Konyalıların ilk defa duyduğu coğrafi işareti bu tatlı damakları şenlendiriyor

Konyalıların ilk defa duyduğu coğrafi işareti bu tatlı damakları şenlendiriyor
 Editör
Tel kadayıfın çıtırlığı, şekerin tatlılığı, Antep fıstığının aroması ve kaymağın eşsiz dokunuşu ile Kilis'in coğrafi işaretli tatlısı Cennet Çamuru'nda bir araya geliyor. İşte Konyalıların bilemediği coğrafi işaretli enfes tatlı tarifi...

El kadayıfın çıtır dokusu, şekerin tatlı büyüsü, Antep fıstığının aromatik lezzeti ve kaymağın pürüzsüz dokunuşu... Tüm bunlar, maharetli ustaların ellerinde "cennet çamuruna dönüşüyor...

thumbs-b-c-2e4faa54127186b25d8f0bf5a025f25c.jpg

Kilis'in yöresel incisi olan bu eşsiz tatlı, hem farklı ismiyle hem de doyumsuz lezzetiyle dikkat çekiyor. Her kaşıkta adeta cennetten bir parça sunan cennet çamuru, tatlı severlerin yeni favorisi olmaya aday.

İŞTE CENNET ÇAMURU TATLISI TARİFİ:

1.5 su bardağı toz şeker

1 su bardağı su

3-4 damla limon suyu

TATLI İÇİN

250-300 gr çiğ tel kadayıf

100-150 gr tereyağı (isteğe bağlı olarak sade yağ da kullanabilirsiniz)

100-150 gr toz Antep fıstığı

Üzeri için kaymak (servis ederken)

Üzeri için tane Antep fıstığı veya tarçın (servis ederken)

780x411-kilisin-meshur-lezzeti-cennet-camuru-nasil-yapilir-1639116962854.jpg

YAPILIŞI

Bir tencereye su ve toz şekeri alın. Şeker eriyene kadar karıştırın. Ocağa alıp kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyin ve kısık ateşte yaklaşık 5-10 dakika daha kaynatın. Şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakın. Tatlıyı sıcak servis edeceğiniz için şerbetin soğuk olması önemlidir. Çiğ kadayıfı bıçakla veya elinizle minik minik, tel tel doğrayın.Geniş bir yapışmaz tavada tereyağını eritin. Doğradığınız kadayıfları tavaya ekleyin ve kısık-orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Kadayıflar altın rengini alana ve hafifçe çıtırlaşana kadar yaklaşık 10-15 dakika kavurmaya devam edin. Renginin çok koyu olmamasına dikkat edin.

ANTEP FISTIĞI VE ŞERBETİN EKLENMESİ

Kavrulmuş kadayıfların üzerine toz Antep fıstığının büyük bir kısmını (birazını üzeri için ayırın) ekleyin ve karıştırın. Birkaç dakika daha kavurup ocaktan alın. Ocaktan aldığınız kadayıfın üzerine soğuk şerbeti azar azar ekleyin. Şerbeti yedire yedire karıştırın. Kadayıfların şerbeti tamamen çekip yumuşak ve macunsu bir kıvam alması gerekiyor. Tüm şerbeti hemen dökmeyin, kıvamına göre ayarlayabilirsiniz. Hazırladığınız cennet çamuru tatlısını servis tabağına alın ve yayın.Üzerine ayırdığınız kalan toz veya tane Antep fıstığını serpin. Sıcak veya ılık olarak, yanında bir top kaymak veya dondurma ile servis yapın.

PÜF NOKTALARI

Kadayıfın Kavrulması: Kadayıfları kısık ateşte, sabırla ve sürekli karıştırarak kavurmak önemlidir. Yanmamalarına dikkat edin. Şerbetin Isısı: Kadayıf sıcakken soğuk şerbet eklemek, tatlının kıvamının daha iyi olmasını sağlar. Cennet çamuru birkaç gün bekleyebilir. Servis etmeden önce isterseniz hafifçe ısıtabilirsiniz.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.