Konya’da boşanma nedenleri

Konya’da boşanma nedenleri
Konya’da yaygın boşanma sebeplerini de sıralayan Avukat Hülya Gök, “Konya’da boşanma davası sayısı 7 bindir. Maddi imkansızlıklar, aldatma, ailelerin fazla müdahalesi ve alkol boşanmayı tetikliyor.

Mal için evlenmeler ve yüksek oranlı nafakalar da boşanmaya yol açıyor. Artık kimse kahır çekmiyor” dedi
AK Parti eski il başkan yardımcısı, Avukat Hülya Gök, PUSULA TV’de hafta içi her gün canlı olarak yayınlanan ve gündeme ışık tutan UĞURLU GÜNDEM’e konuk oldu. Canlı yayın çekimleri Selçuklu Belediyesi Uluslararası Kongre Merkezi’nde yapılan programda deneyimli gazeteci Uğur Özteke ile keyifli bir söyleşiye imza atan Av. Gök, hukuk ve siyaset üzerine değerlendirmelerde bulundu. Özellikle boşanma konusuna dikkat çeken ve rakamlarla çarpıcı açıklamalarda bulunan Av. Gök, 6284 sayılı yasanın da Türk halkına uygun olmadığını bunun bir an önce değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

İlk olarak kendisini tanıtan Av. Hülya Gök, “Mardin doğumluyum. Babamın işi nedeniyle orada dünyaya geldim. Konya ile arama kimsenin giremeyeceği kadar Konyalıyım. İlk orta, lise ve üniversite tahsilimi Konya’da yaptım. İmam Hatip mezunuyum. Bundan dolayı da gurur duyuyorum. İnsan hayatına dokunmak, insanları değiştirmek, onları değiştirmek için hukuku seçtim. Gözleri bayan bir bayan neden adalet dağıtır dedim ve adaleti kendi açık gözlerimden dağıtmak için hukuk tercihinde bulundum. Dr. Talat Bey ile evlendim. Bu evliliğimizden dört kız çocuğumuz bulunuyor” dedi.

MAKAM ÖNEMLİ DEĞİL, TEŞKİLATLARDA ÇAYCILIK BİLE YAPARIZ

Avukatlığı tercih sebeplerini de açıklayan Gök, “Avukatlıktan başka meslek düşünmedim. Türkiye’nin ilk kadın arabulucularından birisiyim. Bir dönem aktif siyasetin içerisinde bulundum. Bunda da gayemiz ülke için bir şey yapabilmektir. Bizim için makamın önemi yok. Biz teşkilatlarda çaycılık da yaparız ama daha etkin olabilmek için makamlara talip olduk. Sosyal medyayı çok seviyorum, bazen eleştiriler de alsak sosyal medya kullanmayı seviyorum. Gezi olaylarına kadar sosyal medyanın önemi anlaşılamamıştı. Onların sosyal medyadan örgütlenmesi gözlerin açılmasını sağladı. Artık küçücük çocuklar bile sosyal medya takip ediyor. Teknolojiden geri kalmamak gerekiyor” diye konuştu.

KONYA’DA BOŞANMA SEBEPLERİ

Konya’da yaygın boşanma sebeplerini de sıralayan Avukat Hülya Gök, “Konya’da boşanma davası sayısı 7 bindir. Karı koca olarak baktığında 14 bin kişi, ikişer de çocuk eklersen 28 bin kişi eder. Adliyeye yansımayanları da eklersek 35 bin kişi Konya’da geçimsizlik nedeniyle anlaşmazlık içerisinde. Boşanma sebeplerini ise maddi imkansızlıklar, aldatma ve Konya’da özellikle eşlerin ailelerinin karışmasından kaynaklı nedenler olarak sıralayabiliriz. Artık kimse kahır çekmiyor. Yine sosyal medyanın olumsuz tarafı ve alkol boşanmaları tetikliyor.

Mal için evlenmeler ve yüksek oranlı nafakalar da boşanmaya yol açıyor. Özellikle genç ve orta yaşlı kadınlar tarafından da yaşlı erkeklere yönelik tuzak kurulmakta. Eskiden aileler birlikte oturuyordu ve boşanma olayları yoktu. Büyükler gençleri destekliyor, tecrübeleriyle onlara rehber oluyordu. Şimdi böyle bir şey yok. Evlenme yaşı da yükseğe çekildi. Aile terapistlerine de gidilmiyor. Aile terapistleri biz de farklı algılanıyor. ‘Biz deli miyiz de terapiste gideceğiz’ deniyor. Oysa her işin uzmanı var. Bu işin uzmanı da onlar” dedi.

EVDEN UZAKLAŞTIRMA KOZ OLARAK KULLANILIYOR

Eşlerin mahkeme kararıyla evden uzaklaştırılmasına yönelik kanuna da değinen ve bu kanunun yanlış olduğunun altını çizen Gök, “6284 sayılı yasa özünde kadını korumak adına çıkarılmış bir yasa ama şahsi kanaatime göre bu yasa ülkemize çok uymadı. Bize dışarıdan gelmiş bir yasa ve bize uymuyor. En basitinden evden uzaklaştırma adı altında herkesin kullandığı bir madde var. Yüzde 99.9 bayanlar tarafından kullanılan bir kanun ve erkek evden uzaklaştırılıyor. Bu gerçekleştirilirken araştırma yapılmıyor. Yasada hakime takdir hakkı verilmiyor. Konya’da bir erkek evden uzaklaştırılsa nereye gidecek? Bu erkek nefsine çok ağır geliyor ve basit bir kızgınlıkla başlayan olay boşanmayla ve bazen de cinayetle sonuçlanıyor. Kahvede aşağılanan erkek gidip eşini vuruyor. Bayanlar bu yasayı tehdit unsuru olarak kullanıyor. Evden uzaklaştırma kararı alındı, adam eşine telefon bile etse hapis cezası alır. Üstelik bu hapis cezası paraya da çevrilemiyor. İmzayı attıktan sonra eve gidip eşyanı dahi alamazsın. Şiddet görme ihtimalim var desen bile eşe uzaklaştırma cezası geliyor. Çok acımasız bir yasa. Çocuklarının babasının eve alınmaması için çok çok önemli bir sebep olması gerekiyor. Ancak caniler eve giremez. Gerçekten iyi niyetli erkekler aylarca evine giremiyor. Boşanmaların toplumsal sorunları da var. Tek ebeveynli çocuklar ilerleyen dönemde büyük sıkıntılar yaşıyor. Aile toplumun kalesidir. Bu kalenin yıkılmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

ARTIK HUKUK FAKÜLTESİ AÇILMASIN

Hukuk fakültesi sayısının haddinden fazla olduğunun da altını çizen Av. Gök, sözlerini şöyle tamamladı: “Avukatlık mesleği çok veballi bir meslektir. Bize gelen insanlar tüm sırrıyla bize açılıyor. Biz ne kadar istersek o kadar ücret vermeye de hazır. Amma bunun vebali var. Eğer bir kişi benim yüzümden bir gün fazla ceza alırsa ya da bir kuruş fazladan ödemek zorunda kalırsa bu vebalin altından kalkamam düşüncesiyle hareke ediyorum. Tüm meslektaşlarımızın da bu noktada hassas davranması gerekiyor. Üniversitelerdeki hukuk fakültesi sayısı da çok arttı. Özellikle Konya’da yeni hukuk fakültesine gerek yok. Yüzlerce, binlerce mezun veriliyor ve artık iş sahası daralmış durumda.”

(Haber: Y. Emre Avcı)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.