Kuru ciltlere iyi gelen vitamin ve takviyeler

Kuru ciltlere iyi gelen vitamin ve takviyeler
 Editör
Kuru cilde dehidrasyon, yaşlanma, mevsimsel değişiklikler, alerjiler ve mikro besin eksiklikleri gibi çeşitli faktörler neden olabilir.

Kuru cildinizin nedenine bağlı olarak cilt nemini artırmak için ilaçlı merhemler ve nemlendiriciler dahil farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Ek olarak, daha fazla su içmek ve belirli takviyeleri almak gibi yaşam tarzı değişiklikleri de cilt kuruluğunu iyileştirebilir.

İşte kuru ciltler için vitamin ve takviyeler.

1. D Vitamini

D vitamini, cilt sağlığınız da dahil olmak üzere genel sağlığınız için kritik öneme sahip, yağda çözünen bir vitamindir.

Keratinositler, cildinizin epidermis olarak bilinen dış katmanının çoğunluğunu oluşturan cilt hücreleridir.

D vitamini 7-Dehidrokolesterolden (7-DHC) oluşturabilen ve onu vücudunuzun kullanabileceği bir forma dönüştürebilen vitamindir.

D vitamini, cilt bariyeri fonksiyonunda ve cilt hücresi büyümesinde tamamlayıcı bir rol oynamanın yanı sıra, zararlı patojenlere karşı ilk savunma hattı olarak görev yapan cilt bağışıklık sisteminin korunmasında da önemli bir rol oynar.

Bazı araştırmalar, kandaki düşük D vitamini düzeylerinin, kuru cilde neden olabilen egzama ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarıyla ilişkili olduğunu göstermiştir.

Ek olarak, D vitamini takviyelerinin egzama da dahil olmak üzere kuru, kaşıntılı cilde neden olan cilt bozukluklarının semptomlarını önemli ölçüde iyileştirdiği gösterilmiştir.

Araştırmalar D vitamini ile cilt nemi arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir.

83 kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, düşük D vitamini seviyesine sahip olanların, normal D vitamini seviyesine sahip katılımcılara göre daha düşük ortalama cilt nemine sahip olduğunu ve kandaki D vitamini seviyeleri arttıkça cilt nem içeriğinin de arttığını buldu.

50 kadın üzerinde yapılan 12 haftalık küçük bir araştırmada, 600 IU D vitamini içeren bir besin takviyesiyle yapılan günlük tedavinin cilt nemlenmesinde önemli iyileşmelere yol açtığı gözlemlendi.

Nüfusun büyük bir bölümünde D vitamini eksikliği var. Bu besin maddesinin cildin nemlendirilmesi için gerekli olduğu göz önüne alındığında, D vitamini takviyesi yapmak kuru ciltle mücadeleye yardımcı olacaktır.

Bununla birlikte, D vitamini takviyelerinin kullanımını doktorunuzla mutlaka görüşün.

2. Kolajen

Kollajen vücudunuzda en çok bulunan proteindir ve cildinizin kuru ağırlığının %75'ini oluşturur.

Bazı araştırmalar, kolajen bazlı takviyelerin alınmasının cildiniz için, kırışıklık derinliğini azaltmak ve cilt nemini artırmak da dahil olmak üzere çeşitli faydalara sahip olabileceğini göstermiştir.

69 kadın üzerinde yapılan bir araştırma, 8 hafta boyunca günde 2,5-5 gram kolajen tüketen katılımcıların, plasebo grubuyla karşılaştırıldığında cilt elastikiyetinde önemli iyileşmeler sağladığını ve ayrıca cilt neminde artış yaşadıklarını buldu.

72 kadın üzerinde yapılan 12 haftalık başka bir çalışmada, 2,5 gram kollajen peptidi içeren bir takviyenin yanı sıra C vitamini ve çinko gibi diğer bileşenlerin bir karışımını almanın, plasebo grubuyla karşılaştırıldığında cilt nemini ve pürüzlülüğünü önemli ölçüde iyileştirdiğini kaydetti.

Bununla birlikte, takviye başka besin maddeleri de içeriyordu, bu nedenle kolajenin tek başına aynı etkilere sahip olup olmayacağı bilinmiyor.

2019'da 11 çalışmayı kapsayan bir inceleme, 4-24 hafta boyunca günde 2,5-10 gram oral kollajen takviyesi almanın cilt nemini artırdığı ve kuru cilt için tıbbi bir terim olan kserozu tedavi ettiği sonucuna varmıştır.

Kuru cildinize yardımcı olacak bir kolajen takviyesi denemek istiyorsanız eğer satın almadan önce sağlık uzmanınızla görüşün.

4. Balık yağı

Balık yağı, cilt sağlığını geliştirici özellikleriyle bilinir.

Güçlü antiinflamatuar ve iyileştirici özelliklere sahip olan ve cilde birçok yönden fayda sağladığı gösterilen iki esansiyel yağ asidi olan dokosaheksaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit (EPA) içerir.

