Konya'ya has tatlılar

Konya'ya has tatlılar
 Editör
İç Anadolu Bölgesi’nin güzel şehri etli ekmeğin ana vatanı Konya, Mevlana Celaleddin Rumi’nin şehri olarak da bilinmekte. Konya, mutfak konusunda farklı çeşitlerde inanılmaz lezzetler yapmakta, peki Konya'ya has tatlı nedir?

Höşmerim, Konya yöresine özgü, lezzeti ve pratikliği ile öne çıkan bir tatlı. İrmik ve sütün muhteşem uyumuyla hazırlanan bu tatlı, her damak tadına hitap edecek bir lezzete sahip. Höşmerim yapımında püf noktalarına dikkat ederek siz de bu eşsiz tatlıyı kolayca hazırlayabilirsiniz.

MALZEMELER

1 litre süt

1 su bardağı irmik

3 su bardağı şeker

1 çay kaşığı peynir mayası (veya 1 paket kabartma tozu)

1 adet yumurta sarısı (isteğe bağlı)

1 paket vanilya (isteğe bağlı)

1 tatlı kaşığı tereyağı (isteğe bağlı)

HAZIRLANIŞI

SÜT

Sütü bir tencereye alın ve kaynatın. Kaynama noktasına ulaşan sütü ocaktan alın ve ılımaya bırakın.

Sütün çok fazla kaynamaması önemlidir. Fazla kaynatılırsa höşmeriminiz sert olabilir.

MAYALAMA

Ilık hale gelen süte peynir mayasını ekleyin ve karıştırın. Mayalanması için 10 dakika kadar bekletin.

PÜF NOKTASI

Peynir mayası yerine kabartma tozu kullanacaksanız, mayalama işlemini atlayabilirsiniz. Kabartma tozunu irmikli karışıma eklemeniz yeterli olacak.

İrmik ve Şeker: Ayrı bir kapta irmik ve şekeri güzelce karıştırın.

Karıştırma: Mayalanan sütün suyunu süzerek irmikli karışıma ekleyin. Yumurta sarısı, vanilya ve tereyağını da ekleyip homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Karışımın çok koyu ya da çok sıvı olmaması önemli. Kıvamı göz kararı ayarlayabilirsiniz. Yumurtanın sarısı ve vanilya aromasını artırır, tereyağı ise lezzet katar. Bu malzemeler isteğe bağlı.

Pişirme: Karışımı tekrar tencereye alın ve orta ateşte pişirmeye başlayın. Sürekli karıştırarak pişirin ve kıvam alana kadar pişirmeye devam edin. Höşmerimi pişirirken sürekli karıştırmanız gerekir. Bu, tatlınızın pürüzsüz ve topaksız olmasını sağlar. Pişirme süresi yaklaşık 20-25 dakikadır. Kıvam alıp koyulaştığında höşmeriminiz hazır demektir. Kıvam alan höşmerimi ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis edin. Höşmerimi soğumadan dilimlemeye çalışırsanız dağılabilir. Soğumasını bekleyin ve ardından dilimleyin.

Konya'nın yöresel tatlılarında ise höşmerim tatlısı, sac arası, kaymaklı sac arası, sac arası sarma, dilber dudağı tatlısı, fırında sütlaç tatlıları yer almakta.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.