen Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Derneği Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu, bu çatının down sendromlu çocuklara, bireylere ve onların fedakar ailelerine en güzel şekilde hizmet vermek için hazırlandığını kaydetti. Down sendromlu bireylerin, hayata karşı mücadelelerinde yanlarında durmak, eğitimlerine katkı sunmak, ailelerine destek vermek ve topluma dahil olmalarını sağlamak için hayata geçirilen merkezin yakın zamanda çalışmalarına başlayacağını belirten Munlafalıoğlu, merkezin şehre kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

mehmet-munlafalioglu.jpg

YİĞİT ; “DOSD, DOWN SENDROMLU BİREYLERİ HAYATA EN GÜZEL ŞEKİLDE HAZIRLAYACAK”

Projenin paydaşlarından ve derneğin kurucu üyelerinden Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit de konuşmasında milli eğitim camiası olarak engelli bireylerin eğitimleri noktasında sosyal bir duyarlılık gösterdiklerinin altını çizdi. Tüm adımlarını da bu bilinçle attıklarını ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Yiğit konuşmasını şöyle sürdürdü; “Özel durumları olan tüm bireylerimizin karşılaştığı sorunlar sadece onları ve ailelerini değil toplumun her kesimini yakinen ilgilendirmektedir. Bu sorunlara çözüm getirmeye çalışırken her sağlıklı insanın da bir engelli adayı olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Yaşadığımız toplumun tüm fertleri aynı hayatı paylaşmaktadır. Diğer taraftan özel bireylerimize imkan ve fırsat tanındığında çok büyük başarılar elde ettiklerine, ülkemizin kalkınmasında pek çok konuda engel tanımadıklarına gururla şahit oluyoruz. Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi profesyonel anlamda eğitim hizmeti vererek onların hayata en iyi şekilde hazırlanmalarına ve etkin bir rol üstlenmelerine katkı sunacak.”

murat-yigit.jpg

REKTÖR ZORLU; “BU PROJE SADECE MADDİ DEĞİL MANEVİ YÖNÜ DE OLAN ÖZEL BİR PROJEDİR”

Konuşmasına “Tarihi noktada önemli bir günü müşahade ediyoruz” diyerek başlayan proje paydaşı Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü ve derneğin kurucu üyelerinden Cem Zorlu da Konya belediyelerinin sosyal projeleri ile Türkiye'de ses getiren başarılara imza attığına vurgu yaptı. Başta Konya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere merkez üç ilçenin pek çok sosyal alanda boşluk doldurduğunu kaydeden Rektör Zorlu, “Karatay Belediyemizin Alzheimer Merkezi ve Selçuklu Belediyemizin SOBE hizmetlerinden sonra Meram Belediyesinin de başlattığı projeye destek vermiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Üniversiteler sadece bilim üretilen bir merkez değil o bilimin sosyal hayata aktarma kanallarını açan önemli kuruluşlardır. Biz, bu noktada elimizden gelen bütün imkanları seferber ediyoruz. DOSD Projesi de sadece maddi boyutu olan değil manevi boyutu olan bir projedir. Projeye rehberlik eden Meram Belediyesine ve diğer paydaşlara teşekkür ediyor, projenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

cem-zorlu.jpg

KAYMAKAM KAYHAN; “BÖYLESİ PROJELER BİZLERİ HEM SEVİNDİRİYOR HEM DUYGULANDIRIYOR”

Dezavantajlı çocuklara ve bireylere sahip çıkılması, üst seviyede ihtiyaçlarının karşılanması ve istedikleri programların hazırlanmasının kendilerini hem sevindirdiğini hem de duygulandırdığını belirten Meram Kaymakamı Ali Murat Kayhan da DOSD Projesinin bu yönüyle ulvi bir proje olduğunu söyledi. Bu ve buna benzer çalışmaların ilelebet devam etmesi temennisinde bulunan Kaymakam Kayhan, “Projede emeği geçen, katkısı ve faydası olan herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

ali-murat-kayhan.jpg

BAŞKAN ALTAY; “KONYA MODELİ BELEDİYECİLİK TÜM DÜNYANIN KABUL ETTİĞİ BİR SLOGAN HALİNE GELDİ”

