Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenmenin püf noktaları!

Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenmenin püf noktaları!
 Editör
Bayramlarda bol bol lezzetli yemekler tüketilen özel günler olsa da bu durum fazla kalori alımına ve kilo artışına yol açabildiğinden bahseden Diyetisyen Yaren Bilir, Bayramlarda sağlıklı beslenmenin ipuçlarını paylaştı

Kurban Bayramı’nda en çok tüketilen besinlerin başında et olduğuna dikkat çeken Yaren Bilir,” Şerbetli tatlılar, gazlı içecekler, şekerler, lokumlar ve çikolatalar takip eder. Kırmızı et iyi bir protein kaynağıdır ve B grubu vitaminlerini, demir, çinko vb. mineralleri içerir. Demir eksikliğini önlemeye yardımcıdır ve büyüme çağındaki çocuklarda, gebelik, emziklilik dönemlerinde yeterince tüketilmelidir. Etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı olan bireyler tüketim miktarlarına dikkat etmelidir. Günlük et tüketimi 3-4 köfte büyüklüğü kadar (yaklaşık 100-150 g) olmalı, kalp-damar hastalığı olan kişilerde bu miktar 2-3 köfte büyüklüğünü geçmemelidir. Tükettiğimiz et miktarının yanı sıra pişirme şekline de dikkat etmemiz gerekir. Et pişirirken dikkat etmemiz gereken şeylerin başında içine ekstra yağ eklemeden, altı kısık bir şekilde kendi suyuyla pişmesini sağlamak gelir. Ayrıca et tüketirken yanında sebze yemek ihmal edilmemeli, mutlaka etin yanında salata tüketilmelidir. Sebzelerde bulunan C vitamini demir emilimini artırır. Etin yanında bulgur, esmer pirinç, ayran, yoğurt tercih edilebilir” dedi.

ET KESİLDİKTEN HEMEN SONRA TÜKETİLMEMELİ

Et pişirilirken haşlama, ızgara, fırında pişirme gibi yöntemler tercih edilmemesi gerektiğini aktaran Bilir,” Yağda kızartmadan kaçınılmalıdır. Etin kesildikten hemen sonra tüketilmesi ise sert olmasına ve sindirimi zorlaştırmasına sebep olur. Sindirim sorunu olan bireyler eti dolaba koyduktan yaklaşık 1 gün sonra tüketmelidir. Etler büyük parçalar halinde saklanmamalı, tek yemeklik olacak şekilde buzdolabı poşetlerinde, buzluk veya derin dondurucuda -18°C’de saklanmalıdır. Buzluktan çıkarılıp çözündürülen etler tekrar dondurulup çözündürülmemelidir. Bayramlaşmak için gidilen her evde çay, kahve tüketilmesi ile kafein tüketimi artar. Kafein tüketiminin artması kalp çarpıntısı, uyku problemleri, huzursuzluk, titreme, mide ekşimesi gibi sorunları beraberinde getirir. Bu yüzden tüketim miktarına dikkat etmekte fayda var. Şerbetli tatlılar yerine sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Günde 8-10 bardak kadar su tüketilmeli ve en az 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Bayramda sevdiklerimizle bol bol vakit geçirmeyi ama bunu yaparken sağlıklı beslenmeyi unutmayalım” şeklinde konuştu.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.