Küresel enerji krizini fırsata çeviriyoruz

Küresel enerji krizini fırsata çeviriyoruz
Artan enerji maliyetlerine karşılık ülkemizin yenilebilir enerjide dünyada 14’üncü, Avrupa’da 6’ıncı kurulu güce sahip olan ülke olduğuna vurgu yapan Ziya Altunyaldız, “100 bin megavatın üzerinde üretim yapıyoruz" dedi.

Artan enerji maliyetlerine karşılık ülkemizin yenilebilir enerjide dünyada 14’üncü, Avrupa’da 6’ıncı kurulu güce sahip olan ülke olduğuna vurgu yapan Ziya Altunyaldız, “100 bin megavatın üzerinde üretim yapıyoruz. Burada da yüzde 54’ü yenilebilir enerji kaynaklarından elde ediyoruz. Aslında evet küresel enerji ve tedarik krizleri var ama biz doğru pozisyonlamalarla bunları fırsata çevirebilecek az sayıdaki ülkeden biriyiz” dedi.

img-3702.jpg

AK Parti Konya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, 5inch Meram’da düzenlediği iftar programında basın ile bir araya geldi. İftar programına AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Konya Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Özdemir, yerel ve ulusal basının temsilcileri buluştu. Pandemi sonrası ortaya çıkan küresel konvektörde tedarik zincirindeki kaymalar sebebiyle dünyanın önemli bir değişime gittiğini aktaran Altunyaldız, “Bu değişimin ana parametresi ise ülkelerin mümkün olduğunca kendisi ya da yakın coğrafyasından ürünlerini temin etmekti. Bunun oyun düzeni kuruluydu. Artık bu oyun farklı paradigmaya doğru evrilmeye başladı. Aslında oyuna ilave parametreler eklendi. Küresel düzen bu anlamda her şeyiyle yeniden oluşmaya, ülkeler taraf olmaya ve küresel düzen anlamında da kendilerinde bir şeyler yapma gayretine girdiler. Özellikle Cumhurbaşkanımızın bu anlamda ortaya koyduğu diplomasi sadece ülkemizin insanlarının değil tüm dünyadaki insanların takdirini topladı. Bölgesel ve küresel barışa bu kadar aktif ve bu kadar verici hizmet etmek, büyük bir takdirle karşılandı. Bu çerçevede geçen heyetle birlikte Amerika seyahatimiz oldu. Burada Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde ülkemizin yaptığı diplomasiyi pek çok karşılık bulduğunu gördük. Aslında bir NATO üyesi olan ve Avrupa Birliği üyeliğine müzakerelerini yapan bir ülke, hukuk devleti kimliği ile bölge barışına verdiğimiz katkılar ile öne çıkmak bizim açımızdan son derece kıymetli oldu. Bu görüşmede öne çıkan unsurlar, özellikle ülkemizin bölgede aldığı rol itibariyle her zaman olduğu gibi Türkiye’nin olmadığı bir bölge planının olamayacağı net bir şekilde anlaşıldı. Her zaman olduğu gibi NATO’nun ülkemizin üyeliği ve ülkemizin NATO adına üstlendiği fonksiyonlarla çok daha güçlendiği net bir şekilde görüldü” diye konuştu.

img-3708.jpg

ÜLKEMİZ ENERJİYİ İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞTIRIYOR

Üretim, tedarik veya yaşam deyince enerjisiz olmayacağını vurgulayan Altunyaldız, “Enerjinin bölgedeki olaylarla ilişkilendirilmesi durumda, küresel enerji bağımlılığı net bir şekilde masaya yatırılmış durumda. Ülkeler enerji dönüşümünü gerçekleştirmek, ülke ve kaynak bazında enerji çeşitlenmesinin nasıl yapılacağı bazında uzun dönemde perspektifini yapar konumuna geldi. Bu kapsamda ülkemiz bir kez daha enerji merkezi, enerji üretim ve transfer ülkesi olarak bölgedeki oynayacağı rol itibariyle ülkemizin ihtiyaç sahiplerine enerjiyi ulaştırabileceği ortaya çıktı. Bir proje olarak da çalışılmaya başlandı. Bunun yanında Afrika ile ilişkilerimizde başta Amerika ve Avrupa ile ortak projelerin yapılması gündeme geldi. Ülkemiz kısa ve uzun dönemde, bölgesel ve küresel meselelerde yetkin, etkili ve küresel oyunu kendi ülkesi ve vatandaşlarına kullanacak yükselen ülke olma yolunda ilerliyor” ifadelerini kullandı.

img-3709.jpg

ÜRETİM 100 BİN MEGAVATIN ÜZERİNDE

Bireysel yatırım ve ihracat bazında önemli gelişmeler yaşandığını kaydeden Altunyaldız, “Küresel çapta yaşanan tedarik zincirindeki kırılmalardan dolayı ortaya çıkan fırsatları ülkemiz 2021 yılını 225 milyar dolar ihracatla kapattığını biliyoruz. 2022 yılının ilk 3 ayında her ay 20 milyar doların üzerinde gerçekleşen ihracat rakamları, bu seneki 250 milyar dolar hedefini yapabileceğimizi ortaya koyuyoruz. Ayrıca önümüzde sorun olarak çıkan enerji maliyetlerine karşılık Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği üzere ülkemiz yenilebilir enerjide dünyada 14’üncü, Avrupa’da 6’ıncı kurulu güce sahip olan ülke oldu. 100 bin megavatın üzerine çıktık. Burada da yüzde 54’ü yenilebilir enerji kaynaklarından elde ediyoruz. Aslında evet küresel enerji ve tedarik krizleri var ama biz doğru pozisyonlamalarla bunları fırsata çevirebilecek az sayıdaki ülkeden biriyiz” şeklinde konuştu.

KONYA, YENİLEBİLİR ENERJİDE YOL KAT ETTİ

Konya olarak yenilebilir enerji noktasında ciddi mesafeler kat edildiğini aktaran AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, “İşyerlerimiz ve konutlarımız başta olmak üzere tarımsal sulama alanlarında bile artık düzenlemeler ile güneş enerji sistemi kullanılmaya başlandı. 20 yıldır Konya için neler istediğimizi, bunlardan ne kadarını 20 yılda yaptığımızı, beklenmeyen ve hayalimizde olmayan işleri de yaptık. Şehir varsa içindekileriyle var, şehir büyüyorsa içindekileriyle büyüyor” diyerek sözlerine son verdi. Yiğit Berkay ÇOPUR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.