Konya Büyükşehir ve ilçe belediyeleri olarak şehri geliştirmek için büyük çaba ve gayret sarfettiklerini belirterek sözlerine başlayan derneğin kurucu üyelerinden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bu çerçevede ‘Konya Modeli Belediyecilik’ anlayışının artık tüm dünyanın kabul ettiği bir slogan haline geldiğinin altını çizdi. Bu modelin birbiriyle rekabet eden değil ortak çözümler üreten kurumların önünü açtığını belirten Başkan Altay, Karatay’da bulunan Alzheimer ve Selçuklu’da bulunan SOBE’den sonra Meram’da da down sendromlular yaşam destek merkezinin açılmasının bu modelin en güzel örneği olduğunu söyledi.

ugur-ibrahim-altay.jpg

BAŞKAN ALTAY; “DOSD KONYA’NIN EN ANLAMLI VE EN GÜZEL MARKALARINDAN BİRİ OLACAK”

“İlçe belediyelerimizin her ne kadar sınırları ayrı olsa da Konya’da birlikte yaşıyoruz” diye konuşmasını sürdüren Başkan Uğur İbrahim Altay; “İlçe belediyelerimizin her alanda proje üretmelerinin yerine spesifik alanlarda Türkiye’ye örnek olacak işler yapması önemlidir. DOSD da şehrin yeni markalarından biri olacak. İnşallah bu merkez de çocuklarımız ve aileleri için önemli imkan sağlayacak. Aileleri bir araya getirerek sorunlarını konuşmaya ve birbirlerinin çözüm önerilerini dinleme fırsatı verecek. Büyük fedakarlıklarla kurulan merkezin hayata geçmesinde kurumlar arası dayanışma ve ilişkilerin önemi bir kez daha görülmüştür. Özellikle Konya Emniyet Müdürlüğümüz ve Emniyet Müdürümüz Engin Dinç’in bu merkezin oluşmasındaki katkısı çok önemlidir ve kendisine özel bir teşekkürü borç bilirim. İnşallah bu merkez, bizi cennette karşılayacak bir müjde olacaktır. Sebep olan herkese sonsuz şükranlarımı iletiyorum.” şeklinde konuştu.

ORHAN ERDEM; “TÜRKİYE’YE ÖRNEK HİZMET MODELİNE SAHİP BİR ŞEHRİN MENSUPLARIYIZ”

Konya’nın pek çok konuda olduğu gibi dezavantajlı gruplar ve engelli bireyler için yaptıklarıyla da Türkiye’ye örnek olduğunu belirten derneğin kurucu üyelerinden AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem de şehrin bu örnekliğini en çok deprem zamanında ortaya koyduğunu ifade etti. Başta Konya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilçe belediyelerinin devletin, hükümetin ve vatandaşların yanında olduğunu belirten Milletvekili Orhan Erdem konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bambaşka bir hizmet anlayışıyla insanlara hizmet eden bir şehrin mensuplarıyız. Bu son yirmi yıldır hep böyle olmuştur. İşte Down Sendromlular Yaşam Destek Merkezi de Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir adım olacaktır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bu çerçevedeki hassasiyetini hepimiz biliyoruz. Bu hassasiyet bizleri de bu yönde çalışmaya teşvik ediyor. Konya belediyelerimiz de bu yönde çalışmalara imza atıyor. DOSD’da Meram Belediyesinin, üniversitemizin, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün ve STK’ların yer alması ayrı bir anlam katıyor. Her insan yaşamının farklı döneminde farklı sınamalara tabi tutulabilir. Bizlerin bu noktada çıkan sorunları birlikte çözmemiz ve sınamadan geçen insanın yanında durmamız gerekiyor. Proje bu yönüyle de çok değerli. Bütün paydaşları kutluyorum.”

orhan-erdem.jpg

Konuşmaların ardından Down Sendromlular Yaşam Destek Merkezi’nin kurumlararası protokolü Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Cem Zorlu, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit ve Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Derneği Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu tarafından imzalandı.

Programın sonunda down sendromlu özel bireylerle birlikte sahneye çıkan protokol üyeleri hatıra fotoğrafı çekilirken o anlar renkli görüntülere sahne oldu.

9-001.jpg8-001.jpg

9-001.jpg

2-001.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.