Konyalılar bu tatlıya bayılıyor! Bayram sofralarının en tatlı sırrı

Konyalılar bu tatlıya bayılıyor! Bayram sofralarının en tatlı sırrı
 Editör
Bayram heyecanı kapımızı çalarken, sofraların en tatlı misafiri de yerini almaya hazırlanıyor. Bu bayramda misafirlerinizi enfes bir lezzet şöleniyle karşılamak için bu eşsiz tarifle mutfağa girmeye ne dersiniz? İşte bayram sofralarının tatlı tarifi...

Şerbetli tatlıların vazgeçilmezi, bayram sofralarının baş tacı şekerpare, doğru tarifle yapıldığında tam kıvamında ve lezzetinde olur. İşte size evde kolayca yapabileceğiniz, garantili bir şekerpare tarifi:

maxresdefault.jpg

MALZEMELER

3 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

Birkaç damla limon suyu (veya 1 ince dilim limon)

HAMURU İÇİN

125 gram tereyağı veya margarin (oda sıcaklığında)

1 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üzeri için ayrılacak)

1 çay bardağı pudra şekeri (125 ml)

1 çay bardağı irmik (125 ml)

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Yaklaşık 3 - 3.5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

ÜZERİ İÇİN

Ayırdığınız yumurta sarısı

Fındık, badem veya Antep fıstığı (isteğe bağlı)

YAPILIŞI

1. Şerbeti Hazırlayın:

Geniş bir tencereye toz şeker ve suyu alın. Şeker eriyene kadar karıştırın.

Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ekleyin.

5-7 dakika kadar kısık ateşte kaynatın. Çok koyu bir kıvamda olmasına gerek yok, hafifçe yoğunlaşması yeterli.

Ocaktan alın ve tamamen soğuması için bir kenara bırakın. Şerbetin mutlaka soğuk olması gerekiyor.

2. Hamuru Hazırlayın:

Derin bir karıştırma kabına oda sıcaklığındaki tereyağını (veya margarini), pudra şekerini, vanilyayı ve 1 adet tüm yumurtayı (diğer yumurtanın sarısını ayırın) alın.

Tüm malzemeler özdeşleşene kadar elinizle iyice karıştırın.

İrmiği ve kabartma tozunu ekleyip tekrar karıştırın.

Unu yavaş yavaş ve kontrollü bir şekilde eklemeye başlayın. Ele yapışmayan, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Unun markasına göre miktarı değişebilir, bu yüzden azar azar ekleyin.

3. ŞEKİL VERİN VE PİŞİRİN:

Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.

Elinizde yuvarlayarak veya oval şekil vererek yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.

Üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını bir fırça yardımıyla sürün.

İsteğe bağlı olarak her bir şekerparenin ortasına bir fındık, badem veya antep fıstığı batırın.

Önceden ısıtılmış 180°C fırında (alt-üst ayar, fansız pişirme daha iyi sonuç verir) üzerleri nar gibi kızarana kadar yaklaşık 25-35 dakika pişirin. Pişirme süresi fırınınıza göre değişebilir, kontrollü olun.

4. ŞERBETLEME VE DİNLENDİRME:

Fırından çıkan sıcak şekerpareleri fırından alın ve ilk sıcaklığının çıkması için 5 dakika kadar bekletin (çok sıcak olmasınlar).

Soğuk şerbeti, ılıyan şekerparelerin üzerine eşit şekilde gezdirerek dökün.

Şekerparelerin şerbeti iyice çekmesi için en az 2-3 saat, hatta mümkünse bir gece buzdolabında dinlendirin. Arada bir kaşık yardımıyla tepsideki şerbeti şekerparelerin üzerine gezdirerek daha iyi çekmelerini sağlayabilirsiniz.

Servis:

Şerbetini iyice çeken şekerpareleri servis tabağına alarak, isterseniz üzerine Hindistan cevizi veya toz Antep fıstığı serperek servis yapın.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.