Kuzey ışıkları nedir nasıl oluşur?

Kuzey ışıkları nedir nasıl oluşur?
Güçlü bir jeomanyetik fırtına etkisiyle, Türkiye'nin birçok bölgesinde nadir görülen doğa olayı olan Kuzey Işıkları, hafta sonu gökyüzünü renkli bir şölene dönüştürdü.

Türkiye'nin Birçok Yerinde Kuzey Işıkları Gözlendi: Jeomanyetik Fırtına Etkisiyle Renkli Gökyüzü Şöleni

Dünya'yı etkileyen güçlü bir jeomanyetik fırtına sayesinde, hafta sonu Türkiye'nin birçok bölgesinde "Aurora Borealis" veya Kuzey Işıkları adıyla bilinen doğa olayı gözlendi. Bu muazzam gökyüzü şöleni, uzmanların jeomanyetik fırtına uyarısının ardından pek çok noktadan izlendi.

Güney İngiltere'nin bazı bölgelerinde de görülen Kuzey Işıkları, Türkiye'de özellikle Ordu, Kırklareli ve Samsun gibi şehirlerde gözlemlendi. Sosyal medyada birçok kullanıcı, gökyüzünü pembe, kırmızı ve yeşil renklerle aydınlatan bu olağanüstü görüntüleri paylaşarak olayın izlerini sürdü.

Kıyıköy beldesindeki balıkçılar, bu eşsiz doğa olayını yakalayarak paylaştılar. Berkay Yatkın, Kıyıköy'den Kastro'ya balık avına çıktığında gökyüzünde beliren kırmızı ışıkları fark ederek fotoğraflarını çekti. Aynı zamanda İğneada açıklarında balık avında olan diğer kişiler de bu doğa harikasını görmüşler.

Kuzey Işıkları Nedir, Nasıl Oluşur? Kuzey Işıkları veya Aurora Borealis, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu oluşan doğal bir ışıma olayıdır. Kuzey enlemlerinde bu etki "aurora borealis" veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır.

Aurora borealis'in görünme olasılığı, kuzey manyetik kutbuna yaklaştıkça artar. Manyetik kutbun yakınlarında oluşan auroralar, tam 90 derece parlak renklerle gökyüzünü aydınlatır. Aurora borealis sıklıkla gündönümlerinde meydana gelir.

Bu olay, güçlü jeomanyetik fırtınaların atmosferdeki aurorasal ovali genişletmesiyle ılıman enlemlerde dahi gözlemlenebilir hale gelebilir. Büyük manyetik fırtınalar genellikle 11 yılda bir gerçekleşen güneşlekesi döngüsü ile en yoğun olarak ortaya çıkar. Ancak, auroraların oluşma olasılığı genellikle manyetik alanın eğimine (Bz), özellikle güney yönlü olmasına bağlı.

Kuzey Işıkları, ekinoks aylarında daha belirgin hale gelir, ancak jeomanyetik fırtınaların yeryüzünün mevsimlerine neden bağlı olduğu konusunda tam bir açıklama henüz yapılamamış.

Bu olağanüstü doğa olayının Türkiye'de izlenmesi, güçlü bir jeomanyetik fırtına etkisiyle olmuş ve gökyüzünü kırmızı ve yeşil ışıklarla aydınlatarak unutulmaz bir anıya dönüşmüştür.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.