Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

KONYA’YA “UZAY ÜSSÜ” KURULMALI

KONYA’YA “UZAY ÜSSÜ” KURULMALI

TARİHE YOLCULUK  (300)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konya’dan Dünya’ya “Türkiye Uzay Ajansını kuracağız” mesajını verirken Gazeteci Arslan, “Karapınar Bölgesine Konya Uzay Üssü kurulmalı ve Konya Teknik Üniversitesi, yapay zekâ ve robot gibi ileri ve yüksek teknolojiye göre yapılandırılmalıdır” teklifinde bulundu.

 

Çıkmış olduğum Tarihe Yolculuk’ta 300’üncü güne ulaşmanın sevincini yaşıyorum.

Daha çok Konya’yı, Konya’nın problem ve meselelerine yer verdiğimiz ve ele aldığımız bu yolculukta, bu aziz şehrin ekmeğini yediğimiz, havasını soluduğumuz,  sokak ve caddeleri ile tarihi yerlerini adımladığımız için bu şehre olan borcumuzu ödemek adına proje olarak pek çok önerilerimi de Pusula vasıtasıyla köşemde kaleme alarak yetkili mercilerin dikkatlerine sundum.

Bugünkü yazımda, meslektaşım olan ve Merhaba Gazetesinde beraber çalıştığımız Mustafa Arslan’ın, mahallî gazetelerimizde de yer alan “Şimdi Büyük Konya Vakti” başlığı altında Konya’ya yönelik kaleme aldığı ‘Büyük Konya Projeleri’ni değerlendirmek istiyorum.

Proje çalışmasının ön sözünde, “Söz, tohumdur. Tohum ekmek gerek. Yağmura kavuştuğu güneşle buluştuğunda, filizlenir, fidan olur, ürün verir” demek suretiyle samimi duygularını ve maksadının ne olduğu açık bir şekilde dile getiriyor. Tabiri caizse elindeki fenerle “yol gösterme” sadedince; “Yeni Dünya’nın kapısı Büyük Türkiye onun anahtarı da Konya’dır” demek suretiyle bir kapı aralayarak oradan tohumlarını bırakıyor, filizlenip dal olması ve meyveye durması için. Geçmişe dönük olarak Selçuklu’yu referans olarak veren Gazeteci-Yazar Mustafa Arslan, Konya’nın önemini de şu cümleler ile vurguluyor: “Konya, Yeni Türkiye’nin kurulduğu, dünyanın yeniden şekillendiği yaşadığımız dönemde, uzak ve yakın geçmişimizde ortaya koydukları ile, Lider, Model ve Merkez olmak hakkını haizdir. Geçmişteki değerlerimizi bugünle yoğurarak yarınlarda yaşanılır kılmak misyonu ile yüklüdür.”

Konya’nın, değişen yeni küresel sistemde Büyük Türkiye’yi biçimlendirecek fikir, düşünce, projelerin gerçekleşmesi için talep ve dua makamında olduğunu da sade bir dil ve güzel bir üslupla ifade eden gazeteci Mustafa Arslan, pek çok proje üzerinde kafa yoruyor. “Konya Uzay ve Askeri Üssü’nden başlamak kaydıyla “Havacılık Uzay ve Savunma Sanayii Endüstri Bölgesi”, Enerji, Ulaşım, Tarım ve İnsan Kaynakları Envanteri ile şehirde hayat kalitesi, İslâmî İlimler Okulu ve Yeşil Konya’ya varıncaya kadar…

Benim oldukça ilgimi çeken “Konya Uzay ve Askeri Üssü” projesi üzerinde durmak isterim.  “Havacılık Uzay ve Savunma Sanayii Endüstri Bölgesi de yukarıdaki projenin bir devamı oluyor.  T.C. Cumhurbaşkanı, “Cumhurbaşkanı Adayı” ve “Ak Parti Genel Başkanı” sıfatıyla Konya Mitinginde konuşan Recep Tayyip Erdoğan, Konya’dan Dünya’ya şu önemli mesajı vermişti: “Türkiye Uzay Ajansını kuracağız. Tasarımdan yazılıma dünyadaki gelişmeleri yakından takip edecek ve uzayla, uydularla ilgili yeni projeler geliştireceğiz.”

