Kütüphanesiz okul kalmayacak

Kütüphanesiz okul kalmayacak
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “2022 Yılında kütüphanesi olmayan okul kalmayacak" ifadesini kullandı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" projesi kapsamında, ara tatil sonrası 1170 okulun yeni kütüphaneye kavuşacağını belirterek, "Projeyi yıl sonunda tamamlayacağız. Böylece, 2022 yılında kütüphanesi olmayan okul kalmayacak" ifadesini kullandı. Bakan Özer, yazılı açıklamasında, eğitimde fırsat eşitliğini artırmak için ağırlık verdikleri alanlardan birinin okullar arası imkan farklılıklarını azaltmak olduğunu ifade etti.

Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde "Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" projesini başlattıklarına işaret eden Özer, Kültür ve Turizm Bakanlığının da bu projenin önemli bir paydaşı olduğunu belirtti. Özer, şunları kaydetti: "İki ay gibi kısa sürede projeyi tamamlamayı hedefliyoruz. Gerekli planlamalarımızı yaparak tüm illere ihtiyaç duydukları ödenekleri gönderdik. Tüm illerde arkadaşlarımız yoğun bir çaba içerisindeler. Kütüphanelerin mobilya tefrişatını meslek liselerimiz yapıyor. Yeni kütüphanelerin bir kısmını bir haftalık ara tatil sonrasına yetiştirmeyi hedeflemiştik. Bu kapsamda 1170 okulumuz, yeni kütüphanelerine kavuştular. İnşallah bu projeyi yıl sonunda tamamlayacağız. Böylece, 2022 yılında kütüphanesi olmayan okul kalmayacak.

KONYA’YA181 YENİ KÜTÜPHANE

Milli Eğitim Bakanlığınca, proje kapsamında mevcut kütüphaneleri zenginleştirmek ve yeni kütüphaneler yapmak için gerekli ödenekler 81 ile gönderildi. İl müdürlükleri, kütüphanesi olmayan okulların kütüphanelerini yapmak için yaklaşık bir aydır yoğun çalışma yürüttü.

Yeni kütüphanelerin illere göre dağılımında 350 kütüphane ile Ağrı birinci sırada yer alıyor. Ağrı'ya yıl sonuna kadar 554 yeni kütüphanenin yapılması hedefleniyor. Yeni kütüphane yapımında 181 kütüphane ile Konya ikinci, 105 kütüphane ile Bitlis üçüncü, 69 kütüphane ile Zonguldak dördüncü, 60 kütüphane ile Gaziantep beşinci, 50 kütüphane ile Balıkesir altıncı, 42 kütüphane ile Muş yedinci, 37 kütüphane ile Batman sekizinci, 35 kütüphane ile Nevşehir dokuzuncu ve 34 kütüphane ile Hatay onuncu sırada yer alıyor.

KONYA KÜTÜPHANE KULLANIMINDA BİRİNCİ SIRADA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde 2020 yılı sonu itibarıyla 1.213 kütüphane bulunuyor. Konya 38 halk kütüphanesiyle 3. sırada yer alıyor. İlk sırada 57 kütüphane ile Ankara, ikinci sırada 48 kütüphane ile İstanbul yer alıyor. Konya’yla birlikte Nevşehir, İzmir 3. sırayı paylaşıyor. Kütüphane kullanımında ise Konya Türkiye genelinde ilk sırada yer alıyor. Konya’da 2020 yılında 657 bin 500 kişi kullandı.

OKUL KÜTÜPHANESİNDE

Türkiye genelinde 2019-2020 Eğitim Yılı sonu itibariyle örgün ve yaygın eğitim kurumlarında 32 bin 158 kütüphane bulunuyor. İstanbul 4. 509 Kütüphane ile ilk sıra yer alırken Ankara 2.145 Kütüphane ile ikinci sırada İzmir 1.243 kütüphane ile 3. sırada, Bursa1.109 kütüphane ile 4. sırada, Antalya 1.061 kütüphane ile 5.sırada, Konya da 1.042 kütüphane ile 6. sırada yer alıyor. Konya’daki 1046 kütüphanenin 983’ü resmi okul, 806’sı özel okul, 356’sı özel kurs kütüphanelerinden oluşuyor. Bu kütüphanelerinin 148 adetini ise zenginleştirilmiş kütüphaneler oluşturuyor. (Esra Örengül)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.