Libya'daki gelişmeler

Libya'daki gelişmeler
Fransa, bazı koşulların gerçekleşmesi halinde Libya'da DAEŞ'e yönelik operasyona katılabileceğini açıkladı

PARİS (AA) - Fransa Hükümet Sözcüsü Stephane Foll, ülkesinin Libya'da terör örgütü DAEŞ hedeflerine yönelik askeri bir operasyona bazı koşulların gerçekleşmesi halinde katılabileceğini bildirdi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere konu ile ilgili açıklama yapan Foll, Fransa'nın Libya'da askeri operasyona katılabilmesi için 3 şartın yerine getirilmesi gerektiğini bildirdi.

Foll, bu ülkede hükümetin kurulması ve bu hükümetin talebi ile birlikte diğer ülkelerin de dahil olması halinde DAEŞ'e yönelik operasyona katılabileceklerini ifade etti.

Foll, ''Eğer bir müdahale olacaksa, başkentte ulusal birlik hükümetin kurulması ve yine bu hükümetin talepte bulunması gerekir. Fransa bu durumda bile tek başına girişimde bulunmaz, Mali'de olduğu gibi uluslararası müdahale kararını bekler'' ifadesini kullandı.

Fransız sözcü, bu koşulların yerine getirilmesi halinde ülkesinin Libya'da askeri müdahaleyi düşünebileceğini kaydetti.

Fransız basınına göre, Libya petrol kaynaklarını ele geçirmeye çalışan DAEŞ, özellikle Kuzey Afrika ülkelerinden gelen savaşçılarla bu ülkedeki askeri gücünü önemli ölçüde arttırıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) adına hazırlanan bir raporda, Libya'da, DAEŞ'in iki ila üç bin arasında militanı olduğu kaydediliyor. Libya'da, şu ana kadar DAEŞ'e karşı askeri bir operasyona girmeyen Fransa, Nijer'deki askeri üssünden Libya sınırında keşif uçuşları gerçekleştiriyor.

Libya'da, 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermiş, geçen yıl emekli General Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti. Ülkede biri Tobruk'ta, diğeri Trablus'ta olmak üzere iki ayrı yönetim bulunuyor. Libya'daki krize çözüm bulmak amacıyla Aralık ayında Roma'da uluslararası bir konferans düzenlenmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.