KOVID 19’a Karşı Evde Kendinizi Tedavi Etmek İçin Yapılması Gerekenler

KOVID 19’a Karşı Evde Kendinizi Tedavi Etmek İçin Yapılması Gerekenler
İnsanların çoğunluğunun eninde sonunda KOVID-19’a yakalanacağını ifade ediliyor. İyi haber ise, hastalığa yakalananların tahmini yüzde 80’i sadece hafif ila orta şiddette semptomlarla hastalığı atlatacak olması.

Karantina, evde kal çağrıları ve COVID-19'un yayılmasını yavaşlatmak için benzeri görülmemiş diğer adımlara rağmen, epidemiyologlar insanların çoğunluğunun eninde sonunda KOVID-19’a yakalanacağını ifade ediyor.

İyi haber ise, hastalığa yakalananların tahmini Yüzde 80’i sadece hafif ila orta şiddette semptomlarla hastalığı atlatacak olması. Bu da muhtemelen evde iyileşebileceğiniz anlamına geliyor.

Testiniz pozitif çıktıysa ve hafif ila orta derecede semptomlar hissetmeye başladıysanız, KOVID-19’dan kurtulmanız için atabileceğiniz basit adımlar var.

Bir eylem planı oluşturun

Ev karantinası dönemine hazırlık yapmak, tecrit süresi boyunca bir eylem planı ve gereken malzemeleri elinizin altından bulundurmanız gerekiyor.

Acil durumda aranmaları gerekenlerin bir listesini oluşturun. Aileniz ve arkadaşlarınız arasından mümkünse ihtiyaçlarınızı temin edecek insanlar belirleyin.

Böyle bir durumda, 2-4 haftalık bir gıda tedariki, dezenfektan mendil, sabun gibi temizlik malzemeleri, tuvalet kağıdı, yüz mendili gibi temel ihtiyaçlarınızı organize edin.

Gıda malzemelerinizi planlarken, uzun süre saklanacak, bulgur, pirinç, makarna, konserve, kuru fasulye, kuru meyve, çorba ve dondurulmuş sebzelerin yanı sıra besleyici yiyecekleri temin edin.

Taze meyve ve sebzeler de sağlık ve şifa için önemlidir

Meyve ve sebzeler önemli ve temel besinleri sağlar. Raf ömrünü uzatmanın ve kullanılır hale getirmenin yolları vardır. Örneğin, çorbalar ve soslar hemen yapılabilir ve daha sonra bunlar dondurulabilir. Dondurabileceğiniz ve kolayca saklayabileceğiniz gıdaları stok yapabilirsiniz.

İşte bir alışveriş listesi

KOVID-19 karantinası sırasında elde edeceğiniz diğer kritik malzemeler:

Temiz su

Su, ihtiyaç duyacağınız malzeme listesinin en üstünde olmalıdır.

KOVID-19 viral bir enfeksiyondur. Çoğu viral enfeksiyon gibi, vücudunuz iyileşirken rahat bir ortam ve kendinizi iyi tutmakla ilgilidir. Uzmanlar “Susuz kalınmamasını, bu nedenle bol miktarda tüketimini, özellikle yüksek ateşte” öneriyor.

Ateş, öksürük, ishal ve kusma gibi KOVID-19 semptomları ortaya çıktığı zaman, sıvı eksikliği dehidrasyona neden olur. İyileşme sırasında sağlıklı gıdalar ve sıvılar tüketilmezse temel besin maddeleri vücutta eksilecektir.

Sağlıklı hidrasyon seviyeleri, mukoza zarının bozulmadan kalmasını sağlayarak burnunuza yardımcı olur. Öksürürken, hapşırırken ve hatta sadece nefes alırken burun tahrişini azaltmaya yardımcı olur. Nem ayrıca kırık zarların iyileşmesine de yardımcı olur ve böylece ek bakteriler vücuda girmez.

Musluk suyuna güvenmiyorsanız, uzmanlar en az 15 günlük şişelenmiş suyu el altında tutmanızı öneriyor. Musluk suyunuzu evde güvenle içemezseniz veya evinizdeki diğer kişiler tarafından ortak olarak paylaşılan bir lavabonuz varsa, yatağınızın yanında tutabileceğiniz ve gerektiğinde içebileceğiniz şişe suyu bulundurun.

Yeterli günlük sıvı alımı erkekler için 15.5 bardak (3.7 litre)  ve kadınlar için günde 11.5 bardak (2.7 litre) sıvı olarak tanımlamaktadır. Ancak hasta insanlar daha fazla içmelidir. (Bu sıvı alımının yaklaşık yüzde 20'si gıdalardan gelir).

KOVID-19 semptomlarının akut gastroenterit içerdiği vakalarda, Pedialit gibi çözeltiler dehidrasyonu önlemeye yardımcı olabilir. Gatorade gibi spor içecekleri başka bir seçenek olarak el altında bulundurulabilir.

Ağrı kesici ilaç

Dünya Sağlık Örgütü ibuprofen içerikli ağrı kesicilerin daha az güvenli olduğuna dair bazı açıklamalar yaptı. Bunun yerine Parasetomal içerikli ağrı kesicileri önerdi.

