Kronik rahatsızlıklarınız varsa, bu yiyeceklerden uzak durun

Kronik rahatsızlıklarınız varsa, bu yiyeceklerden uzak durun
 Editör
Yaş ilerledikçe kronik hastalıklara yakalanma riski artıyor. Bazı yiyecekleri tüketmek kronik rahatsızlıklara yakalanmanıza veya rahatsızlıklarınızın artmasına neden olur. İşte uzak durmanız gereken besinler..

Giderek daha fazla insanda tiroid bezinin şiddetli iltihabı, şeker hastalığı, romatizma, osteoartrit veya sivilce gibi şikayetlerin ve hastalıkların nedeni kronik iltihaptır. Kronik kelimesi “yavaş yavaş gelişen”, “sinsi”, “uzun süre devam eden” gibi anlamlara gelir. Tamamen iyileşmeyen ve dolayısıyla sürekli tedavi gerektiren hastalıklar kronikleşir.

Bazı kronik iltihaplı hastalıkların yanlış beslenme ile kötüleşebileceği veya iyileştirilebileceği artık bilinmektedir

Kronik iltihap: Yedi besin romatizmayı, osteoartriti, diyabeti ve sivilceyi teşvik eder

Eklemlerde, özellikle dizlerde, ayaklarda ve ellerde meydana gelen kronik iltihaplanma, giderek daha fazla insanda romatizma ve osteoartrit gibi şikayetlerin ve hastalıkların nedenidir.

Bilim insanları ve doktorlar, çok sayıda insanın kronik iltihabi hastalıklardan muzdarip olduğunu tahmin ediyor. Alerji, kalp-damar hastalıkları, kanser ve demansın yanı sıra irritabl bağırsak sendromu, diyabet , romatizma ve akne gibi kronik hastalıklar da sağlıksız beslenmenin gelişimini hızlandırdığı hastalıklar arasında yer alıyor.

Dengesiz bir beslenme, iltihabi süreçleri önemli ölçüde etkileyebilir; bazı gıdalardaki antiinflamatuar maddelerin eksikliğinin de önemli bir etkisi vardır.

1 Şeker: diyabet ve romatizmayı teşvik eder

Endüstriyel olarak üretilen şekerler, glikoz ve fruktoz içerir. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, günde 25 gramdan fazla yemek yerseniz romatizma, tip 2 diyabet ve en önemlisi obezite riskiniz artabilir. Yüksek şeker tüketimi vücutta iiltihap oluşma süreçlerini teşvik edebilir.

2. İşlenmiş etler: Yüksek tansiyona neden olabilir

İşlenmiş et, sosis ve söğüş etler genellikle göz ardı edilemeyecek miktarda şeker ve tuz içerir. Örneğin yüksek tansiyon, damar daralması riskini arttırdığı da düşünülmektedir.

3. Alkol: Gastrointestinal sistemde iiltihaba neden olabilir

Vücudun alkolü sindirmek için çok fazla enerjiye ve mide asidine ihtiyacı vardır. Düzenli olarak alkol kullanıyorsanız, sürekli yüksek miktarda mide asidi yemek borusu gibi mide-bağırsak bölgesinde iltihaplanmalara ve hasara yol açabilir. Ayrıca alkol karaciğer ve pankreasta iltihaplanmayı artırır.

4. Çok fazla kahve: Kandaki inflamatuar belirteçleri artırabilir

Kahve tek başına zararlı değildir. Günde iki fincandan fazla içerseniz kandaki iltihap belirteçleri artabilir. Bu nedenle kahvenin kardiyovasküler hastalıklara neden olduğundan şüpheleniliyor.

5. Trans yağlar: “Kötü” kolesterolü ve aterosklerozu teşvik eder

Trans yağlar "yapay" yağlar olarak kabul edilir ve ambalaj üzerinde "hidrojenlenmiş" ve "kısmen hidrojenlenmiş" olarak etiketlenir. Bu "hidrojene yağlar" genellikle hazır yiyeceklerde, kızarmış yiyeceklerde ve tatlılarda bulunur. Bu yağlar tüketildiğinde kolesterol seviyeleri keskin bir şekilde yükselebilir, kan damarlarında birikerek yüksek tansiyon, kalp krizi ve felç riskini de artırabilir. Sağlıksız yağlar aynı zamanda kansere bağlı inflamatuar süreçlerin gelişimini de teşvik edebilir.

6. Beyaz un: Romatizmayı, bağırsak iltihabını, diyabeti ve sivilceyi teşvik eder

Beyaz un yemenin, daha az mineral ve lif içermesi nedeniyle kan şekerini artırdığı kanıtlanmıştır. Bağırsaklardaki az miktarda lif kabızlığa neden olabilir ve bu da olası inflamatuar süreçlere neden olabilir. Ayrıca dalgalanan kan şekeri seviyeleri, uzun vadede yağ depolanmasıyla kilo alımıyla sonuçlanabilecek "iştah" riskini artırır. Bu da insüline karşı olası direnci ve dolayısıyla tip 2 diyabetin gelişimini teşvik eder. Daha fazla beyaz un yerseniz iltihaplı bağırsak bakterileri çoğalabilir. Sonuçta bu, kronik inflamatuar bağırsak hastalığına ve hatta kolon kanserine yol açabilir .

7. Süt ürünleri, yumurta ve kırmızı et: Osteoartrit riskini artırır

Yumurta, süt ürünleri ve kırmızı et, vücutta iltihaplanmayı artırabilen araşidonik asit adı verilen bir madde içerir. Bu asit, omega-6 yağ asitleri grubuna aittir ve esas olarak et, tereyağı ve sakatat gibi hayvansal gıdalarda bulunur. Osteoartriti önlemek için diyetinize bol miktarda yeşil sebze ve az miktarda et eklemelisiniz.

Gıdalar sizi beslediği gibi zarar da verebilir. Bu nedenle, bahsedilen gıdaların diyetten hemen çıkarılması gerekmez. Ancak kronik hastalıklar durumunda bunlardan kaçınmak, semptomların daha hafif veya daha az olmasına katkı sağlayacaktır.

Kronik inflamasyonu ve hastalıkları önlemek veya en aza indirmek için uzmanlara göre antiinflamatuar etkiye sahip gıdalara odaklanın ve onlardan uzak durmaya çalışın.

Bu makale yalnızca ilgili sağlık konusu hakkında genel bilgiler içermektedir ve bu nedenle kendi kendine teşhis, tedavi veya ilaç tedavisine yönelik öneriler değildir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.