Kur’an-ı Kerim aşktır

Kur’an-ı Kerim aşktır
Her gün bir hafızımıza yer verdiğimiz sayfamızda Hafız Ömer Halit Akdan ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Kur’an-ı Kerim’de insanı kendine çeken bir şey olduğunu ifade eden Hafız Ömer Halit Akdan, “Kur’an-ı Kerim gerçekten bir aşktır. Çok başka bir şey. İnsan kendini kaptırdığı zaman bırakamıyor. Kur’an-ı Kerim’i Allah’ın rızasını kazanmak için ezberleriz. Dinimiz ve davamız için” dedi.

“Kim Kur’ân’ı okur, onu güzelce ezberler, helâlini helâl, haramını haram kabul eder ve bunlara uyarsa, Allah bu sayede o kimseyi cennetine koyar. Ailesinden hepsi cehennemi hak etmiş on kişiye şefaat etme hakkı verir.” hadisine mazhar olan hafızlar Ramazan ayı programları çerçevesinde gazetemize konuşarak hafızlığı anlattılar. Her gün bir hafızımıza yer verdiğimiz sayfamızda Hafız Ömer Halit Akdan ile yaptığımız söyleşi şu şekilde:

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

İsmim Ömer Halit Akdan. Konya Tatköy Mahallesi’ndenim. Ama Konya merkezde büyüdüm. 20 yaşındayım.

Kaç yaşında hafızlığa başladınız?

16 yaşında Seyyidü’l-Kurra Kur’an Kursu’nda hafızlık eğitimime başladım. 18 yaşında hafız oldum.

Kur’an’ı ezberlerken nasıl bir yöntem uyguladınız?

Herkes satır satır ezberlerken ben kelime kelime ezberliyordum. Eğitime ilk başladığım dönemlerde çok zorlandım. Kafamı toparlayıp da ezberlerimi tam yapamıyordum. İlk 100-150 sayfada ben çok zorlandım. Herkes 1 saatte ezber yapıyorsa ben 6-7 saatte anca ezberliyordum. Daha sonrasında Allah bir zihin açıklığı verdi. Sonra herkes 1 saatte dersini yapıyorsa ben 15 dakikada yapmaya başladım. Hafızların birçoğunda da böyle olur. İlk başta yapamayacak gibi hissedersin daha sonrasında nasıl ezberlediğini bile anlayamazsın. Hafızlıkta sağlam temel alt 5 sayfadan başlar. Yani hafızlık terimi ile 5’e kadar gittiğinde sayfaları sağlam tamamlarsan Allah’ın izni ile hafızlık kendiliğinden çıkar gider. Seni hiç uğraştırmaz. Dersleri kolay verirsin. 20 katlı bir binanın temeli ne kadar sağlam olursa binada o kadar sağlam olursa hafızlık da öyledir.

hafizlar-belgelerini-aldi-2.jpg

Sizden farklı yöntem kullanarak hafızlık yapan arkadaşlarınız var mıydı?

Bir ezberlediğimiz sayfayı her gün sağlarız. Ama bir arkadaşımızın hocası ezberleyip geçiriyormuş. 4-5 ayda hafızlık eğitimini bitiriyorlar. Günde 5 sayfa ezberliyorlarmış. Sonra hepsi beraber sağlıyorlar. O sistem çok daha zor.

Neden hafız olmak istemeliyiz?

Kur’an-ı Kerim gerçekten bir aşktır. Çok başka bir şey. İnsan kendini kaptırdığı zaman bırakamıyor. Kur’an-ı Kerim’i Allah’ın rızasını kazanmak için ezberleriz. Dinimiz ve davamız için.

Hafızlıkta başarının formülü nedir?

Hafızlıkta başarının formülü, hırs, sabır ve azim. Benim için 3 temel unsur bunlar. Ama en önemlisi sabır. Yaz aylarına geliyoruz. Dışarıya bir bakıyoruz her yer cıvıl cıvıl. Çocuklar 6 gün boyunca yurtlarda eğitim alıyor. İnsan ister istemez imreniyor. Hepimizde nefis var. Çocuk dışarıya baksa bir çocuğu dondurma yiyerek görse kafası dağılır biter. O yüzden sabır ve azim çok önemli. Hırs da önemli. Hırs olmalı ki yanındaki arkadaşınla tatlı bir rekabetin olsun. Biz burada öğrencilerimiz arasında bile tatlı bir rekabet oluştururuz. Çocuklar birbirlerine bakarak daha iyi ve hızlı çalışırlar. Ne kadar iyi rekabet olursa hafızlıkta o kadar iyi olur.

Hafızlığın insan davranışlarındaki etkileri nelerdir?

İnsanda bir otokontrol oluşturuyor. Hafızlığının farkındaysan hataya daha az meyil ettiriyor. Ben öğrencilerimde de görüyorum. Çocuklara farklı bir ağırbaşlılık, sakinlik geliyor. Namaza da ayrı bir teşvik ediyor. Sen şimdi hafızsın sen kılmazsan kötü niyetli biri hafız bile kılmıyor diye lekeler. Bu seferde din kötülenir.

hafizlik-yolculugum-1280x960.jpg

Hafızlar arasındaki nesil farkını nasıl görüyorsunuz?

Anne ve babalarda hocaya teslimiyet ve güven daha fazlaymış. Şuan öyle değil. Bir talebeye her istediğini hemen verirsen verim alamazsın. Bazı şeyleri kısıtlamak be belirli bir bedelden sonra vermek gerekiyor. Şimdiki çocuklar her şeyin farkında. Her şeyi çok iyi biliyorlar ama eyleme geçirmiyorlar.

Hafızlık eğitimi aldığınız döneme ait hiç unutmadığınız bir anınız var mı?

Tam yarıyıl tatiline çıkacağımız dönemdi. Yurtta yatakhanede 4 kişi kalıyorduk. Telefon kullanmak yasak. Tatile çıkmaya da 1 hafta vardı biz vermedik telefonları hocaya. Hoca dedi ki: ‘Oğlum telefonları saklamayın bak. Bulursam alırım tatilde vermem’ dedi. Hocam ne güzel uyardı dinlemedik. Bir süre sonra arkadaşlarla yatakhanede telefonla oynuyoruz. Hoca geldi. 3 arkadaşımın telefonunu yakaladı. Ben iyi bir yere sakladım benimkini yakalayamadı. Aradan 1-1.5 saat geçti. Kurs müdürü geldi. Yatakhanenin her tarafını aradı benim ceketin cebinde buldu telefonu. Nöbetçi öğrencinin yakaladığı telefonlar çocuklara tekrar ertesi gün verdi. Benimkini vermedi. Bir hafta alamadım. Tatili telefonsuz geçirmiştim.

Ramazan ayı sizin için ne ifade ediyor?

Ramazan ayı Kur’an-ı Kerim ayı. Ramazan ayı Kur’an-ı Kerim’in ilk ayetlerinin indiği ay. Nefsi terbiye etme ayı. ( Mehmet Günnar )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.