Rahatsızlığa neden olan bir yüksek veya düşük ateş durumunda medikal soğutma battaniyeleri, buz paketleri ve reçetesiz ilaçlar kullanılabilir. İyileşmek için dinlenmek ve serin kalmak çok önemlidir.

Kağıt mendil ve havlu

Öksürme, hapşırma veya tükürme yoluyla yayılan viral damlacıklar, KOVID-19'un kişiden kişiye yayılmasının başlıca yollarından biridir.

Ailenizdeki diğer insanlara bulaşmasını önlemeye yardımcı olmak için elinizin altında bol miktarda kağıt mendil ve havlu bulundurun.

Öksürük ilacı

KOVID-19 olan birçok insanda kuru ve sert bir öksürük oluşuyor. Astımınız veya başka bir solunum rahatsızlığınız varsa, rutin solunum ilaçlarınızı almaya devam edin. İlaçların kullanımı, astım eylem planınızı veya benzer talimatları doktorunuzla takip etmeniz önemlidir.

Bal ve bal içeren karışımlar öksürükleri yatıştırmaya da yardımcı olabilir.

Reçeteli ilaçlar

Astımınız, başka bir solunum yolu hastalığınız veya başka bir hastalığınız varsa, sürekli kullandığınız ilaçların bulunduğundan emin olun.

Çünkü diyabet, kalp hastalığı ve bağışıklık sistemi bozuklukları gibi durumlara sahip olmak, sizi KOVID-19'dan kaynaklanan ciddi komplikasyonlar açısından daha yüksek riske sokar.

Dört haftalık reçeteli ve reçetesiz ilaç aldığınızdan emin olun.

Çinko

Çinko, koronavirüs semptomlarını azaltmak için en popüler önerilerden biri haline geldi.

Şu anda çinko pastilleri kullanmanın insanlarda KOVID-19'u önleyebileceğini veya tedavi edebileceğini gösteren doğrudan bir kanıt olmamasına rağmen, çinko antiviral özelliklere sahip ve laboratuvar çalışmasında hücrelerde koronavirüslerin replikasyonunu inhibe ettiği görüldü.

Uzmanlar üst solunum yolu semptomları için günde birkaç kez çinko glukonat içeren reçetesiz bir ilaç olan Cold-Eeze pastilleri almanızı öneriyor.

C vitamini

Gıda bilimcisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, “C vitamini bağışıklık hücrelerimizin aktivitesini, özellikle salgınlar sırasında olması gerekenden daha fazla çalışmalarını sağlıyor” dedi. Samancı, “C vitamini açısından zengin taze sebzeler ve meyveler tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.

Zerdeçal ve zencefil gibi bitkisel ilaçlar

Samancı, “Her ikisinin de inanılmaz antienflamatuar özellikleri var ve antioksidanlarda da çok yüksek. Ayrıca, zencefil soğuk algınlığı ile mücadele eden ve mideyle ilgili sorunları hafifleten kimyasallarla doludur. Zerdeçal ayrıca yüzlerce aktif kimyasala sahiptir ve büyük bir ağrı kesicidir ”dedi. "Tüm faydaları elde etmek için ya taze yemek ya da meyve suyu olarak tüketebilirsiniz" şeklinde konuştu.

Termometre

Hafif bir KOVID-19 vakanız olduğundan şüpheleniyorsanız, ateşinizi günde iki kez kontrol etmek için bir termometreye ihtiyacınız olacaktır.

Ateş düşürücü ilaçlar kullanmadan 72 saat boyunca ve semptomların başlamasından semptomsuz ve ateşsiz geçen süreye kadar kendinizi evde en az 7 gün izole etmeniz öneriliyor.

Belirtileriniz kötüleşirse, sağlık uzmanınızı arayın.

Temizlik ve dezenfektan ürünleri

Eldivenler, sabun, el dezenfektanı, yüzey temizleme ürünleri, bezler ve süngerler, KOVID-19'un evinizde yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Ekstra çarşaf, havlu ve pijama

Hasta olduğunuzda temas ettiğiniz tüm yüzeyleri kirletebilirsiniz. Sert yüzeyler dezenfekte edilebilir, ancak kıyafetler, çarşaflar ve havlular güvenli bir şekilde saklanmalı ve tekrar kullanılmadan önce sıcak su ile yıkanmalıdır.

Kendini izole edecek bir yer

Hastaysanız, diğer insanlardan mümkün olduğunca uzak, tek bir odada kalmanız gerekir. İdeal olarak, ayrı banyolu bir yer seçin.

Bir ilk yardım seti

KOVID-19 evde küçük yaralanmaları tedavi etmek için elinizin altında malzeme bulundurmak önemlidir.

Oyunlar, filmler, kitaplar ve diğer eğlence seçenekleri

Kendi kendini tecrit sırasında ruh sağlığı özen önemlidir. Bu süreçte kenedinizi iyi hissettirecek filmler, kitaplar ve oyunlar gibi seçenekleri elinizin altında bulundurun.

Acil doktor numarası

Ateşiniz çok yüksek olursa veya semptomlar ağırlaşırsa, bir sonraki adımda daha fazla tavsiye ve destek için bir sağlık uzmanıyla görüşmeniz gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.