Konya’dan NATO’ya Kovid-19 Raporu!

Konya’dan NATO’ya Kovid-19 Raporu!
NATO SAS-152 Çalışma Grubu Türkiye Temsilcisi Doç. Dr. Erdal Arslan, Selçuk Üniversitesinde Türkiye’nin pandemi süreci ile ilgili hazırlanan raporların NATO tarafından kullanılacağını söyledi.

NATO SAS-152 Çalışma Grubu Türkiye Temsilcisi Doç. Dr. Erdal Arslan, Selçuk Üniversitesi Güvenlik ve Savunma Stratejileri Uygulama ve Araştırma Merkezinde Türkiye’nin pandemi süreci ile ilgili hazırlanan raporların NATO tarafından kullanılacağını söyledi.

Selçuk Üniversitesi Güvenlik ve Savunma Stratejileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve NATO SAS-152 Çalışma Grubu Türkiye Temsilcisi Doç. Dr. Erdal Arslan, pandemi sürecinde Konya’nın durumunu değerlendirdi. Konya’nın nüfus yoğunluğu nedeniyle büyük şehirlere oranla pandemi sürecinin daha yoğun yaşandığını dile getiren Doç. Dr. Erdal Arslan, kent genelinde tedbirlere dikkat edilmediğini söyledi.

TEDBİRLERE RİAYET EDİLMİYOR

Konya’da pandemi süreci boyunca maske, sosyal mesafe ve hijyen tedbirlerine dikkat edilmediğini dile getirerek Doç. Dr. Erdal Arslan, “Konya’da pandemi süreci Türkiye ile paralel ilerledi. Nüfusa bakıldığında Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlere göre, bize sıra daha önce geldi. Bunun değişik sebepleri var, kimisi umreden gelenlerden kaynaklandığını söyledi, kimisi de küçük ve orta boy işletmelerin olduğunu, ithalat ve ihracatın çok fazla gerçekleştirildiğini ve bu nedenle geldiğini söyledi. Kesin olan tek şey, Konya olarak diğer illere göre bu süreci daha fazla yaşadık. Tedbirlere bakıldığı zaman, maske, mesafe ve temizlik ölçüsüne Konya’da ne yazık ki riayet edilmiyor. Konya’da bu sürecin sekteye uğradığını görüyoruz, burada maalesef biraz daha rahat geçiyor. Biraz kaderci yaklaşılıyor, tabi ki her şey Allah’tan ancak tedbir takdire engel teşkil etmez. Bizim birisine gösterdiğimiz saygı taktığımız maske uyduğumuz sosyal mesafe olmalı, toplumumuza bunu yerleştirmeliyiz. Öncelikle yöneticilerin, vatandaşı denetleyenlerin ağzında maske olması lazım.  Biz önlemleri ciddiye almıyoruz” dedi.

KONYA DÜNYAYA ÖRNEK OLABİLİR

Çin’in Wuhan kentinde Aralık ayında ortaya çıkarak hızla tüm dünyaya yayılan koronavirüs pandemisi nedeniyle insanların birçok sosyal alışkanlığının değişeceğini ifade eden Erdal Arslan, sürecin bir an önce kabul edilip yaşam tarzı haline getirilmesi gerektiğini ve şehrin yöneticilerine büyük görevler düştüğünü söyledi. Arslan, Bundan sonra eskisi gibi olmayacak, eskisi gibi dışarıda yemek yiyemeyeceğiz, eskisi gibi tatil yapamayacağız, eskisi gibi insanlarla rahat iletişim kuramayacağız. Virüs nereden çıkmış olursa olsun tekrarlamayacağının bir garantisi yok. Bu süreç bize hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söylüyor, bu sürece ayak uydurarak, yapması gerekenleri kabul edip tedbirli davranan toplumlar dünyada bir adım önce olacak. Konya burada örnek olabilir, bu işe sarılırsa, işin ciddiyetini ve ehemmiyetini kavrarsa bir adım önde olur. İnsanların Konya’ya Konyalıya karşı bir sevgisi var, dolayısıyla bu pozitiflikle beraber Konya dünyaya örnek olabilir. Burada Konyalıya, Konya’yı yöneten iradeye önemli görevler düşüyor, öncülük yapabilirler. Biz üniversite olarak buna varız” diye konuştu.

