Konyalı olmaktan gurur duyuyorum

Konyalı olmaktan gurur duyuyorum
Pusula Gazetesi olarak Selçuk Üniversitesi öğrencileri arasında yer alan Osman Ekşi ile Konyalı olarak Konya ve öğrencilik yaşamı hakkında konuştuk.

Konyalı olmaktan gurur duyduğunu söyleyen Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Osman Ekşi, “Türkiye'de Konyalı, Konya'da Kadınhanlı olmak benim için bir ayrıcalık. Şehrimi seviyorum ve Konyalı olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

Konya, üniversiteleriyle meşhur ve yüzbinlerce öğrenciyi ağırlayan bir şehir. Öğrenci şehri olarak da bilinen Konya, gerek kültürü, tarihi, yaşantısı ve gerek insanlarıyla kendini öğrencilere sevdiriyor. Öğrenci kültürü ile İç Anadolu kültürünün birleştiği Konya’da her yıl binlerce öğrenci yüzlerce fakülteden mezun olarak ayrılıyor. Bizlerde Pusula Gazetesi olarak Selçuk Üniversitesi öğrencileri arasında yer alan Osman Ekşi ile Konyalı olarak Konya ve öğrencilik yaşamı hakkında konuştuk.

Kendinizi tanıtır mısınız?

Biraz kendimden bahsedeyim. Ben Osman Ekşi, 1999 Konya doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Kadınhanı’nda okudum. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik son sınıf öğrencisiyim. Fotoğraf çekmeyi ve gezmeyi seven biriyim. İlk olarak ailemden üniversite okumak için Konya merkeze gelerek ayrıldım. Üniversitede öğrencilik hayatım ailemden ayrı olarak ilk böyle başladı.

whatsapp-image-2022-04-14-at-03-16-10-2.jpeg

Konya’da kalmayı düşünüyor musun?

Konya kendi memleketim olduğu için öncelikle düşüncem kendi memleketimde kalmak. Bunun sebebi ise memleketimin kültürüne, örf ve adetlerine alışmış olmam olabilir. Farklı bir şehre gitsem oranın kültürüne alışma süresi insanlarını tanımam biraz zaman alacak çünkü.

whatsapp-image-2022-04-14-at-03-16-10-1.jpeg

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya’da okumayı tavsiye eder misiniz?

Konya’da okumayı tabii ki de tavsiye ederim. Bir öğrenci aradığı her şeyi kolaylıkla burada bulabilir. Özellikle Selçuklu Bosna-Hersek Mahallesi bilindiği üzere bir öğrenci mahallesi gibi aradığınız her şeyi çok rahat burada bulabilirsiniz. Sosyal donatılar, derslikler ve gençlik merkezleri açısından öğrenciler için büyük bir nimet. Konya’da neredeyse tüm öğrenciler kendi bölümleri ile ilgili gerekli staj imkânı ve çalışma fırsatı bulabilirler.

whatsapp-image-2022-04-14-at-03-16-10.jpeg

Bir Konyalı olarak Konya’nın ilginç özelliklerinden bahseder misiniz?

Konya’da kültürel açıdan ilginç bulmak değil de dışarıdan gelenlerin tuhafına giden bir gelenek var aslında. Fener alayı ve Şivlilik. Üç ayların başlangıcında ilk Çarşamba gününün akşamında fener alayı olarak kutlanır. Fenerler yakılır ateşler yakılıp üstünden atlarlar. Ertesi gün ise sabahın ilk saatleriyle birlikte kapı kapı dolaşarak şeker toplaması çoğu öğrencinin hoşuna gidiyor. Bu gelenek biraz nevruz kutlamalarına benzese de ondan tamamen farklıdır. Çünkü üç ayların gelişi kutlanmaktadır.

whatsapp-image-2022-04-14-at-03-16-11-1.jpeg

Konya’da en sevdiğiniz ve sevmediğiniz şeyler nelerdir?

Konya’nın sevdiğim yönü insanları sıcakkanlı ve sevecen. Komşuluk bağı eskisi kadar olmasa da halen devam ediyor. Cenazeler ve düğünlerde eski geleneklerini sürdürmekteler. Sevmediğim yönü aslında yok sayılacak kadar az olsa da özellikle bazı emlak sektörü esnafları okul açılmasına yakın kiralık ev fiyatlarını “Öğrenci nasıl olsa bu evi tutacak” diye ciddi derecede zam yapmaları oldu. Bunu Konya ile de sınırlandırmamak lazım aslında Türkiye’de çoğu şehirde durum bundan ibaret.

whatsapp-image-2022-04-14-at-03-16-11-2.jpeg

Konya denilince aklınıza neler geliyor?

Konya denilince gezilecek yer olarak aklıma ilk gelen Hz. Mevlana Türbesi, Tarihi Bedesten Çarşısı ve Sille geliyor. Yemek olarak Etli ekmek daha sonra büyüdüğüm ve ailemin yaşadığı Sultanlar şehri Kadınhanı’nın meşhur Tahinli Pidesi geliyor Konya denilince.

whatsapp-image-2022-04-14-at-03-16-11.jpeg

Konyalı olmak nasıl bir duygu?

Konyalı olmak çok farklı bir duygu farklı şehirlerden gelenler gelmeden önce bir takım ön yargılarıyla birlikte geliyorlar. Ama geldikleri zaman anlıyorlar ki Konya'nın aslında öyle bildikleri ve anlatıldığı gibi bir yer olmadığını. İnsanının sıcakkanlı, coğrafi konumu sayesinde ulaşımı başta olmak üzere birçok konuda avantajlarının olduğu öğrenci dostu bir şehir benim gözümde. O yüzden şehrimi seviyorum ve Konyalı olmaktan gurur duyuyorum "Türkiye'de Konyalı, Konya'da Kadınhanlı olmak" benim için bir ayrıcalık. Diğer yönden şehrimi sevmemiş olsam kendi şehrimde okumak yerine farklı ilgi duyduğum bir şehri tercih ederdim. Ama ben herkes gibi aile baskısından kaçıp farklı şehirde okumayı tercih etmek yerine tam tersi kendi şehrimde okumayı istedim hep.

whatsapp-image-2022-04-14-at-03-16-12.jpeg

Konya’da okumak kolaylık sağlıyor mu?

Konyalı olduğum için Konya’da öğrencilik yapmanın bana birçok konuda avantajı oldu. Ailem ve çevremin de burada olması ve okul ortamına uyum sağlama konusunda benim için bir avantaj oldu aslında. Konya, okuduğum bölüm ile ilgili bir çok çalışma alanına ve imkana sahip. Yaz döneminde Konya TRT Uluslararası Film Platosu sayesinde kendimi geliştirme ve tecrübe edinme fırsatı buldum. Birbirinden değerli alanında uzman kişilerle tanışma fırsatı buldum. ( Pakize Yiğiter )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.