Kültür, dil ve tarih kurumlarında "bilim şöleni"

Kültür, dil ve tarih kurumlarında "bilim şöleni"
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, bu yıl 7 sempozyum, 2 çalıştay ve 2 konferans düzenleyerek, bilim insanları ile öğrencileri buluşturacak- Kurum Başkanı Örs:- "Genel anlayışım, çalışmamıza yön verecek anlayışım, bu toplantıların bir sorunu tesp

ANKARA (AA) - YASEMİN KALYONCUOĞLU - Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, bu yıl tarih ve edebiyat gibi alanlarda düzenleyeceği sempozyum, çalıştay ve konferanslarla, bilim insanları ile öğrencileri bir araya getirecek.

Kurum Başkanı Derya Örs, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015'te Çanakkale Zaferi ve Ermeni tehcirinin 100. yılları dolayısıyla çeşitli sempozyumlar düzenlediklerini anımsattı.

Bu sene de Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı nedeniyle sempozyum gerçekleştireceklerini bildiren Örs, "O gün yaşananları bir münasebetle bugüne taşıyıp, anlamaya çalışmak... Siyaset üreten bir kurum değiliz ama bilimsel çalışmalarımızdan siyaset kendi adına yararlanıyordur" dedi.

Örs, bünyelerindeki Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM), Türk Dil Kurumu (TDK) ve Türk Tarih Kurumunun (TTK) koordinasyonuyla bu yıl düzenlenecek 7 sempozyum, 2 çalıştay ve 2 konferansla, bilim insanları ile öğrencilerin buluşturulacağını vurguladı.

- Konferanslara farklı üniversiteler ev sahipliği yapacak

Derya Örs, konferans ve sempozyumları olabildiğince genç taşra üniversitelerinde yaparak, bunlara dinamizm kazandırmak istediklerini bildirdi.

Konferansların 6 ay-1 yıl öncesinde projelendirildiğini belirten Örs, "Genel anlayışım, çalışmamıza yön verecek anlayışım, bu toplantıların bir sorunu tespit etmesi ve bir soruna çözüm bulması üzerinedir. Sadece durum değerlendirmesi yapmak çok verimli olmaz" ifadelerini kullandı.

Yıl içinde 4'ten fazla sempozyum yapmanın makul olmadığını anlatan Örs, çok sempozyumun kaliteyi düşüreceğini söyledi.

Her hafta "kültür söyleşileri" düzenlediklerini, çok sayıda davetiye gönderip ilana çıktıkları halde salonların boş kaldığını ifade eden Örs, "Maalesef toplantılara katılım az oluyor. Üniversite öğrencilerinin daha çok katılımını istiyoruz" diye konuştu.

- Yabancı bilim insanları katılacak

ATAM'ın Mardin Artuklu Üniversitesinde 28 ve 29 Nisan'da düzenleyeceği "100. Yılında Kut'ül Amare Zaferi Sempozyumu", TTK'nın Saraybosna'daki "IV. Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumu", TDK'nın Berlin'deki "Almanya'da Çok Dilliliğin Geleceği Sempozyumu" ile çok sayıda yerli ile yabancı bilim insanı, uzak ve yakın dönem tarih çalışmalarına ışık tutacak.

Ayrıca TTK'nın "I. Uluslararası Akdeniz Dünyası Araştırmaları Sempozyumu" eylülde Girne, TDK'nın "Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçenin Öğretimi Sempozyumu" 19-21 Mayıs'ta Sakarya, "Uluslararası Bütün Yönleriyle Osmanlıca ve Mirası Sempozyumu" ise 26 ve 27 Nisan'da Kırıkkale üniversitelerinde yine yerli ve yabancı bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek.

TTK, 17-20 Mart'ta Ardahan Üniversitesinde "Çanakkale Ruhu ve Mehmet Akif Ersoy Ulusal Sempozyumu", TDK da 2 ve 3 Haziran'da Ankara'da "Türk Dil Kurumu Edebiyat Dergileri" çalışma toplantısı düzenleyecek.

Öte yandan, TTK her hafta konularında uzman bilim insanlarının konuşmacı olarak katıldığı konferanslar düzenlemeye bu yıl da devam edecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.