Kültür ve Turizm Bakanı Ünal:

Kültür ve Turizm Bakanı Ünal:
"Antalya'nın Expo kaldıracını kullanarak önümüzdeki dönem Rus turizminde ortaya çıkacak eksikliği Expo 2016 ile telafi edeceğine inanıyorum" - "Suriye'de, Irak'ta terör örgütlerinin saldırısıyla zarar gören kültürel miras, özellikle Palmira'da IŞİD'in sal

İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, nisan ayında başlayıp 6 ay sürecek ve 30'un üzerinde ülkenin katılacağı, 7 milyonun üzerinde ziyaretçi beklenen Expo 2016'nın büyük bir etkinlik olacağını belirterek, "Antalya'nın Expo kaldıracını kullanarak önümüzdeki dönem Rus turizminde ortaya çıkacak eksikliği Expo 2016 ile telafi edeceğine inanıyorum" dedi.

Bakan Ünal, Güneydoğu Avrupa Kültür Bakanları Konseyi Toplantısının ardından, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Son dönemlerde terörün yarattığı sıkıntıdan kültür varlıkları da zarar görüyor. Toplantılarda buna da değindiniz mi?" sorusu üzerine Ünal, toplantının temel amacının, kültürel mirasın korunması ve sürdürülebilirliği olduğunu, bu çerçevede bu konulara değindiklerini anlattı.

Ünal, şöyle devam etti:

"Kültürel mirasın hem korunması hem de kaynak ülkeden kaçakçılık yoluyla çıkarılan kültürel varlıkların tekrardan kaynak ülkeye dönüşümü konusunda güçlü bir işbirliği kararı aldık. Tabii maalesef hem Irak'ta hem Suriye'de insanlığın ortak kültürel mirasının zarar görmesi hepimizi ciddi anlamda üzüyor. Terörün ne kültürel ne doğal ne de insani hiçbir şeyi önemsemediği, dikkate almadığı, şiddeti ve şiddetin getirdiği bir tahribatı öncelediğini görüyoruz. Tabii ki bu bütün ülkelerin ortak kaygısıdır. Üye ülkelerin de bu konudaki kaygıları dile getirildi. Bu konuda ortak çalışmalar ve UNESCO ile birlikte yürütülecek çalışmalar, AB nezdinde yürütülecek çalışmalarla ilgili de konular değerlendirildi."

Mahir Ünal, Türkiye'de terörün kültürel varlıklara zarar vermesi konusundaki bir soru üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yürüttüğü şehirlerin tarihi dokusunun yeniden ihyası, korunması, yenilenmesi ve yaşatılması projesi çerçevesinde Diyarbakır Suriçi'ne yönelik bir çalışma yürütüldüğünü, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin de 2009'da çalışma yaptığını anlattı.

Diyarbakır Suriçi'nde terör örgütünün çukur kazması, bomba ve mayın döşemesi ve ağır silahlarla yaptığı saldırılar sonucunda Fatih Paşa Camisi, Dört Ayaklı Minare'nin zarar gördüğüne değinen Ünal, Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün Diyarbakır'daki koruma kurulları aracılığıyla, ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu konuda tespitlerini yaptığını, UNESCO temsilcisinin de bilgilendirildiğini söyledi.

Bakan Ünal, şunları kaydetti:

"Bizim bütün Türkiye'ye dönük yürüttüğümüz şehrin hafızasını, şehrin kimliğini, dolayısıyla şehrin tarihi dokusunu yeniden inşa etmek ve şehirlerimizi daha çok kültür ve sanat üreten şehirler haline getirmek için başlattığımız, Sürdürülebilir Kültürel Kalkınma programımızı Sayın Başbakanımız önümüzdeki günlerde açıklayacak. Sayın Bandera da bu konuda bizim yaptığımız çalışmanın dokümantasyonunu talep etti ve bu dokümantasyonu da onunla da paylaşacağız. Suriye'de, Irak'ta terör örgütlerinin saldırısıyla zarar gören kültürel miras, özellikle Palmera şehrinde IŞİD'in saldırılarıyla zarar gören tarihi miras bizi, hepimizi çok derinden üzmüştür. Çünkü mekansal hafızanın olmazsa olmazıdır somut kültürel miraslar."

Güneydoğu Avrupa ülkeleri kültür bakanlarına, yardımlaşma, dayanışma, paylaşma gibi insanlığın üzerinde yükseldiği evrensel değerlerin en güzel yaşatıldığı illerden biri olan Kilis'i örnek vererek, Kilis'in kültürel mirasının, sosyal doku anlamında korunması ve incelenmesi gerektiği konusunu paylaştığını dile getiren Ünal, insanlığın her zamankinden daha çok iyilik duygusuna ihtiyacı olduğunu belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ünal, şunları söyledi:

"Şiddetin, terörün her türlüsü kalbimizdeki iyilik duygusunu maalesef öldürüyor ve yerini nefrete bırakıyor. O yüzden Suriye'de, Irak'ta ve Suriye üzerinden bölgemizde ortaya çıkan terör faaliyetlerinin bir an önce bitirilmesi ve demokratik siyaset aracılığıyla toplumsal taleplerin, kimlik taleplerinin çözüme kavuşturulduğu ülkemizde birilerinin şiddeti ya da şiddetin araçsallaştırılmasını asla çözüm aracı olarak görmesini kabul etmiyoruz. Siyaset kurumu, demokrasi, seçilmiş siyasetçiler şu anda görevlerinin başındalar ve toplumsal sorunları, talepleri siyaset kurumu karşılamalıdır, sorunları siyaset kurumu çözmelidir. Birilerinin silaha sarılması ve şiddeti, ölümleri meşru görmesi asla kabul edilemez. Hiçbir ülke kendi sokaklarında çukur kazılmasını, silah kullanılmasını asla kabul edemez ve meşru göremez. Hele hele bir intihar bombacısının bombalı saldırısı sonucunda hayatını kaybeden, şehit olan 29 kişinin katili için birileri eğer taziye çadırı kuruyor ve bazı parlamenterler, milletvekilleri de o taziyeye katılıyorlarsa burada ne insanlıktan ne insani değerlerden ne de kalbimizdeki iyilikten bahsedemeyiz."

Turizmle ilgili olarak pazartesi günü bir paket yayımlandığını ve paketin sektör tarafından memnuniyetle karşılandığını dile getiren Ünal, "Nisan ayında başlayıp 6 ay sürecek ve 30'un üzerinde ülkenin katılacağı ve 7 milyonun üzerinde ziyaretçi beklediğimiz büyük bir etkinlik Expo 2016. Konusu da 'Çiçek ve Çocuk'. Antalya'nın Expo kaldıracını kullanarak önümüzdeki dönem Rus turizminde ortaya çıkacak eksikliği Expo 2016 ile telafi edeceğine inanıyorum" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.