Libya'da, mutabakat hükümetine yönelik engellemeler

Libya'da, mutabakat hükümetine yönelik engellemeler
UMH'yı kabul etmeyen bazı TM milletvekillerinin, toplantı yeter sayısına ulaşılmasına rağmen güven oylamasına engel olduğu belirtiliyor

BİNGAZİ (AA) - Libya'daki iki rakip parlamentodan biri olan Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) milletvekilleri, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) karşıtı bazı vekilleri, meclis çalışmalarını baskı yaparak engellemekle suçladı.

Fayiz es-Sirac başkanlığında kurulan UMH'ye desteklerini çarşamba günü açıklayan TM'deki milletvekillerinden 100'ü (toplam milletvekili sayısı 200) yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, "UMH'yı kabul etmeyen milletvekilleri, toplantı yeter sayısına ulaşılmasına rağmen güven oylamasına engel oluyor. Bu milletvekilleri, parlamentoyu basarak kaos yaratıyor ve oy kullanılmasını engelliyor" denildi.

TM milletvekili Fevziye Ebu Galiye de sosyal paylaşım ağı Facebook hesabında yaptığı açıklamada, UMH'ya muhalif milletvekillerinin çarşamba günü oturum yapılmasını engellediğini teyit etti.

Ebu Galiye, UMH'ye destek veren milletvekillerinin genel kurula geldiğini ancak mecliste sözlü atışma yaşandığını ve baskılar nedeniyle meclis başkanının oturumu iptal etmek zorunda kaldığını kaydetti.

- "UMH'da yer alan bakanlar yeterlilik sahibi değil"

Öte yandan UMH'ya muhalif olan TM Milletvekili Tarık el-Ceruşi Sirac başkanlığındaki hükümetin Libyalıların taleplerini karşılamadığını savundu.

Hükümete güvenoyu verilmeden önce diyalog sürecinde sunulan şartların uygulanması için teminat verilmesi gerektiğini vurgulayan Ceruşi, milliyetçi vekillerin bu hükümeti kabul etmeyecekleri görüşünü dile getirdi.

Bir diğer milletvekili Halife ed-Değari de 50 milletvekili olan Milli Egemenlik Bloku'nun UMH'ya güvenoyu vermeme kararı aldığını söyledi.

Değari, "TM'de, Sirac'ın hükümetinde yer alan bakanların öz geçmişlerini okuduk ve gerekli yeterlilikte, ülkeyi krizden çıkarabilecek güçte olmadıklarını gördük" diye konuştu.

Milletvekili Değari, TM Başkanı Akile Salih'in yapılan bu değerlendirmeyi Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler'e de ilettiğini belirtti.

Devrimin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı Libya'da, Mayıs 2014'te emekli General Halife Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla hareket eden Trablus yönetimince engellendi. Olayların ardından bazı milletvekillerinin "Temsilciler Meclisi" adı altında Tobruk kentinde çalışmalara başlamasıyla ülkede iki meclisli yapı ortaya çıkmıştı.

Siyasi rekabetin yanında silahlı çatışmaların devam ettiği ülkede istikrarın temini için Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucunda, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde iki hükümet tarafından Libya Siyasi Anlaşması imzalandı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Temsilciler Meclisi (TM) tarafından veto edildi. Fas'ın Suheyrat şehrinde yapılan görüşmeler sonucu yeniden kurulan ikinci UMH, 14 Şubat 2016 günü ilan edildi ve TM'ye sunuldu ancak henüz güven oylaması yapılamadı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.