Konya'daki Türkiye'nin ilk ve tek projesinde ‘Biz’ olabilme yolculuğu anlatıldI

Konya'daki Türkiye'nin ilk ve tek projesinde  ‘Biz’ olabilme yolculuğu anlatıldI
 Editör
DOSD Meram ocak ayı seminerinde “Çocukluk dönemi özel eğitimde ‘biz’olabilme yolculuğu” konuşuldu.

Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD Meram’da, her ay periyodik olarak gerçekleştirilen aile seminerleri çerçevesinde ocak ayının konusu “Erken Çocukluk Dönemi Özel Eğitimde ‘Biz’ Olabilme Yolculuğu” anlatıldı. Özel bireylerin aileleri tarafından bir hayli ilgi gören seminer Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rukiye Konuk Er tarafından verildi.

meram-aile-semineri-6.jpg

DOÇ. DR. KONUK ER; “ÇEVREYE BAĞLI ÇATIŞMALAR VE İLETİŞİM SORUNLARI YAŞANABİLİR”

Seminerinde, erken çocukluk döneminin 0-6/8 yaş evresini kapsadığını ve bu dönemin en kritik gelişim dönemi olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Rukiye Konuk Er, bu dönem içerisinde bireyin gelişim temelinin atıldığına dikkat çekti. Erken çocukluk döneminde bulunan bir çocuğun çok farklı gelişim evrelerinden geçtiğinin altını çizen Doç. Dr. Konuk Er, “Oldukça yoğun ve karmaşık olan bu dönemde çocuk özellikle bulunduğu çevreye bağlı olarak bazen çatışmalar ve iletişim sorunları yaşayabilir. Bu çatışmalar sonucunda çocuk çevredekiler tarafından onaylanmayan davranışlar sergileyebilir. Erken çocuklukta gerek tanılı, gerekse tanısı olmayan çocuklar benzer problem davranışlar sergilemektedir.” ifadelerini kullandı.

meram-aile-semineri-5.jpg

DOÇ. DR. KONUK ER; “DAVRANIŞLAR AİLE TUTUMLARINA BAĞLI OLARAK ŞEKİLLENİR”

Özel gereksinimi olan çocukların gelişimleri tipik gelişim gösteren çocuklara göre farklılık gösterdiğine işaret eden Doç. Dr. Rukiye Konuk Er, açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Bu farklılıklar davranışsal ve psikolojik özelliklerde de gözlemlenmektedir. Özel gereksinimi olan çocuklar, akranları ile benzer problemli davranışlar sergilemektedir ancak yetersizliklerine ve aile tutumlarına bağlı olarak bu davranışları daha yoğun yaşayabilmektedir. Özel gereksinimli olan küçük çocukların problem davranışlarına müdahale sürecinde ebeveynlerin problemli davranışlarının etkisi değerlendirilerek müdahale bütüncül bir bakış açısı ile ele alındığında ‘biz’ bilinci oluşacaktır.”

meram-aile-semineri-3.jpg

Güncel gelişmelerden anında haberdar olmak için aşağıdaki linki tıklayarak WhatsApp grubumuza dahil olabilirsiniz https://chat.whatsapp.com/EMhe2A1A0esChU9ySiRiYR

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.