Konya'da tarihi bir İz: Gazzâler mescidi

Konya'da tarihi bir İz: Gazzâler mescidi
 Muhabir
Mimari özellikleri ve detaylarıyla dikkat çeken bu yapı, günümüze kadar ulaşan önemli bir tarihî eser olarak hafızalarda yer alıyor.

Meram ilçesinde bulunan Gazezler eski tabiri ile Gazzâler Mescidi, Osmanlı Dönemi'ne ait tarihi bir eser. Furkan Dede Caddesi üzerinde konumlanan bu mescit, Hacı İshak Mescidi olarak da bilinmekte. Mimari özellikleri ve detaylarıyla dikkat çeken bu yapı, günümüze kadar ulaşan önemli bir tarihî eser olarak hafızalarda yer alıyor. Gazezler Mescidi, dikdörtgen planlı bir yapı olup dıştan dışa 12,40x10,20 metre ölçülerinde bir yapı. Kuzey duvarında sağır tutulan mescidin doğu ve güney cephelerinde iki, batı cephesinde ise bir pencere açıklığı yer almakta. İç mekândaki geniş pencere açıklıkları, dışarıya doğru daralmakta. Harimin doğu ve batı cephelerinde, kuzeye yakın kısımda yer alan iki kapı var; ancak günümüzde sadece doğu cephedeki kapı kullanılıyor.

Harim bölümü, dik üç sahına ayrılmıştır ve iki sıra halinde yerleştirilmiş üçer ahşap sütun tarafından desteklenir. Ahşap sütun başlıkları işlemsizdir ve bursa kemerleri ile beden duvarlarına bağlanmıştır. Mahfil katı, kuzey yöndeki dört ayak üzerine "U" şeklinde yerleştirilmiş.

Mescidin üst örtüsü ahşap kaplama tavan ile kapatılmış adeta dikkatleri tavana çekmekte. Kuzeydoğu köşesi, metal çerçeveli bir camekân ile örtülmüş ve buraya mahfil kata çıkan merdiven yerleştirilmiştir. Mihrap ve minber ise yeniden yapılmış olup, her ikisi de sahte kündekâri tekniğinde geometrik desenlerle bezenmiştir.

Gazezler Mescidi'nin kitabesi bulunmamakla birlikte, XIX. yüzyıl başlarında Ahmet Necip Efendi tarafından yaptırıldığı düşünülüyor.

Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan Gazezler Mescidi, Meram ilçesindeki tarihî miraslardan biridir. Hacı İshak Mescidi olarak da bilinen bu yapı, mimari detayları ve tarihsel önemiyle bölgedeki kültürel zenginliği yansıtıyor.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.