KOSGEB'de eğitim alan 23 bin kişi kendi işini kurdu

KOSGEB'de eğitim alan 23 bin kişi kendi işini kurdu
KOSGEB Başkanı Biçer:- "Şu ana kadar 410 bin civarında insanımızı bir şekilde uygulamalı girişimcilik eğitiminden geçirmiş durumdayız. Bunlardan da 23 binin üzerinde girişimcimiz kendi işlerini kurmuş durumda"- "Bunların yarıya yakını işletme sahibi kadın

SAKARYA (AA) - EMRE AYVAZ - ONUR ORHAN - Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, şu ana kadar 410 bin kişiye uygulamalı girişimcilik eğitimi verdiklerini belirterek, "Bunlardan da 23 binin üzerinde girişimcimiz kendi işlerini kurmuş durumda" dedi.

Biçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de bulunan 3,5 milyon işletmenin yüzde 99'unun KOBİ vasfında olduğunu, destek verdikleri sektörler itibarıyla KOBİ sayısının da 3 milyon civarında bulunduğunu söyledi.

3 milyon KOBİ'nin yaklaşık yüzde 25-30'unun veri tabanlarına kayıtlı durumda olduğunu vurgulayan Biçer, "800 bini geçtik, şu anda 820-830 binlerdeyiz. Tabii sayıdan çok bizim desteklerden istifade eden KOBİ'lerin sayısını artırmak önemli. Yani her yıl kaç tane KOBİ'ye hangi miktarda destek verebiliyoruz, bu önemli. Veri tabanına önceden kayıt olmuştur ama 3-5 senedir belki işlem görmüyordur, KOBİ'yle ilgili desteğimiz yoktur çünkü bu müracaata göre yapılıyor. KOBİ, kendi başvurmadığı, projesini sunmadığı müddetçe destek vermemizin imkanı yok" diye konuştu.

Destekleri yıldan yıla daha fazla KOBİ'ye nasıl ulaştıracaklarının çalışmasını yaptıklarını anlatan Biçer, bilgilendirme toplantıları, saha ziyaretleri ve KOBİ'lerle birebir görüşmelerin bu hedef doğrultusunda gerçekleştirildiğini aktardı.

Biçer, yeni girişimci sayısını artırmaya dönük son 5 yıldır "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri ve Destek Programı"nı sürdürdüklerini ifade ederek, hem eğitim alanların hem de iş yerini kuranların yaklaşık yüzde 45'ini kadınların oluşturduğunu kaydetti.

- "Kadınlara daha çok destek veriyoruz"

Bu rakamın çok önemli bir oran olduğuna dikkati çeken Biçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu ana kadar 410 bin civarında insanımızı bir şekilde uygulamalı girişimcilik eğitiminden geçirmiş durumdayız. Bunlardan da 23 binin üzerinde girişimcimiz kendi işlerini kurmuş durumda. Bunların yarıya yakını işletme sahibi kadınlarımızdan oluşuyor. Kadınlara, normal destek oranlarımızın üzerinde yüzde 20 ilave destek veriyoruz. Dolayısıyla kadınlarımız özellikle yeni girişimcilik desteğimizden daha fazla istifade ediyorlar. Girişimci sayısı, 5 yıl için azımsanacak bir rakam değil, oldukça başarılı bir rakam. Hem açılabilir işletmelerin sürdürülebilmesi anlamında hem de 5 yılda 400 bin insana eğitim vermek, çok azımsanacak bir şey değil. Tabii bunları yıldan yıla çoğaltmaya çalışıyoruz. Daha fazla girişimciye destek vereceğimizi ümit ediyorum."

Biçer, iş yapma niyeti olan girişimcilere bu tür destek programlarından istifade etmeleri, mutlaka "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi" almaları tavsiyesinde bulundu.

Eğitim ve sertifika almadan desteğe başvurunun mümkün olmadığını dile getiren Biçer, "Eğitimde aslında bir iş yeri nasıl açılır, girişimci nasıl olunur, onları öğretiyoruz. Eğitimin sonunda insan kendisini tartıyor, belki işletme kurmaktan vazgeçiyor. O işi yürütemeyeceğini düşünenlerin sayısı az değil ama önemli olan o eğitim sonucunda iş yeri kurma fikri olanların bunu hayata geçirmeleri ve bizden destek almalarıdır" şeklinde konuştu.

- "Destek bütçemiz artacak"

KOSGEB Başkanı Biçer, yapılacak yasal düzenlemeyle destek bütçelerinin yüzde 182 artışla 991 milyon liraya yükseleceğini, bunun yaklaşık 700 milyon lirasının hibe, kalanın ise geri ödemeli ve kredi faiz desteği şeklinde olacağını söyledi.

Hibe kısmının büyük olmasının, özellikle teknopark ve teknokentlerde yer alan firmalara dönük "Ar-Ge İnovasyon Endüstiriyel Uygulama" ve "Uluslararası Kuluçka Merkezi Hızlandırılmış Destek Programı" kapsamındaki bütçenin çok fazla artması anlamına geldiğini belirten Biçer, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tabii ki burada üniversite bazında şu kadar ayrılacak şeklinde bir genel destek oranlarımız yok. Ne kadar fazla istifade ederler ve proje yaparlarsa bütçeden o kadar fazla istifade etmeleri mümkün olacak. Dolayısıyla buradan üniversitelerimize, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmeye, ihracata dönük yurt dışında pazar bulmaya dönük şirketleri daha fazla çoğaltmaya ve desteklerden istifade etmeye çağırıyoruz. Başvurular 31 Mart'a kadar devam edecek. Başvurulardan sonra değerlendirme kuruluyla Amerika'daki Silikon Vadisi ya da genelinde 3 kuluçka merkezini kurma görevini hangi konsorsiyum veya başvuran üniversitelere vereceğimizi belirleyeceğiz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.