Konya'da sivil toplum kuruluşlarından engelliler için ortak çağrı

Türkiye genelinde engelli bireylerin eğitimi ve rehabilitasyonu için çalışan sivil toplum kuruluşları, Konya'da düzenlenen basın açıklaması ile yetkililere çağrıda bulundu. Açıklamada, engelli bireylerin eğitim imkanlarının artırılması ve destek eğitim ücretlerinin iyileştirilmesi gerektiği vurgulandı.
Sivil toplum kuruluşları, 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 Sayılı Engelliler Hakkında Kanun ve 2010'daki anayasa değişikliği ile başlayan reformların sürdürülebilirliğinin sağlanmasını talep etti. Açıklamada, özel eğitim merkezlerinin hizmet kalitesini artırması ve mali sürdürülebilirliğinin korunması için şu konulara dikkat çekildi:
- Eğitim saatlerinin artırılması,
- Eğitim ücretlerinin ekonomik şartlara uygun şekilde düzenlenmesi,
- Eğitim personelinin maaşlarının diğer kamu çalışanları ile eşitlenmesi.
“EĞİTİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK SAĞLANMALI”
Yapılan açıklamada, özel gereksinimli bireylerin destek eğitim hizmetlerine erişiminde büyük ilerlemeler kaydedildiği belirtilerek, şu ifadeler yer aldı:
“2005 yılında yalnızca 35.000 bireye hizmet sunulurken bugün bu rakam 539.000’e ulaşmıştır. Ancak, mevcut destek eğitim ücretleri ve seans saatleri, ihtiyaçları karşılamaktan uzak kalmaktadır. Eğitimin sürdürülebilirliğini sağlamak için eğitim ücretlerinin, KDV hariç net asgari ücretin %50’si olarak belirlenmesi ve eğitim seanslarının artırılması elzemdir.”
Aralarında Otizm Konfederasyonu, Özel Özel Eğitim Konfederasyonu, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve Türkiye Down Sendromu Derneği gibi kuruluşların da bulunduğu toplam 30’dan fazla sivil toplum kuruluşu, engelli bireylerin eğitimi için daha kapsayıcı politikaların hayata geçirilmesini beklediklerini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.