Konya'dan birçok şehre kolayca gidebilirsiniz

Konya'dan birçok şehre kolayca gidebilirsiniz
Pusula Gazetesi olarak Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencisi İrem Termelioğlu ile Konya hakkında konuştuk.

Konya'nın kolaylık sağlayan yönlerinden birinin ulaşım olduğunu söyleyen Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencisi İrem Termelioğlu, Konya'nın konumu ve hızlı trene sahip olmasından kaynaklı öğrencilerin birçok şehre kolaylıkla gidebileceğini ifade etti.

Konya tarihi bakımında birçok medeniyete ev sahipliği yaparken kültürel anlamda da çeşitlilik gösteren bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Ankara ile birlikte Türkiye’nin merkezinde yer alan Konya, birçok şehre ulaşımıyla da insanların gözdesi durumunda. Özellikle yapılan ulaşım yatırımları, halkına ve öğrencilerine kolaylık sağlıyor. Eğitimsel anlamda da Konya, Türkiye’nin cazibe merkezi olma yönünde ilerlemeye devam etmekte. Selçuk Üniversitesi yaklaşık 70 bini aşkın öğrenciyi konuk ederken Türkiye’nin ve dünyanın her şehrinde öğrencileri her sene Konya ile tanıştırıyor. Öğrenci mahallesi olarak bilinen Bosna Hersek Mahallesi öğrenim görenlerin sosyal anlamda gelişimine katkı sağlarken Selçuk Üniversitesi Kampüsü ise çeşitliliğiyle ön plana çıkıyor. Bizlerde Pusula Gazetesi olarak Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencisi İrem Termelioğlu ile Konya hakkında konuştuk.

Merhabalar kendinizden bahseder misiniz?

Adım İrem Termelioğlu, 19 yaşındayım. Selçuk Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okuyorum. Ankaralıyım ve 4 yıldır da Konya’da yaşıyorum.

Konya ile kendi memleketiniz arasındaki kültürel benzerlik ve farklılıklar nelerdir?

İkisi de İç Anadolu şehri olduğu için çok fazla benzerlik var aslında ama şehir merkezi olarak Ankara daha gelişmiş. Ankara, daha çok memur şehri olduğu için çok farklı yerlerden gelen insanlar var. Bu da Ankara’nın karma bir kültüre sahip olmasına sebep olmuş durumda. Ama Ankara’nın ve Konya’nın kırsal kesimlerini değerlendirecek olursak çok benzerlikler mevcut.

whatsapp-image-2022-04-26-at-22-52-16-1.jpeg

Konya'ya gelmeden önce düşünceleriniz nasıldı? Geldikten sonra fikirleriniz de herhangi bir değişim oldu mu?

Konya’ya gelmeden önce kültürel birikimin fazla olduğunu biliyordum. Buraya geldiğimde bunu görmek beni mutlu etti ama sosyal açıdan imkânların bu kadar kısıtlı olduğunu bilmiyordum. Zaman zaman sosyal aktiviteler düzenlemek adına sorunlarla karşılaşabiliyorum.

İlerleyen dönemlerde Konya'da kalmayı düşünüyor musunuz?

Hayır düşünmüyorum. Mezun olduktan sonra Ankara’ya dönmeyi düşünüyorum. Çünkü, iş anlamında ve bazı sebeplerden dolayı Ankara’da olmamın kariyerim açısından daha doğru olacağı kanaatindeyim.

Konya'da yaşadığınız süreçte en tuhafınıza giden veya ilginç karşılaştığınız kültürel özellikler var mı? Var ise bunlar nelerdir?

Daha önce sürekli düğün yemeklerini duyuyordum ve ilgimi çekiyordu. Her düğünde aynı yemeklerin yapılması bana göre bayağı ilginçti. Bir defa düğüne katılma şansım oldu ve gerçekten bahsettikleri gibi olduğunu gördüm. Konya’nın düğün yemekleri birçok açıdan çeşitlilik gösteriyor ve insanın hem karnını hem de gözünü doyuruyor.

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya'da okumayı tavsiye eder misiniz?

Hem evet hem hayır. Okul olarak Selçuk Üniversitesi Konya’nın içinde başka bir şehir gibi ama kampüs sınırlarından çıktığınız anda Konya’da olduğunuzu anlıyorsunuz. Selçuk Üniversitesi ve Bosna Hersek Mahallesi öğrenciler adına hem eğitim hem de sosyal açıdan önemli katkılar sağlayabilir. Özellikle üniversitenin donanımlı olması önemli bir etken. Kısacası Selçuk Üniversitesi’ni tavsiye ederim ama Konya’da okumalarını tavsiye etmem.

Konya denilince aklınıza neler geliyor?

Konya denilince aklıma birçok şey geliyor ama bunlardan en önemlileri bence Mevlana, peynir şekeri, düğün pilavı, etli ekmek ve tramvay. Mevlana tarihsel süreçte gerek Konya gerekse de Türkiye adına bir büyük bir isim. Peynir şekeri ve etli ekmek ise Konya’nın yiyecek anlamında kültürünü oluşturan başlıca ögeler. Tramvay ise şehrin bir ucunu diğer ucuna bağlayan bir köprü görevi görüyor.

Konya'da en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz şeyler nelerdir?

Sevdiğim şeylerden biri ulaşım ve trafik açısından oldukça rahat. Yerleşim de çok ferah. Pahalı bir şehir de değil. Pahalı olmaması öğrencilerin sevineceği bir durum. Sevmediğim şeyler de diğer büyükşehirlere göre birçok alanda çeşitlilik çok az ve iklimi de çöl iklimi gibi kışlar oldukça sert geçebiliyor.

Konya'da eksik gördüğünüz yapılması gereken ve öğrenciler için olanak sağlayacak şeyler nelerdir?

Aslında öğrenciler için çok fazla imkân var. Mesela belediyelerin kursları gibi neredeyse her alanda ücretsiz ders alabiliyorsunuz. Bunun yanında ev ve yurt açısından bayağı yetersiz kalıyor. Devlet yurtları yeterli değil, özel yurtların fiyatları çok uçuk. Ev tutmaya kalksak ev sahipleri ya evlerini öğrenciye vermek istemiyor ya da çok yüksek fiyatlar söylüyorlar. Kiraydı, komisyondu derken öğrenciler için fiyatlar oldukça yükseliyor. Bunu denetlemek için bir çalışma olsa bence güzel olur.

whatsapp-image-2022-04-26-at-22-52-16-2.jpeg

Konya'da okumak kolaylık sağlıyor mu?

En çok kolaylık sağlayan özelliği galiba ülkenin tam ortasında olması ve hızlı tren. Ayrıca diğer büyükşehirlere göre daha ucuz olması. Çünkü bir yerden bir yere gitmeniz diğer şehirlerden oldukça zor bir durum iken Konya’da bu durum öyle değil. Ankara, Eskişehir, Kayseri, Antalya, İstanbul ve birçok şehre kısa sürelerde gidebiliyorsunuz bu da Konya’nın kolaylık sağladığı durumları içerisinde sayabilirim. ( Pakize Yiğiter )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.