Konya'daki 'kuş cenneti' renkli günler yaşıyor

Konya'daki 'kuş cenneti' renkli günler yaşıyor
Konya'nın Ereğli ilçesinde "kuş cenneti" olarak bilinen Akgöl sazlıkları, başta allı turnalar olmak üzere birçok canlıyı ağırlıyor.

Konya Ereğli'de bulunan ve , "kuş cenneti" olarak bilinen Akgöl sazlıkları alltı turna, Akgöl sazlıkları ve başka birçok canlıya ev sahipliği yapıyor. Yıl başından beri bölgede artan canlı çeşitliliğiyle sazlıklar doğa tutkunlarının uğrak noktası haline geldi.

AA'dan aktarılan habere göre; Konya'nın Ereğli ilçesinde göçmen kuşların önemli göç yolları üzerinde bulunan Akgöl sazlıkları, allı turna ve farklı kuş türlerini ağırlıyor.

Göçmen kuşların barınma, yuvalanma ve kuluçka alanı olması bakımından büyük öneme sahip Akgöl sazlıkları, güvenli liman olma özelliğiyle başta allı turnalar olmak üzere birçok canlıya ev sahipliği yapıyor.

Yıl başından bu yana bölgeye gelen allı turnalar renklenen sazlıklar, fotoğraf tutkunları ve doğaseverlerin uğrak yerleri arasında bulunuyor.

aa-20240207-33637132-33637129-akgol-sazliklari-gocmen-kuslar-icin-guvenli-liman-ozelligini-koruyor.jpg

Selçuk Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu Akademik Danışmanı Araştırma Görevlisi Osman Nurullah Berk, "kuş cenneti" olarak bilinen Akgöl sazlıklarında yaptıkları gözlemlerde göçmen kuş türü sayısında artış gözlemlediklerini söyledi.

Akgöl'ün, Türkiye'nin önemli sulak alanlarından biri olduğunu belirten Berk, şöyle konuştu:

"Başlatılan ıslah projesiyle su seviyesi günümüzde tekrar artış gösterdi ve sazlık alan yeniden hayat buldu. Artan su seviyesine bağlı olarak sazlıkların yeniden canlanması, şehir merkezinden uzak izole bir yapıya sahip olması, sazlıkların bölgedeki kirli suyu filtre etmesi, özellikle göçmen kuşlar için Akgöl sazlıklarını güvenli bir liman haline getiriyor. Alan, Ereğli Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerince sürekli gözetim altında tutularak özveriyle korunuyor. Geçen ayın ikinci haftasında, kış ortası su kuşu sayımlarında 40'a yakın kuş türünü kayıt altına aldık."

Berk, alana hakim bir noktada kuş gözlem kulesinin olmasının doğaseverlerin rahatlıkla kuşları ve manzarayı izlemelerine olanak sağladığını dile getirdi.

aa-20240207-33637132-33637128-akgol-sazliklari-gocmen-kuslar-icin-guvenli-liman-ozelligini-koruyor.jpg

ALLI TURNALARI YAVRULARIYLA GÖRME VE FOTOĞRAFLAMA ŞANSI BULDULAR

Doğaseverlerden Mehmet Salih Açar, tavsiye üzerine sazlığa geldiğini kaydetti.

Onlarca allı turnayı yavrularıyla görme ve fotoğraflama şansı bulduklarını vurgulayan Açar, "Çok güzel ve doğal bir ortamla karşılaştık. Gerçekten burası kuş cennetini andırıyor. Doğanın bize değil, bizim doğaya daha çok ihtiyacımız var." dedi.

Doğaseverlerden Yalçın Savran da hafta sonları fırsat buldukça Akgöl'e geldiğini söyledi.

aa-20240207-33637132-33637126-akgol-sazliklari-gocmen-kuslar-icin-guvenli-liman-ozelligini-koruyor.jpg

aa-20240207-33637132-33637131-akgol-sazliklari-gocmen-kuslar-icin-guvenli-liman-ozelligini-koruyor.jpg

Güncel gelişmelerden anında haberdar olmak için aşağıdaki linki tıklayarak WhatsApp grubumuza dahil olabilirsiniz https://chat.whatsapp.com/EMhe2A1A0esChU9ySiRiYR

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.