KOVID-19 Salgını Hakkında Çocuklarla Nasıl Konuşulmalı?

KOVID-19 Salgını Hakkında Çocuklarla Nasıl Konuşulmalı?
COVID-19 salgını şu anda çoğu insan için ciddi bir sağlık sorunu haline geldi. Ancak haberleri duyan çocuklar için, içinde bulunulan durum göz korkutucu olabilir. Öyleyse, ebeveynler çocuklarının korkularını yönetmelerine nasıl yardımcı olabilirler?

Uzmanlar ebeveynlere KOVID-19 (Koronavirüs) salgını ve potansiyel riskler hakkında çocuklarıyla konuşmalarını tavsiye ediyor.

Konuyu çocuklara nasıl anlatmalı?

Endişelerini dile getiren çocuklar için, ebeveynler bu korkuları aşmalarına yardımcı olmak için kendileri hazır olmalıdır. Ama aileler çocuğa henüz bir şey söylemediyse konuyu gündeme getirmeli mi, sorusu akla geliyor.

Ruh sağlığı uzmanları, ebeveynlerin çocuklarının endişelerini dile getirmese bile çocuklarının endişeleri olabileceğini bilmeleri gerektiğini söylüyor.

“Çocuğunuzun bunu size anlatmaması, farkında olmadığı anlamına gelmez”

İdeal olanın çocuklarla açık iletişimin olması. Çocuklar size sorularla gelebilir, gerekli ve yararlı olduğunu düşündüğünüz şekilde bu konuları paylaşın. Soruları daha iyi cevaplayabilmek için öncelikli olarak kendinizi eğitmek zorundasınız.

Çocuğunuzun riskleri bildiğinden emin olun

Çocuklarla haberlerde gördükleri veya duydukları hakkında konuşmadan önce, ebeveynlerin önce virüsü kendilerinin doğru anladıklarından emin olmalıdır.

Çocuklarınızın sorularını dürüstçe cevaplamalısınız. Bu yüzden Güvenilir Bilgi Kaynaklarından duyduklarınızı paylaşın.

Ebeveynler çocuklarına bu noktada virüs hakkında bilinenleri, solunum virüsü olduğunu ve hastalığın bulaşabileceğini ağır veya hafif semptomları olabileceğinin söylenmesi gerekiyor.

Ebeveynler bunu grip gibi diğer virüslerle karşılaştırma yaparak ve el hijyeninin virüsü önlemek için en önemli şey olduğunu belirtmeli.

Ebeveynler çocuklarına tuvaletten sonra, yemekten önce, halka açık yerlere gittikten sonra 20 saniye ellerini yıkamayı öğretmeleri, ağızlarına, gözlerine ve burunlarına dokunmaktan kaçınmaları gerektiğini anlatmaları gerekiyor.

Ebeveynlerin çocuklarının korkularını dinlemeleri ve onları bu konuda konuşmaktan kaçınmamalıdır. Çocukların virüs hakkında ne düşündüklerini dinlemeleri gerekiyor.

Başka bir deyişle, çocuklarınıza tüm dikkatinizi verin ve duygularını yüksek sesle kabul edin.

Virüs hakkındaki söylentiler yerine gerçekleri anlamalarına yardımcı olun.

Ebeveynlerin öncelikle kendilerini eğitmeleri gerekiyor

Bu durum, bu hastalığa karşı kendi korkularımızı yönetmeyi gerektiriyor. Bu yüzden neler olup bittiğini ve kendimizi en iyi nasıl koruyabileceğiniz konusunda öncelikli olarak kendimizi eğitmemiz gerekiyor.

Ebeveynler de öncelikli olarak kendilerini kontrol etmeli ve kendi korkularının çocuklarını nasıl olumsuz etkileyebileceğini düşünmelidir.

Bir ebeveyn endişeli olduğunda, ne kadar iyi gizlediklerini düşünseler de, bu endişeyi çocuklar hissedecek ve üstlenecektir.

Bu nedenle, mevcut haberler endişenizi artırıyorsa, bir danışmanla konuşmanızı tavsiye ediyoruz.

Çocuğunuz koronavirüs veya başka sebeple panik atak ve fobiler yaşamaya başlarsa?

Bir terapist size veya çocuğunuza bu korkulardan sağlıklı bir şekilde kurtulmanızda yardımcı olacak bir sonraki adım olabilir.

Önemli olan bir aile olarak açık iletişim kurmaya devam etmektir.

Çocuğunuz endişeler yaşıyorsa, onları daha çok korkutmak istemezsiniz. Bu korkular hakkında konuşun, şu anda bu korkuları varsaymak zorunda olduğumuz verilere güvenin ve eğer gerekliyse  haberleri dinlemeyin.

Bazen sizin ve çocuğunuzun zihinsel sağlığının yararı için mevcut haber döngüsünden uzaklaşmak en uygunu olabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.