Koronavirüs teşhisinde PCR Testi nedir?

Koronavirüs teşhisinde PCR Testi nedir?
PCR testi, hastalardan alınan örneklerde mikrobiyal patojenleri saptamak için mevcut yöntemlerin arasında en hızlı, en hassas ve en güvenilir olanıdır.

PCR testi, özellikle, in vitro kültürlenmesi zor olan veya uzun bir kültivasyon süresi gerektiren spesifik patojenlerin bulunmasında, tanısal değeri ve güvenilirliği en yüksektir testtir. 

PCR testi, DNA amplifikasyonuna dayandığından dolayı, yanlış sonuçlar kolayca ortaya çıkabilir.

PCR testi nedir?

Gerçek zamanlı RT-PCR testi, virüsler de dahil olmak üzere herhangi bir patojenin spesifik genetik materyalin varlığını tespit etmek için nükleer türevli bir yöntemdir. Hedeflenen patojenin genetik materyalleri saptamak için radyoaktif izotop belirteçleri kullanılan yöntemdir.

RT-PCR testi şu anda koronavirüsleri tespit etmek için kullanılan en yaygın yöntem olmakla birlikte, birçok ülkenin tekniğin kurulması ve kullanılması konusunda hala desteğe ihtiyacı vardır.

Koronavirüs teşhisinde neden PCR testi kullanılır?

RT-PCR tekniği oldukça hassas ve spesifiktir. Genellikle testler ortalama 6 ila 8 saat arası sürse de, üç saate kadar da daha hızlı ve güvenilir tanı konabilir. Mevcut diğer virüs izolasyon yöntemleriyle karşılaştırıldığında, gerçek zamanlı RT-PCR testi önemli ölçüde daha hızlıdır ve tüm işlem kapalı bir tüp içinde yapılabileceğinden kontaminasyon veya hata potansiyeli daha düşüktür. Koronavirüsün saptanması için mevcut en doğru yöntem olmaya devam etmektedir.

Türkiye'de kullanılan tanı testleri

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, PCR testinin üniversiteler dahil olmak üzere birçok merkezde yapılabilir hale getirildiği bilgisini vermişti.

PCR yönteminin 60-75 dakikada sonuç verdiğini ancak 2-2,5 saat ekstraksiyon denilen bir hazırlık safhası olduğunu aktaran Koca, "Bir testi 3,5-4 saatten önce sonuçlandırmanız mümkün değil. Bununla ilgili Çin'de ekstraksiyon safhasının olmadığı yeni bir kit geliştirildi. Bu kiti de Türkiye'ye getirmiş olduk." açıklamasında bulunmuştu.

Koca, ayrıca Sağlık Bakanlığı envanterinde 15 dakikalık hızlı tarama kitinin de bulunduğunu ifade ederek, bu teste ilişkin şu bilgileri vermişti:

"Antikor tespit eden bu tarama kitleri, Bilim Kurulunun belirlediği şekliyle daha çok filyasyon dediğimiz taramada kullandığımız bir test şekli. Bir de sağlık kuruluşlarında özellikle sağlık personelimizin bu tarama testiyle taramadan geçirilmesine yönelik kullanılan test. Yani hızlı tarama kitini öncelikle hastalığın tanısı için kullanmıyoruz, daha çok tarama ve sağlık kuruluşundaki personelimizin bu anlamdaki taşıyıcılığını bilmek açısından kullanıyoruz.

Ayrıca bir üçüncü kullanma alanı, hastanın tedavisini sürdürüp sürdürmeme anlamında 7 veya 14'üncü günde antikoruna bakmak gibi Bilim Kurulunda bir eğilim gelişti. Bir de o durumda kullanıyor olacağız. Yani elimizde hem PCR yöntemi hem hızlı dediğimiz real time PCR yöntemi hem de 15 dakikada antikor MBG'yi tespit eden kitimiz dahil olmak üzere yeterince var."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.