Konya’da şiddetli depremler yaşanacak mı? Konunun uzmanından açıklama geldi

Konya’da şiddetli depremler yaşanacak mı? Konunun uzmanından açıklama geldi
Konya'nın adı son günlerde sık sık depremlerle anılır hale geldi. Bu depremlerin şiddetlisi yaşanabilir mi yoksa bu seyirde mi devam edecek? Bu soruların cevabı herkes tarafından merak ediliyor.

Mayıs ayından bu yana büyüklüğü 4 ile 5 arasında değişkenlik gösteren depremler meydan gelen Konya’da dün de Kulu merkezli 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çevre illerde de hissedilen depremin 13,57 kilometre derinlikte olduğu belirlendi. Depremin ardından Konya Valiliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Depremde, herhangi bir olumsuz ihbar ulaşmamıştır. Saha taraması devam etmektedir. Depremi hisseden hemşehrilerimize geçmiş olsun." Ankara Valiliğinin resmi sosyal medya hesabından, "Konya/Kulu merkezli meydana gelen deprem ilimizde de hissedilmiş olup şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk bilgisi intikal etmemiştir." paylaşımında bulunuldu. AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da şu ifadeler kaydedildi: "Deprem sonrası, an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız."

deprem-1.jpeg

BAKANLARDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Konya ili Kulu ilçesinde saat 07.58'de 4,8 büyüklüğünde meydana gelen depremde, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmalarına devam etmektedir. An itibarıyla olumsuz bir durum yoktur. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum." ifadesini kullandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da depremin ardından bir açıklama yaparak geçmiş olsun dileklerini iletti. Koca, “Memleketim Konya Kulu’da 4.8 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş olup, ekiplerimize herhangi bir olumsuz çağrı bildirilmemiştir. Konyalı hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

jeoloji-muhendisleri-odasi-konya-sube-baskani-sukru-arslan-001.jpg

“BU DERECE DEPREMLERE HAZIRLIKLI OLUNMALI”

Konya’da bu ve buna benzer depremlerin yaşanacağını kaydeden Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Konya’nın Kulu ilçesinde yaşanan depremi değerlendiren Arslan, “Konya’da 5 ve civarında depremlerin olabileceğini ve buna hazırlıklı olmamız gerektiğini daha önceki röportajlarımda belirtmiştim. Mevcut durumda da Kulu ilçesinde yaşadığımız durum tamamen bundan ibarettir. Bugün yaşadığımız deprem, Kulu ilçemizde 07.58’de, 4,8 büyüklüğünde ve yerin 13,5 kilometre derinliğinde meydana gelmiştir. Depremin merkez üssüne baktığımızda MTA Genel Müdürlüğünün hazırladığı diri fay haritasına göre herhangi bir fay görünmüyor. Konya Teknik Üniversitesi’nde (KTÜN) çalışan akademisyenlerimizin yapmış olduğu çalışmalara baktığımızda ise Tuzgölü Fayı’na paralel Batı-Doğu yön gidişli bir fayın kırılması sonucunda oluştuğu kanaatindeyiz” ifadelerine yer verdi.

konya-fay-hatti-001.jpeg

“AKTİF BİR FAY HATTI ÜZERİNDEYİZ”

Konya’nın aktif bir fay hattının üzerinde olduğunun altını çizen Arslan, “Peş peşe yaşanan bu depremler bize aktif bir kuşak üzerinde ve zaman diliminde olduğumuz bilgisini veriyor. Bu sebeple bundan sonraki dönemlerde de bu ve buna benzer büyüklükte depremleri Konya ilimizde yaşama ihtimalimiz yüksektir. Bazı söylemler olmuş, Eskişehir Fay Hattı’ndan etkilendiğimize dair. Bunun olabilmesi için Eskişehir Fay Hattı’nda 6,5-7,0 büyüklüğünde bir deprem olmalı ki ona bağlı Konya’da da bu büyüklükte bir deprem yaşansın. Ama ortada ne öyle bir deprem, ne de bir bağlantı var. Böyle bir durumda bu bağı kurmak çok doğru olmaz. Kulu ve Cihanbeyli’de yaşayan tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” görüşlerine yer verdi

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.