NATO TÜRKİYE’NİN ÖRNEKLERİNİ KULLANACAK

NATO SAS-152 Çalışma Grubu Türkiye Temsilcisi Doç. Dr. Erdal Arslan, NATO’da pandemi ile ilgili yapılan çalışmalarda, Selçuk Üniversitesi Güvenlik ve Savunma Stratejileri Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak Türkiye’nin yaptığı çalışmaları sunduklarını ve bu raporların NATO tarafından kullanılacağını kaydetti. Arslan, "Bu işle ilgili, ehemmiyetle ilgili Güvenlik ve Savunma Stratejileri Merkezimizin bugüne kadar kovid süreci ile ilgili Türkiye’nin yaptığı çalışmaları rapor halinde NATO’ya da teslim ettik. NATO’ya Türkiye’nin bu noktadaki projeleri ve çalışmaları örnek bir rapor olarak sunduk, onlar önümüzdeki süreçte bizim örneklerimizi kullanacaklar gibi görünüyor. Türkiye’nin NATO’ya örnek olduğu bir yerde, Konya’nın Türkiye’ye örnek olması sağlanabilir ve en az hasarla bu süreçten kurtulmamıza vesile olabilir. Sıkıntılı bir süreç ancak bununla yaşamayı öğrendikten sonra bu durum olağan hale gelebilir. Bir süre sonra yeni sosyal alanlar oluşturulabilir. Bizim toplumumuz girişimci, bu sürece uyum sağlayacak yenilikler mutlaka çıkacaktır. Belki de farklı bir havuz, farklı bir sağlık terapisi, farklı bir restoran, farklı bir hamama şahit olacağız. Bugüne kadarki yaşadığımız sosyal aktivitelerin hepsinin farklı ve arınmış bir şekilde ortaya çıkacağına inanıyorum. Konya girişimcilik noktasında da üst düzeyde. Konya’dan göstermelik değil içten bir şeyler bekliyoruz, şehrimizin yöneticilerinin buna özen göstermesi lazım” şeklinde konuştu.

KONYA BU SÜREÇTE KAPASİTESİNİ İYİ KULLANMALI

Konya’nın sanayi üretiminin yanı sıra tarımsal kapasitesinin de olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Erdal Arslan, yaşanan süreçte önemi bir kez daha anlaşılan gıda üretiminin Konya’da daha da artması gerektiğini söyledi. Pandemi sürecini Konya’da ekonomik olarak fırsata çevirmenin mümkün olduğunu belirten Arslan şöyle konuştu: “Konya’mızın sanayi kapasitesinin yanında çok büyük tarımsal kapasitesi var. Ne yazık ki bu kapasiteyi biz çok fazla kullanamıyoruz. Bundan sonraki süreçte dünyada, gıda ve tarımsal ürünler çok daha önemli ve ehemmiyetli hale gelecek. Bütün dünya devletlerinin neden tohum depoları yaptığın artık herkes daha iyi anlayacaktır. Bizim ülkemiz fiziki coğrafya açısından bu noktada çok büyük bir avantaja sahip bir ülke. Bunu sonuna kadar kullanmalıyız. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekilmeyen yer kalmasın talimatı vermiş olsa da, bunu yerel yönetimlerin başarabildiğini söylemek pek mümkün değil ne yazık ki. Konya’nın çok büyük potansiyeli var. Kulu, Cihanbeyli bölgesi sulanabilir alanı açısından değerlendirildiğinde belki Türkiye’nin 4 katı daha fazla üretim yapabilecek kapasiteye sahip ama sulanabilir alanı yok. Kesinlikle Konya’da tarımsal üretimin artırılması gerekiyor. Sulanmayan alanların sulanabilir hale getirilmesi lazım, ekli alanı çoğaltmamız lazım. Hayvancılığı geliştirmemiz lazım, ekili alanlardaki ekili unsuru arttırdığınız zaman yem noktasında fiyatlar ucuzlayacağı için et fiyatları, süt ve süt ürünleri de ucuzlayacaktır. Bunlar vatandaşımızın temel ihtiyaçları. İnsanları pandemi sürecinde de bunu iyi anladılar, evin arabanın çok lüks olmasının bir mantığı olmadığını, asıl meselenin yaşamsal devamı sağlamak için gıda olduğunu anladılar. Dolayısıyla gıda her zaman dünyada bir numara olmaya devam edecek. Ülkenin üretmeye ihtiyacı var, Konya’nın tarımsal potansiyelini çok iyi kullanması gerekiyor. Biz üretim yapmadığımız sürece ekonomik olarak iyi bir yere gelmemiz söz konusu değil.”  (Dilhan Dumanoğlu)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.