Kuzey Kore'nin nükleer programı

Kuzey Kore'nin nükleer programı
ABD'de bir internet sitesi, Kuzey Kore'nin Yongbyon nükleer tesislerinden yükselen dumanı gösteren uydu görüntülerini yayınladı

Uydudan elde edilen görüntüler, Kuzey Kore'nin nükleer tesisi Yongbyon'da nükleer silahlar için plütonyum ayrıştırılan laboratuvarın faaliyette olduğu iddialarını güçlendirdi.

ABD'den yayın yapan "38 North" internet sitesinde yer alan haberde, Yongbyon'daki radyokimyasal laboratuvardan son beş haftada iki üç kez duman yükseldiği ileri sürüldü.

Sitede, laboratuvarın uydudan çekilmiş görüntülerini de yayınlandı.

Tesisten duman yükselmesinin olağan dışı bir durum olduğuna dikkati çekilen haberde, kış aylarında bölgeden alınan uydu görüntülerinde dumana rastlanmadığı ve yeni görüntülerin nükleer faaliyet ihtimalini artırdığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler nükleer gözlemcilerini 2009'da Yongbyon'dan çıkaran Kuzey Kore'de nükleer faaliyetlerin hangi aşamada olduğu bilinmiyor.

Nükleer bomba için parçalanabilir malzeme üretmek amacıyla iki yol geliştiren Kuzey Kore, uranyum zenginleştiriyor ve plütonyum ayrıştırıyor. Amerikalı uzmanlar, halihazırda 10 nükleer bombası olduğu sanılan Kuzey Kore'nin bu sayıyı 2020'ye kadar 20 ila 100'e çıkarabileceği tahmininde bulunuyor.

Kuzey Kore'nin nükleer programı çerçevesinde plütonyum üretiminin kaynağı olduğu bilinen Yongbyon nükleer reaktörünün faaliyetleri, 2007'de durdurulmuştu. Ancak Pyongyang yönetimi, 2013'te reaktörün tekrar aktif hale getirileceğini duyurmuştu.

Merkezi Washington'da bulunan düşünce kuruluşu Bilim ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (ISIS), geçen yıl yayınladığı raporda, söz konusu nükleer tesise ait uydu görüntülerinin nükleer reaktörlerden birinin yeniden çalıştırıldığını gösterdiğini iddia etmiş, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Yukiya Amano, eylül başında Kuzey Kore'nin, Yongbyon tesislerindeki nükleer faaliyetlerini artırdığına ilişkin bilgi ve belgelerin bulunduğunu açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.