Balık yağı içeren besin takviyeleri, cildin nemini ve cildin yağ asidi bariyerini geliştirerek nemin korunmasına yardımcı olabilir.

Asetonun neden olduğu kuru cilde sahip sıçanlarda yapılan 90 günlük bir çalışma, yüksek dozda ağızdan alınan balık yağı takviyelerinin, balık yağı almayan sıçanlarla karşılaştırıldığında cilt nemini önemli ölçüde artırdığını, su kaybını azalttığını ve kuruluğa bağlı cilt kaşıntısını giderdiğini buldu.

Aslında çalışma, balık yağı grubunun 60 günlük tedaviden sonra cilt neminde %30'luk bir artış olduğunu kaydetti.

Ek olarak, araştırmalar günlük tedavilerin 6 hafta ila 6 ay boyunca 1-14 gram EPA ve 0-9 gram DHA arasında değişen balık yağı dozları, pullanma veya kuru, çatlamış cilt dahil olmak üzere kronik, inflamatuar bir cilt hastalığı olan sedef hastalığının semptomlarını da iyileştirdi.

Balık yağının ayrıca cilt iltihabını azalttığı ve güneş hasarına karşı koruduğu, bu da onu her yönüyle cilt dostu bir takviye haline getirdiğini göstermiştir.

İhtiyaçlarınıza en uygun seçeneği ve dozajı belirlemek için önce sağlık uzmanınızla konuşun.

5. Kuru cildi tedavi etmek için diğer takviyeler

Yukarıda sıralanan besinlere ek olarak, diğer bazı takviyelerin cilt nemini iyileştirmenin etkili bir yolu olabileceğini göstermiştir.

Probiyotikler: Bir çalışma, hem farelere hem de insanlara Lactobacillus plantarum bakterisi takviyesi yapmanın, 8 hafta sonra cilt bariyeri fonksiyonunu ve cilt nemlenmesini iyileştirdiğini buldu. Ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Hiyalüronik asit: Hyaluronik asit genellikle cilt nemini iyileştirmek için topikal olarak kullanılır, ancak son araştırmalar bu bileşiğin diğer besinlerle kombinasyon halinde alınmasının cilt nemini önemli ölçüde artırabileceğini göstermektedir.

Aloe Vera: 64 kadın üzerinde yapılan bir araştırma, 12 hafta boyunca aloe veradan elde edilen yağ asitleri takviyesinin, plaseboya kıyasla cilt nemini ve cilt elastikiyetini önemli ölçüde artırdığını buldu.

Seramidler: Seramidler sağlıklı cildin önemli bileşenleri olan yağ molekülleridir. Bazı araştırmalar seramid takviyesinin cilt nemini artırabileceğini ve bunun da kuru cildin tedavisine yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Bazı araştırmalar yukarıda listelenen takviyelerin cilt nemini artırmaya ve kuru cildi tedavi etmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Bununla birlikte, bu bileşiklerin kuru cildi doğal olarak rahatlatmanın etkili yolları olarak önerilebilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bazı takviyeleri almak kuru cildi iyileştirmeye yardımcı olsa da, diğer bazı faktörler de cilt kuruluğuna neden olabileceğinden o konulara da dikkat edilmelidir.

Örneğin dehidrasyon, kuru cildin yaygın bir nedenidir, bu nedenle su alımınızı artırmak, cildin nemini iyileştirmenin sağlıklı ve kolay bir yolu olabilir.

Sağlıksız bir diyet uygulamak, mikro besin eksikliklerine sahip olmak ve yeterince beslenmemek de kuru cilde neden olabilir veya durumu kötüleştirebilir.

Ayrıca böbrek hastalığı, anoreksi, sedef hastalığı ve hipotiroidizm gibi bazı hastalıkların yanı sıra çevresel alerjiler de kuru cilde neden olabilir.

Bu nedenle, ciddi oranda kuru ve tahriş olmuş bir cildiniz varsa eğer sağlık uzmanınızla konuşmanız önemlidir.

Kuru cilt, dehidrasyon, alerjik reaksiyonlar ve hipotiroidizm gibi hastalıklar gibi çeşitli faktörlerin neden olabileceği yaygın bir durumdur.

Araştırmalar, D vitamini, balık yağı, kollajen ve C vitamini dahil olmak üzere belirli vitaminlerin ve diğer besin takviyelerinin alınmasının cilt neminin iyileştirilmesine ve cildinizin sağlıklı ve beslenmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Bununla birlikte, bu listedeki takviyeler kuru cilde sahip kişiler için yararlı araçlar olarak hareket edebilse de, açıklanamayan, kronik kuru cilt sorunu yaşıyorsanız, bu altta yatan bir tıbbi durumun işareti olabileceğinden sağlık uzmanınızla konuşmanız önemlidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.