Koronavirüs dünya ekonomisini nasıl etkileyecek?

Koronavirüs dünya ekonomisini nasıl etkileyecek?
Dünya Ticaret Örgütü, küresel ticaret büyümesinin koronavirüs pandemisi nedeniyle 2020'de üçte bir oranında düşmesi bekleniyor açıklaması yaptı.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) yaptığı açıklamada, "Dünya ticaretinin, COVID-19 salgını normal ekonomik aktiviteyi ve dünyadaki yaşamı bozduğu için 2020'de yüzde 13 ila 32 arasında düşmesi bekleniyor" ifadelerini kullandı.

DTÖ’nün üst düzey yetkilisi, ticaretin "benzeri görülmemiş" sağlık krizinden nasıl etkileneceğine dair çok çeşitli olasılıklar olduğunu da sözlerine ekledi.

DTÖ Başkanı Roberto Azevedo bu durumun "dünyanın en derin ekonomik durgunluğu veya gerilemesi olabilir" uyarısı yaptı.

164 üyeli DTÖ yıllık ana tahmininde, koronavirüsün ortaya çıkmasından önce 2019'da ticaretin zaten yavaşladığını açıklamıştı.

Virüs, 2019 sonundan bu yana yaklaşık 1,4 milyon insana bulaştı ve 80.000'den fazla kişiyi öldürdü. Bu durum dünyadaki hükümetleri radikal önlemler almaya zorladı.

İnsanlığın yarısından fazlasının evde kalması istendi ve ekonomik faaliyetler birçok yerde sanal bir ortama zemin hazırladı.

DTÖ, Brexit'ten dolayı ticari gerilimler ve belirsizliklerden etkilenen küresel ticaretin, bu yıl hemen hemen tüm bölgelerde "ticaret hacimlerinde çift haneli düşüşler" olması bekleniyor açıklaması yaptı.

Azevedo açıklamasında, "Bu kriz her şeyden önce hükümetleri insanların hayatlarını korumak için benzeri görülmemiş önlemler almaya zorlayan bir sağlık krizidir. Ticaret ve üretimdeki kaçınılmaz düşüşler, çalışanlar ve işletmeler için, hastalığın kendisinin neden olduğu insani acılarının üstünde acı verici sonuçlar doğuracaktır" dedi.

Korkutan gerileme

Mevcut krizden önce, ticaret gerilimleri, ekonomik belirsizlik ve yavaşlayan ekonomik büyüme, bir önceki yıla göre yüzde 2,9 oranında arttıktan sonra 2019 yılında yüzde 0,1 oranında hafif bir düşüş kaydeden küresel mal ticareti üzerinde etkili olmuştu.

DTÖ, dünya mal ihracatının % 3 düşerek 18.89 trilyon dolara indiğini belirtti.

Dünya ticareti geçen yıl daha iyi bir seyir izlemişti. Dolar bazında ihracat yüzde iki oranında artarak 6.03 trilyon dolara ulaşmıştı. Ancak DTÖ, hizmet ticaretinin yüzde dokuz oranında arttığı 2018 yılına göre çok daha yavaş olacağını açıkladı.

Ancak, yeni koronavirüs Çin'de ilk kez ortaya çıkmasından bu yana durum korkutucu bir şekilde değişti.

Dünya Ticaret Örgütü, küresel şokun 2008-2009 mali kriziyle benzerlikleri olduğunu hatta durumun daha da kötü olabileceğini bildirdi.

"Hastalığın yayılmasını yavaşlatmak için karantina ve sosyal mesafe kısıtlamaları, işgücü arzı, ulaşım ve seyahatin günümüzdeki finansal krizi hiç olmadığı şekilde doğrudan etkiledi"

"Oteller, restoranlar, zorunlu olmayan perakende ticaret, turizm ve önemli imalat payları dahil olmak üzere ulusal ekonomilerin tüm hizmet sektörleri kapatıldı."

DTÖ, gelişmeler belirsizliğini koruyor

İyimser görüşler, ticaretteki keskin düşüşün 2020'nin ikinci yarısından sonra bir toparlanma olacağı yönünde.

Ancak daha kötümser görüşler, ilk düşüşten sonra krizin daha dik olacağı ve toparlanmanın "uzun süre alacağı ve azalarak devam edeceği" yönünde.

Her iki senaryoya göre tüm dünyada 2020'de ihracat ve ithalatta çift haneli düşüşe uğrayacak. Bu durumdan en çok kayba uğrayacaklar Amerika, Asya ve yanı sıra birçok ülkenin de etkileneceğini belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.