Konya'nın coğrafi işaretli meşhur lezzeti damakları çatlatıyor

Konya'nın coğrafi işaretli meşhur lezzeti damakları çatlatıyor
 Editör
"Konya Cimcik" tarifi... "Konya Cimcik" yemeği nasıl yapılır? "Coğrafi İşaret" tescilli 'Konya Cimcik' nasıl hazırlanır? İşte leziz yemeğin tarifi...

Konya'nın zengin mutfak kültürünün köklü geçmişinden gelen özel bir lezzeti, buğday unu, yumurta, su ve tuz ile hazırlanan maharetli cimcik hamurunun özenle şekil verilip haşlanmasıyla başlıyor. Ardından, üzerine dökülen kıymalı ve yoğurtlu sos ile damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Konya yemekleri arasında önemli bir yere sahip olan Cimcik, şehrin kadim mutfak geleneğinin en güzel örneklerinden biri olarak varlığını sürdürüyor.

cimcik.jpg

HAMUR İÇİN

  • 1 kg buğday unu
  • 400 ml su
  • 6 gr tuz
  • 2 adet yumurta

KIYMALI SOSU İÇİN

  • 100 gr dana kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 40 gr tereyağı
  • 6 gr tuz
  • 6 gr kırmızı pul biber
  • 6 gr karabiber

YOĞURTLU SOSU İÇİN

  • 200 gr yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 200-400 ml su

YAPILIŞI

Un, yumurta, tuz ve su ile hamur yoğurulur, bezelere ayrılır. Tereyağı ile ince kıyılmış soğan pembeleşinceye kadar pişirilir, kıyma eklenerek kavrulur. Karabiber, kırmızı pul biber ve tuz ilave edilir, soğumaya bırakılır. Hamur oklava ile açılır, küçük kareler şeklinde kesilir. Kare hamurların iki ucu birleştirilir. Tencerede su ve tuz kaynatılır, hamurlar ilave edilerek pişirilir. Sarımsaklar tuzla dövülür, yoğurt ve su eklenerek karıştırılarak yoğurtlu sosu hazırlanır. Pişen cimcik hamurlarının üzerine, yoğurtlu sosu ve kıymalı sosu eklenen Konya Cimcik, sıcak servis yapılır.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.