KOVID-19, Giysi ve Ayakkabılarınızla Evinize Girebilir mi?

KOVID-19, Giysi ve Ayakkabılarınızla Evinize Girebilir mi?
Kendinizi güvende tutmak için dışarı çıkmasanız ve elinizden geleni yapsanız bile, yeni koronavirüsün evinizden içeri girmesini nasıl önlersiniz?

Sadece market ve zaruri ihtiyaçlar için dışarı çıktığınızda güvenli bir sosyal mesafeyi koruyun. Ellerinizi sık sık yıkayın. Eve döndüğünüzde kapı tokmağı ve tezgah üstü gibi “yüksek temas” yüzeylerini dezenfekte edin.

Yine de, iyi hijyen sağlasanız bile, eve getirdiğiniz eşyalar sizi endişelendirebilir.

Sokağa çıktığınız kıyafetler ve ayakkabılar ne olacak?

Yeni koronavirüsün sürekli kullandığınız eşyalarınızdan geçmesi hakkında bilinenler.

Giysiler düşük risklidir

Bu virüs hakkında bilmediğimiz çok şey var ve her gün bu virüs hakkında daha fazla şey öğreniyoruz. Ancak bu bizim şu andaki bildiklerimiz. Mahallenizde bir koşuya çıkıyorsanız veya markete hızlı bir ziyaret yapıyorsanız, kıyafetleriniz veya ayakkabılarınızla KOVID-19’la temas etmeniz pek olası değildir. Ayakkabıların veya giysilerin önemli bir bulaşma kaynağı olduğu düşünülmüyor

Yeni koronavirüsün, giysi ve ayakkabılar yoluyla aktarılmış olduğuna dair hiçbir yazılı vaka bildirilmemiştir.

Yeni koronavirüsün neden olduğu grip benzeri solunum yolu hastalığı KOVID-19, solunum damlacıkları ile havadan yayılır. Enfekte bir bireyin başka bir bireye yakın olarak öksürmesi ve hapşırması, doğrudan bulaşmanın en olası yoludur.

Bununla birlikte, yeni koronavirüsün farklı yüzeylerde insan vücudunun dışında hayatta kalabildiğini biliyoruz, bu da dokunulduğu zaman enfekte ile sonuçlanabilir.

Yüzeyin türüne bağlı olarak, uzmanlar virüsün sadece birkaç saat ila birkaç gün arasında hayatta kalabildiğini tahmin ediyor.

Metal ve plastik üzerinde virüs 2-3 güne kadar yaşayabilirken, kıyafetler hayatta kalmasına elverişli bir ortam olarak kabul edilmiyor.

Bu alandaki en iyi çalışmalar influenza ve daha önce bilinen diğer virüslerle ilgili. Ancak genel olarak giysilerin virüslerin en iyi taşıyıcısı olduğu düşünülmemektedir

Nem, bir virüsün gelişip gelişemeyeceği konusunda önemli bir çevresel rol oynar. Çoğu kumaş malzemesi virüsler için elverişli ortam değildir.

Virüsün giysilerle taşınması pek olası değildir. Ancak uzmanlar, giysiler konusunda tedbir almayacağınız anlamına gelmediği konusunda hemfikir.

Giysilere ne zaman ekstra önlem almalısınız?

KOVID-19'lu bir bireye yakınsanız veya sık sık temas ediyorsanız, temas ettiğiniz giysileri yıkamak önleyici hijyenin önemli bir parçasıdır. Bu durum özellikle sağlık çalışanları gibi yüksek riskli bireyler için daha önemlidir.

Marketten eve gelir gelmez çamaşır yıkamak zorunda kalınmamalıdır. Ancak, güvenli bir sosyal mesafeyi koruyamadıysanız veya daha da kötüsü, birileri doğrudan çevrenizde öksürdü veya hapşırdıysa, bu kıyafetleri yıkamak iyi bir fikir olacaktır.

Ancak, genel olarak, elleri temiz tutmak ve yüzünüze dokunmamak gibi diğer hijyen kurallarına odaklanmak çamaşırları yıkamaktan daha önemlidir.

Sosyal mesafenin korunmasının artık en etkili yöntem olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yüzden markete gittiğinizde, her zamanki sosyal mesafe kurallarına uyulmalıdır.

Evde çamaşır yıkarken, virüsü öldürmek için ek önlemler almanıza gerek yok. Deterjanların çoğu virüsü öldürmek için yeterlidir.

Mevcut çamaşır makineleri ve deterjanların güvenli ve etkili olduğu düşünülmektedir.

Peki ya ayakkabılar?

Ayakkabılar, doğası gereği kıyafetlerden çok daha kirli olma eğilimindedir. Bu nedenle, bakterileri ve diğer kirleticileri eve taşımaları daha olasıdır.

Bununla birlikte, uzmanlar ayakkabıların yeni koronavirüsün beklenmedik bir iletim kaynağı olmadığı konusunda hemfikirdir. Çünkü ayakkabılara nasıl davranılması gerektiğini zaten biliyoruz.

Genellikle ayakkabılarla yaptığımız şey zaten koruyucudur. Ayakkabılarımızı mutfak masasının üstüne koymuyoruz. Ayakkabıları ağzımıza götürmüyoruz. Ayakkabılar yüksek temas alanları değildir. Bu nedenle, zaten aklımızda ayakkabılarımızı kirli nesneler olarak görüyoruz.

Ancak, kirleticilerin evinize girmemesini sağlamak için, ayakkabılarınızı kapıda bırakarak, ayakkabıları dış giyimden ayırarak ve evinizin içinde güvenli bir şekilde belirlenmiş bir alan oluşturarak ek güvenlik önlemleri alabilirsiniz.

Evinize girmeden önce ayakkabılarınızı çıkarmak ve onları temizlemek (garajınızda, tuvaletinizde veya balkonda bırakmak) tavsiye edilir. Bu, dışarıdan geldikten sonra evinize virüs sokmanızı önleyecektir. Onları evinizin veya dairenizin dışında temizlediğinizden ve doğal olarak kurumasını sağladığınızdan emin olun.

Özet

Son haftalarda, farklı nesnelerin Koronavirüsü iletme potansiyeli konusunda endişeler olsa da, basit gerçek şu ki; insandan insana doğrudan bulaşması hala birincil maruz kalma biçimi olduğuna inanılmaktadır.

Bu nedenle, Sağlık Bakanlığının tavsiye ettiği Koronavirüsten korunma ve hijyen kurallarına uymanız tavsiye edilir.

Yeni koronavirüsün giysilerinizde veya ayakkabılarınızda hayatta kalma ve başkalarına bulaşma şansı çok düşüktür.

Sonuç olarak, Virüsün kişiden kişiye bulaşma ihtimali daha yüksektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.