Kurban kesecekler dikkat! Bu bıçaklar kurbanı kesip atıyor

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken kurban ibadetini yerine getirecek vatandaşlar kurban kesimi ile ilgili detayları merak ederek "Kurban nasıl kesilir?" sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. Önemli önerilerde bulunan bıçak ustaları, kurbanın kesileceği bıçakların keskin olmasına dikkat çekti.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala yoğunluğun arttığını ifade eden Demirci, "Kurban Bayramı’na sayılı günler kala müşteri sayımız gün geçtikçe artmakta ve gelen müşterilerimiz bıçaktan genelde anlamıyor. Kurban kesiminde kullanılacak bıçaklar ciddi manada önemli. Hem kurbana acı çektirmemek gerekiyor hem de doğru bir bıçakla vatandaşlar kurban keserken kendilerini yormamış olur" dedi.
''BIÇAKLAR KESKİN VE BİLENMİŞ OLMALI''
Kurban kesiminde bıçak kullanımının ve bıçak becerisinin çok önemli olduğunu aktaran Demirci, bıçak fiyatlarının kalitesine göre 150 liradan başladığını ve 350-400 TL'ye kadar çıkabildiğini belirtti.
Kurban bıçaklarının 3 ve 4 gruba ayrıldığını söyleyen Demirci, "Ciddi manada önemli olan hususlardan bir tanesi de kurbanların bilinçli ve tecrübeli kişiler tarafından kesilmesidir. Eğer kurban kesmeyi bilmiyorsa, hayatında hiç kurban kesimi yapmamışsa ve bıçak tutmayı bilmiyorsa, bizler kurbanın tecrübeli kişiler tarafından kesilmesini öneriyoruz. Bıçaklar keskin ve bilenmiş olmalı veya yeni kurban bıçaklarından alınmalı, çünkü kurban kesimi hafife alınacak işlerden değildir. Hayvana acı çektirmemek gerekiyor, bu yüzden baş kesiminde ayrı bir bıçak kullanılır ve keskin olması önemlidir. Hayvanın yüzme işleminde ise bıçağın ucu sivri olmalıdır. Bileme yöntemiyle keskinleştirme çok önemlidir. Ayrıca yüzme bıçağı alırken bıçağın ucunun oval olmasına dikkat edilmelidir. Satırlar ve baltalar hayvanın kemiklerini parçalarken, sanatkâr usta biri satıra gerek duymaz ama kurbanın hazırlığı için alınmalıdır. Satırın ağzı kolay kolay bozulmaz. Baltaya gelecek olursak dikkat edilmesi gereken nokta çelik olmasıdır. Demir olması da tercih edilenler arasındadır. Baltanın demir olması tecrübeli olmayanlar için etin parçalanmasında büyük fayda sağlar, kurban kesiminde etin parçalama kısmında üstünüzden ağır bir yük alır" dedi.
''DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN EN ÖNEMLİ HUSUS''
Kurbanda kullanılması gereken ve kendi kullandığı bıçak türlerinden bahseden Demirci, "Sürbisan, turkoz, lazoğlu, sürmene gibi bıçaklar kurbanda önerebileceğimiz kullanışlı bıçak türleridir. Bıçak kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus bıçak kullanımı ve keskinliğidir. Bıçak tutacak vatandaşlara önerimiz acele etmeden, sakin ve yavaş şekilde bıçağı kullanırken kendilerine önem vermeleridir. Ayrıca bıçak markasının veya arka sap kısmının pek fazla önemi yoktur. Önemli olan bıçak kullanımı ve keskinliğidir" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.