Sayın Cumhurbaşkanı’nın Konya’daki konuşmasının en önemli kısmı, sürprizi ve mesajı bu idi. Ben, 21.yüzyılda fezalara çıkmadan, uydu gönderip uzay istasyonları kurmadan ve gezegenleri fethetmeden Müslümanların, diğer medeniyet ve milletler karşısında başarılı olacağına inananlardan değilim. Eğer düşmana, düşmanın silahlarıyla mukabele edeceksek onların elindeki silahlardan, güçlerden de bizim elimizde olması gerekiyor. Uzaya çıkmadan ve fezayı fethetmeden yeryüzünde düşmanlarımıza galip gelmemiz mümkün değil. Irak’a bombalar ve füzelerle haçlı saldırısı yapılırken bu savaşın idare merkezi Uluslararası Uzay İstasyonu idi.

uzay.jpg

Arslan, “Konya Uzay Üssü” projesinin de, yeni Askerî Hava Üssü olarak tercih edilmesi gereken Karapınar Bölgesi’nde kurulması önerisinde bulunmaktadır. NATO AWACS Üssü’nün Konya’dan gönderilerek 3. Ana Jet Üssü’nün Konya Sivil Havaalanı olarak kullanılması gerektiğini ifade eden Arslan’ın, Konya Uzay Üssü’yle ilgili şu önerisi de dikkate değer: “Türkiye’nin yeni vizyonuna uygun olarak, savunma, havacılık ve uzay sanayi tesisleri ile birlikte anlam kazanacak üste Uydu/Füze Fırlatma Birimi, Fırlatma Kontrol ve muhtemel milli uzayda kurulacak milli üs ve uluslararası üsler için yer kontrol merkezi burada yer almalıdır. Yeni Askeri Üs ile Uzay Üssü’ne kara ulaşımı tahkim edilmeli, demiryolu ulaşımı sağlanmalıdır.

Havacılık ve Uzay ve Savunma Sanayi Özel Endüstri Bölgesi tamamen arazi tahsisi yöntemi ile Konya Uzay Üssü’nün hayata geçişini sağlayacak tarz ve konumda hayata geçirilmelidir.”

Gazeteci Mustafa Arslan, Konya Teknik Üniversitesi’nin de elektrik, elektronik ve uzay teknolojilerine göre yapılandırılarak İleri ve Yüksek Teknoloji’ye göre; “Yapay Zeka Merkezi, Robot Teknolojileri Üretim Merkezi, İnsan, Tabiat ve Ekonomik Hedeflere Yönelik Biyolojik Savaş Tanı ve Mücadele Merkezi,  Atom Enerjisi Teknolojileri Geliştirme ve Radyoaktif Maddeler Zenginleştirme Merkezi” gibi merkezlerin insan kaynaklarına göre açılması ve yapılandırılması teklifini de yapıyor.

 

***

Efendim, bu hamur daha çok su götürdüğünden dolayı mevzuya kaldığımız yerden devam etmekte fayda var. Yalnız insan unsuru burada önemli. Kafa ve beyin yapısı da önemli. Konya, tramvay alımında, Bursa ve üstelik yerli ve milli şirket yerine yabancı bir şirketin tercih edilmesi dolayısıyla 1,5 milyar avro gibi çok büyük zarara sokulmuştur. İnsan unsurunu seçerken Konyalı, Konya’yı idare eden akıllı ve zeki insanlar kılı kırk yarmak zorundadır.

 

YARIN: Konya Yüksek Teknolojiye ve Tarıma yatırım yapmalı.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR